Akın, yaptığı açıklamada, şap hastalığının ülke hayvancılığı için çok ciddi sonuçlar doğurmasının yanı sıra kısa sürede yaygınlaşma gösterdiğini söyledi.
Şap hastalığına karşı Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından ülke genelinde şap projesi uygulandığına dikkati çeken Akın, şöyle dedi:
´´Konuyla ilgili AB´nin de destekleri alınmaktadır. Bu çerçevede aşılama yılda iki kez yapılıyor. Bu da ilkbahar ve sonbahar dönemi olarak ikiye ayrılmış durumda. Sonbahar dönemi aşılama uygulaması 1 Eylülde ülke genelinde başlatılmış durumdadır. Hedefimiz büyükbaş hayvan varlığının asgari yüzde 90´nını aşılamaktır. Şap aşılamasıyla ve aşılama yüzdeleriyle ilgili bakanlığımızca radikal kararlar alındı. Çalışmalarda yüzde 85 ve üzerinde aşılama oranına ulaşılamadığı taktirde il içi ve iller arası hayvan hareketlerine izin verilmeyecek. İlkbahar döneminde yürüttüğümüz çalışmalarda hayvanların yüzde 89´u aşılandı. İl genelinde 54 bin 483 büyükbaş hayvana şap aşısı yapıldı. Ayrıca yaklaşık 12 bin büyükbaş, köpek ve kediye de kuduz aşısı gerçekleştirildi.

-HAYVANLARDA BRUSELLA HASTALIĞI-

Akın, halk arasında ´´yavru atma´´, ´´Malta humması´´ ve ´´dalgalı humma´´ olarak bilinen hastalığa, brusella denilen mikrobun yol açtığını belirterek, şunları kaydetti:
´´Mikrop, hasta hayvanların dışkı ve sütü ile çevreye bulaşıp, insanlarda hastalık meydana getirir. Ahır veya ağıl içinde hayvanlar arasında bulaşma ağız, deri, göz, çiftleşme veya sağım sırasındaki hatalar sonu meme yoluyla olur. Bu hastalıkla ilgili bakanlığımız tarafından bir kampanya başlatıldı. İnsan sağlığını tehdit eden hastalığa karşı bütün önlemler alındı. Hedef 3 ve 6 aylık dişi danaların aşılanmasıdır. Şehrimizde bu çalışmayı da başlatmış durumdayız. Çiftçilerimizden tek isteğimiz dişi hayvanlarını aşılatmaya hassasiyet göstermeleridir. Bunlarla ilgili ileriye dönük çalışmalarımız var. Çiftçilerimize bu konuda her türlü desteği oluruz.´´
Editör: Pusula Gazetesi