Türk firmalarına ait inşaat malzemeleri, tekstil gibi ihracat mallarını Rusya´ya götürmek için Zonguldak Limanı´nda bekleyen TIR şoförleri, yaklaşık 15 gündür burada ´Dozvola´nın verilmesini beklediklerini bildirdi.
TIR şoförlerinden Duran Dağasan (48), Türkiye-Rusya arasında anlaşmanın yapılmasını 15 gündür beklediklerini söyledi. Yaklaşık 17 yıldır TIR şoförlüğü yaptığını söyleyen Dağasan, şöyle konuştu: "Türkiye sekiz aydan bu yana bu belge için uğraşıyor. Yaklaşık 15 gündür burada bekliyoruz. Sonumuz ne olacak. Türkiye ile Rusya arasında Ulaştırma Bakanlığı´nın anlaşma yaptığı söyleniyor. Ama ne zaman tamamlanacak bilmiyoruz. Burada bekliyoruz hâla beklememizi söylüyorlar. Yılbaşından bu yana hep bu sıkıntı var.
Normalde böyle uzun süre kalmıyorduk. Geminin yükünün boşaltmasını bekleyip iki güne gidiyorduk. Trilyonlar burada bekliyor. İşadamlarının ihracatları burada bekliyor."
Ukrayna plakalı TIR´ların transit geçiş yapmasına rağmen Türk plakalı araçların hâla beklediğini söyleyen Yusuf Oskay (47) da, şunları söyledi: "Aracımdaki yükü başka bir araca nakledeceğim. Burada ne kadar daha bekleyeceğim belli değil. Evde çocuğumuz var bizim de ona göre borcumuz var ödememiz var. Daha taşıyacak halimiz yok. Rus Geçiş Belgesi vermiyorlar. Bu yüzden gidemiyoruz. 17 Mart 2009´dan itibaren bu sıkıntı devam ediyor. Devlet Bakanları ´Uğraşıyoruz, halledeceğiz´ dedi. Hala daha yok. Bu ayın
4´üne kadar yüklememizi söylediler. Yükü yükledik buraya geldik hâla bekliyoruz."
Türkiye´nin ihracat mallarının limanda bekletildiğini dile getiren 200´e yakın şoförlerin bazıları evlerinin yolunu tuttu. Evi uzak olan şoförler ise Rus Geçiş Belgesi´nin verilmesi için gün sayıyor.
Editör: Pusula Gazetesi