Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Muharrem Erdem, solunum yolu hastalarının kış aylarında arttığını, bunun sebebinin de hava kirliliği olduğunu vurguladı.

Akciğer hastalarının her zamankinden fazla olduğunu belirten Erdem, "Bölgemizde hava kirliliği oldukça fazla. Özellikle kış aylarında solunum yolları hastalarının sayısında artış var. Bugünlerde acil servisimiz dolup taşıyor. Biz de hastalarımıza kirli havalarda dışarıya çıkmamaları ve zamanında aşılarını yapmaları tavsiyesinde bulunuyoruz." dedi.

Solunum yolu hastası İsmail Kocatürk de kirli havalarda nefes alıp vermede zorlandığını belirterek, kirliliğin azaltılması için gerekli önlemlerin alınmasını istedi.

Hava kirliliğinin kış aylarında ciddi boyutlara ulaştığını açıklayan Çevre Dostları Derneği Başkanı Abidin Ocak da kirliliğin önüne geçilebilmesi için herkesin üzerine düşeni yerine getirmesi gerektiğini ifade etti.

Ereğli´de 1960´ lı yıllarda kurulan Türkiye´nin en büyük yassı çelik üreticisi ve kentin gözbebeği Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları´nın (Erdemir) özelleştirilmesinin ardından son aylarda yerel ulusal basının gündeminden düşmüyor.

Erdemir´in Ereğli üzerindeki tartışılmaz ekonomik ağırlığının yanında, sosyal ve kültürel alanlardaki etkisi de bu yönde yapılan yatırımlar ve faaliyetler ile yıllarca artarak devam etti.

Ancak fabrikanın özellikle SİNTER bacasından çıkan demir tozu ile birlikte fabrikanın kendi ünitesinden çıkan çeşitli gaz ve dumanlar gözle görülür bir hava kirliliği yaratmakta, bunun da en büyük zararını Ereğli´ de yaşayan vatandaşlar çekiyor.

Bacadan çıkan dumandan yayılan demir tozu ise şehrin üstüne kâbus gibi çöküyor.

Balkona bırakılan poşette oluşan kirlilik insanların ne kadar zehirlendiğinin kanıtı olarak gösteriliyor.

Editör: Pusula Gazetesi