Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü’nün özelleştirilmesi iddiaları sonrasında harekete geçen Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, kurumun özelleştirilmesine kesinlikle karşı olduklarını söyledi. TTK’nın Zonguldak anlamını taşıdığına dikkat çeken Genel Başkan Demirci, özelleştirme konusuna asla olumlu bakmadıklarını belirtti. Özelleştirmeyle ilgili uzlaşı ortamının kesinlikle olmadığına dikkat çeken Demirci, “Bizim özelleştirmeyle ilgili açıklamalarımız yanlış anlaşıldı. Şunun iyi bilinmesini isteriz: Kim bizim işyerimize, ekmeğimize göz dikerse, bu Başbakan, Bakan veya Milletvekilimiz de olsa karşısında dimdik ayakta dururuz. Özelleştirme konusunda hükümetimizin söylemlerinin arkasında art niyet olduğunu mutlaka düşünüyoruz. Ateş olmayan yerden duman çıkmaz. Bunun için, ne mücadele vermemiz gerekiyorsa buna hazırız. Biz bedel ödemekten hiçbir zaman kaçınmadık. İşçimiz için, Zonguldak’ımız için, ekmeğimiz için bedel ödememiz gerekiyorsa, asla kaçınmıyoruz, bedel ödemeye hazırız” açıklamasında bulundu.

İstanbul Atatürk Havalimanı’nda meydana gelen terör saldırısı nedeniyle ertelenen basın açıklamasının geniş katılımla bu hafta içerisinde gerçekleştirileceğinin altını çizen Demirci, “Pazartesi günü Başkanlar Kurulumuzu toplayacağız ve yeni bir gün belirleyerek, özelleştirme ile ilgili büyük katılımla gerçekleştireceğimiz basın açıklamamızı yapacağız. Kesin olmamakla birlikte yüzde 99 15 Temmuz 2016 Cuma günü açıklamamız yapılacak. Pazartesi günü kesin ve net olarak yeni bir açıklama yapacağız ve eylemin saat ve tarihini açıklayacağız” ifadelerine yer verdi.

“ÇALIŞTIĞIMIZ KURUMLARA KİMSE GÖZ DİKMESİN”

Zonguldak’taki maden sahalarının yüzde 46’sının zaten özel sektörün elinde olduğuna vurgu yapan Demirci, “TTK Karadon Müessese Müdürlüğü’nünn özelleştirilmesi konusunda Özelleştirme İdaresi Başkanlığı bildiğiniz gibi TTK Genel Müdürlüğü’ne yazı gönderdi. GMİS olarak Başkanlar Kurulumuzla süreçle ilgili yol haritamızı belirliyoruz. Bu süreç de hükümetimizin vereceği kararları takip edeceğiz. Verilecek olan kararlara göre eylemlerimizi devam ettireceğiz. ‘TTK’ demek ‘Zonguldak’ demektir. Bunu her fırsatta dile getiriyoruz. İnanıyorum ki, hükümetimiz de bu konuda geri adım atar. Şu anda Zonguldak’taki maden sahalarının zaten yüzde 46’sını özel sektör çalıştırıyor. Bizim çalıştığımız kurumlara kimse göz dikmesin. Gitsinler, o yüzde 46’lık özelleştirilmiş olan sahalarda çalışsınlar. Kim olursa olsun TTK’ya, yani bizim çalıştığımız sahalara göz dikerse, sıkıntılı bir süreç yaşayacağımızdan haberdar olsun” ifadelerini kullandı.

“ÖZEL SEKTÖR BİZİM SAHALARIMIZA, EKMEĞİMİZE GÖZ DİKMESİN”

TTK konusunda tek yolun kurumun zararının azaltılması noktasında çalışmalar yapılması olduğunu belirten Demirci, “TTK’nın zararının azaltılması ve ortadan kaldırılması konusunda birlik ve beraberlik içerisinde bunun mücadelesini vermemiz gerekiyor. Bunun mücadelesini vermeliyiz. Zonguldak’a katkı sağlamak için yeraltındaki cevherimizi yerüstüne çıkarmak için mücadele vermeliyiz. Biz burada hiçbir zaman özel sektörün sahalarına karışmıyoruz. Onlar da gelip bizim sahalarımıza, ekmeğimize göz dikmesinler. TTK’nın özelleştirilmesi konusunda hükümetimizden duyumlar geldiği sürece maden işçileri temsilcileri olarak her zaman en sert tepkimizi vereceğimizin bilinmesini istiyoruz. Demokratik bir şekilde her fırsatta tepkimizi dile getiriyoruz. İnşallah hükümetimiz de bir sıkıntı yaşanmadan tepkimizi anlar ve geri adım atar. Hükümetimiz özelleştirmeden vazgeçer ve kurumun iyileştirilmesi, zararın azaltılması konusunda mekanizasyon sistemine geçilmesi ve işçi alınması gibi çalışmalar yaparsa biz her zaman bu çalışmaların içerisinde varız” şeklinde konuştu.

“ÖZBAKIR’IN HALKTAN GELEN TEPKİLER ÜZERİNE GERİ ADIM ATMASI SEVİNDİRİCİ”

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Zonguldak Milletvekili Hüseyin Özbakır’ın TTK ile ilgili açıklamalarından özelleştirme anlamının çıktığını herkesin bildiğini belirten Demirci, “Zonguldak halkı, Sayın Hüseyin Özbakır’ın açıklamalarını özelleştirme yanlısı olarak yorumladı. Biz de öyle yorumladık. Zonguldak halkı, bu açıklamalara, özelleştirme yanlılığına büyük bir tepki gösterdi. Bunu caddeye çıktığımızda görebiliyoruz. Kendisi hakkında ağır ithamlarda bulunulmuş, bunlar da bize ulaştı. Gelen tepkiler üzerine Sayın Milletvekilimiz Hüseyin Özbakır geri adım attı ve özelleştirme yanlısı olmadığını ifade etti. Bizim için geri adım atması sevindirici bir durum. Zonguldak halkının madenlere, TTK’ya ve maden işçisine sahip çıktığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Editör: Pusula Gazetesi