Edinilen bilgiye göre, Trabzon´da ismi açıklamayan bir hasta ilaç almak için eczaneye başvurdu. Eczane görevlisi, bilgisayar kayıtlarında aynı ilacı bir süre önce Zonguldak´tan aldığının görülmesi üzerine hastaya ilaç veremeyeceğini söyledi.
Hasta, Zonguldak´a hiç gitmediğini belirtmesine karşın bilgisayar kayıtlarında ilaç aldığının gözükmesi nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumu´na (SGK) müracaat etti. Durumun bildirildiği Zonguldak´ta konuyla ilgili inceleme başlatıldı.
Çaycuma Devlet Hastanesi´nden, hasta adına 2 ilaçtan yüzde 10-20´lik ödemeden muaf tutulan heyet raporu çıkarıldığını belirleyen yetkililer, durumla ilgili bilgi istedi. Hastane sorumluları yaptıkları araştırmada, sağlık kuruluşlarına söz konusu hastanın adıyla giriş yapılmadığını tespit ettiler.
Bunun üzerine SGK görevlileri, heyet raporunun sahte olabileceği ihtimali üzerinde durarak İl Sağlık Müdürlüğü´ne ve ilgili genel müdürlüklerine konunun araştırılması için yazı gönderdiler.
Heyet raporu doğrultusunda hastaya Zonguldak´tan ve Bolu´dan ilaç yazıldığının belirlendiğini anlatan yetkililer, şunları kaydetti:
´´Trabzon´daki hasta, eczaneye giderek ilacını alamayınca olay ortaya çıktı. Çünkü, bazı ilaçların tekrar alınabilmesi için belirli bir sürenin geçmesi lazım. Sistem bu konuda uyarı veriyor. Hasta, Zonguldak´a hiç gelmemiş. Hastanede de kaydı bulunmuyor. Ancak, heyet raporu ve reçetelerde doktor imzaları var. İl Sağlık Müdürlüğü´ne, rapordaki imzaların araştırılması, sahte olup olmadığının tespit edilmesine yönelik yazı yazıldı. Rapor sahteyse benzer şekilde devlet dolandırılabilir. Suç şebekesinin işi olabilir. Söz konusu kişi buraya gelmeden bu heyet raporu ve ilaç reçeteleri nasıl yazıldı? Bunlar araştırmalar sonucu ortaya çıkacaktır.´´
Yetkililer, olayla ilgili sahte heyet raporu düzenleyen şebeke olabileceğinden şüphelenildiğini belirterek ´´Eğer şebeke varsa devletin zararı büyük olabilir. Bu konuda savcılığa da gerekli bilgiler aktarılacak. İncelemeler kapsamında Ankara´da müfettiş görevlendirilebilir´´ dedi.
Editör: Pusula Gazetesi