Zonguldak´ın Ereğli ilçesinde 2007 yılı ağustos ayında sel felaketinde 97 evin zarar gördüğü Kavaklık mahallesinde yaşayan vatandaşlar, her sağanak sonrası olduğu gibi bu gece etkili olan sağanak yağış sonrası da sokağa döküldü. Mahalleden geçen Kabasakal deresinin taşmasından endişe ettikleri için geceyi dışarda geçiren vatandaşlar, Belediye ve Devlet Su İşleri (DSİ) Müdürlüğü´nün gerekli önlemleri almadığından yakındı.

Meteoroloji Müdürlüğü´nden yapılan uyarı sonrası etkili olan sağanak yağmur, Kavaklık mahallesinden geçen ve 2007 yılında taşarak 97 evin zarar görmesine sebep olan Kabasakal deresinin yükselmesine neden oldu. Yağmurun yağmaya başlaması ile soluğu sokakta alan mahalle halkı, gecenin ilerleyen saatlerine kadar sokaklarda nöbet tuttu. Özellikle alt katlarda oturan vatandaşlardan bazıları evlerindeki eşyaları boşalttı. Üç ev ise boşaltıldıktan kısa süre sonra su içerisinde kaldı.

Kavaklık sakinlerinden Mehmet Seyhan, her sene aynı korkuyu yaşadıklarını belirterek, yetkililer tarafından bir önlem alınmadığından yakındı. Seyhan, "Her yağmur yağdığında mahalle halkı olarak sabaha kadar sokaklarda bekliyoruz. İki sene önce yaşadığımız felaket aklımıza geliyor. Burada hiçbir önlem alınmaması da bizleri zor durumda bırakıyor. Yetkililerin buraya gelerek ne halde olduğumuzu görmelerini istiyoruz" dedi.

Ana yol ile mahalle bağlantısını yapan Kavaklık köprüsünün ayaklarında daralma olmasından dolayı Kabasakal deresinin çok çabuk taştığını dile getiren bir diğer mahalle sakini İbrahim Akgün ise, DSİ Müdürlüğü´ne 150 kişinin imzasından oluşan dilekçeyi verdiğini, ancak buna rağmen hiçbir gelişme olmadığını siyledi. Derenin ıslahından DSİ´nin sorumlu olduğunu belirten Akgün, "Burada işi yapması gereken kurum DSİ´dir. Ancak, Kavaklık ile ana yol arasındaki geçişi sağlayan köprünün ayaklarının dar olması suyun akışını olumsuz etkiliyor. Bundan dolayı da su çok kısa sürede yükseliyor. Özellikle alt katlar su baskınlarına maruz kalıyor. Evini boşaltamayan bir sürü arkadaşımız var. 2007 yılından bu yana ne zaman yağmur yağsa bütün Kavaklık halkı sokaklara dökülüyor. Artık bu sıkıntıları yaşamak istemiyoruz. Eğer bu akşam veya bundan sonra evlerden birine zarar gelirse, DSİ´ye yazmış olduğum dilekçelerle birlikte mahkemeye gideceğim" dedi.

Su baskını sonrasında en çok sıkıntı çeken ev hanımları da tepkilerini dile getirdi. Büyük bir korku içinde olduklarını söyleyen ev hanımları, birçok ev hanımının sinir ilacı kullandığını ve her yağan yağmurda tedirgin olduklarını söyledi.

Meteoroloji müdürlüğünün uyarısının ardından Ereğli Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü´ne bağlı iş makineleri, mahallede hazır bekletilirken, Ereğli İlçe Emniyet Müdürü Niyazi Koçak da yağış sonrası mahallede incelemelerde bulundu.

Editör: Pusula Gazetesi