Zonguldak Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası'nın (ZSMMMO) 22’nci Olağan Genel Kurulu yapıldı. Cumartesi günü konuşmaların yapıldığı kongrede, bugün de seçimler gerçekleştirildi. Kongrede, yönetim kuruluna ve üst kurul delegeliğine bağımsız 2 aday oldu.

Zonguldak Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Konferans Salonu’nda yapılan kongrenin açılışında konuşan ZSMMMO Başkanı Polat Sezgün, “Öncelikle son dönemlerde artan terör olayları nedeniyle bu vatanın 4 bir yanında vatani görevlerini yaparken şehit düşen askerlerimizi, emniyet mensuplarımızı ve canlı bomba saldırılarında can veren insanlarımızı rahmet ve minnetle anıyorum. Ümit ediyorum ki, ülkemizi bölmeye çalışanlara karşı verilen bu mücadele en kısa zamanda biter ve millet olarak huzur ortamına kavuşuruz. Zonguldak genelinde Nisan 2016 tarihi itibariyle; 9 bin 786 gelir vergisi mükellefi, 2 bin 425 kurumlar vergisi mükellefi, 11 bin 849 katma değer vergisi mükellefine, 236 serbest ve 132 bağımlı meslek mensubu olmak üzere toplam 368 meslek grubu ile hizmet veren bir meslek odasıyız. 2010 yılı ile kıyaslandığında Zonguldak genelinde gelir verisi mükellefi sayısında yüzde 14,21, kurumlar vergisi mükellef sayısında yüzde 12,30, katma değer vergisi mükellef sayısında ise yüzde 18,85 azalma olmuştur. Zonguldak bir avuç kömür için bir ömür verenlerin şehridir. Bildiğiniz üzere Zonguldak bir avuç kömür için bir ömür verenlere şehridir. Kömüre dayalı olan Zonguldak ekonomisi maalesef şu an can çekişmektedir. Bölgemizde ve Türkiye'de yaşanan diğer maden kazaları sonrasında yapılan yasal düzenlemelerle özel maden işletmelerinin çoğu kapanma noktasına gelmiştir. Yeni teşvik sistemi sorunları çözmekten uzak kalmış bekleneni verememiştir. İş kazalarının önlenmesi ve maden üretimi artırılabilmesi için mevcut teknolojilerinin yenilenmesi gerekmektedir. Halihazırda bölgemizin gelişmesine ve yenilikçi hareketlerin oluşmasına katkı sağlayabileceği bir teknoparkımız bulunmamaktadır. Bu da bölgemiz için büyük bir eksiklik ki bu kapsamda gerek madencilik sektörü olsun ve gerekse diğer sektörlerde olsun bölgemizde yaşanan ekonomik sıkıntıların giderilebilmesi için milletvekillerimiz tüm kamu temsilcileri, üniversitemiz, kamu kurumu niteliğindeki tüm odalarımız ve sivil toplum örgütlerimiz ile birlikte hareket ederek birlik ve beraberlik içinde bölgemizin kalkınması ve gelişmesi için mücadele etmeliyiz. Bölgemizdeki ekonomik nedenlerden dolayı müşteri bazında bağımsız çalışan meslek mensupları başına düşen defter sayısı 2010 yılında 72 iken, bu sayı 2016 yılında 50’ye gerilemiştir. Türkiye ortalaması ise 57’dir. Gelinen bu nokta meslek mensuplarımızın sürekli ülkeleri kaybetti kaybettiğini açık göstergesidir” açıklamasında bulundu.

“UFKU VE VİZYONU GENİŞ BİR YÖNETİM ANLAYIŞI İLE BÜYÜK İŞLER BAŞARDIĞIMIZA İNANIYORUM”

ZSMMMO olarak görevde bulundukları süre içerisinde birçok çalışma yaptıklarını belirten Başkan Sezgün, “Görevde bulunduğumuz dönem içinde birçok mesleki seminer eğitim çalışmaları kişisel gelişim programları ve sosyal etkinlikler yaptık. Lakin kurulmasına teşebbüs ettiğiniz diğer kurulda komitelere maalesef katılım sağlayamadık. Evet, küçük bir odayı fazla üyemiz yok, ancak ufku ve vizyonu geniş bir yönetim anlayışı ile büyük işler başardığımıza inanıyorum. Bu nedenle bu komitelere katılımın artmasını sağlamalıyız. Geçtiğimiz dönemde bildiğiniz üzere meslek camiamıza haksız rekabetle ilgili çok büyük bir proje sunmuştuk. Bu projemiz 2015 yılından itibaren uygulamaya girmiş ve yüzde 99 oranında sözleşme girişinin yapılması sağlanmıştır. Halen programın uygulanması ve geliştirilmesi noktasında TÜRMOB ve TÜRHAK tarafından desteklerimiz devam etmektedir Bu kapsamda Türkiye'nin dört bir yanından bize destek veren ve teşekkürlerini ileten meslektaşlarımıza ve bu projemize inanarak hayata geçiren TÜRMOB'un değerli yöneticilerine ve bizlere her zaman destek olan TÜRHAK Başkanı Sayın Yahya Arıkan’a teşekkürlerimi sunarım. Ancak bu aşamada belirtmeliyim ki meslektaşlarımızın bu konuya sahip çıkmalarını ve desteklemelerine ihtiyaç vardır. Hiçbir meslek mensubumuzun emeğinin boşa gitmesini istemiyoruz. Artık ücret almadan defter tutmamız gerektiğini bilinci içerisinde olmalıyız. Önümüzdeki süreçte bu konu ile ilgili denetim aşamasına getirileceğinin ve bilinmesini isterim” diye konuştu.

“MESLEK MENSUPLARINA ÖLÜM VE EMEKLİLİK YARDIMI KONULU ‘GÖNÜLDEN DESTEK’ PROJESİNİN TÜRMOB’A SUNULDUĞUNU MÜJDELEMEK İSTERİM”

Oda üyelerine Gönülden Destek Projesi’nin müjdesini de veren Polat Sezgün, “Zonguldak odamız yapmış olduğu projede uygulamalarla bir nevi TÜRMOB'un arge ve inovasyon merkezi haline gelmiştir. Her dönem yeni projeler ile sizlere hizmet etmeye çalışıyoruz. Bildiğin üzere camia olarak en büyük sorunlarımızdan biri de meslektaşlarımızın vefatı sonrasında yaşanan mağduriyetlerdir. Bir süredir üzerinde çalıştığımız ve görüşmeleri süren bir diğer önemli projemiz de meslek mensuplarına ölüm ve emeklilik yardımı konulu ‘Gönülden Destek’ projesinin TÜRMOB’a sunulduğunu müjdelemek isterim. Bu proje ile meslek mensubumuz vefatı halinde ailesinin mağdur olmayacağı, bürosunu kapattığında bir emeklilik yardımı alabileceği bir sistem kurulması hedeflenmektedir. Böyle bir projeyi siz değerli meslektaşlarım adına ortaya koymaktan odamız olarak büyük onur ve gurur duymaktayız. İnşallah bu projemizi hayata geçer ve mesleğimizin gelişimine ve tüm meslektaşlarımıza bir katkı daha sağlamış oluruz. Yine geçtiğimiz dönem içinde Yönetici Asistan Eğitim Merkezi projesi kapsamında odamız ve BAKKA işbirliğiyle 140 bin TL bütçeli tam teşekküllü bir yabancı dil sınıfı odamız hizmet binamıza kazandırılmıştır. Bu dönemde yapılacak faaliyetler doğrultusunda bu sınıfımızda sizlerin hizmetine sunulacaktır” ifadelerini kullandı.

“SORUNLARIMIZ VE DERTLERİMİZ ORTAKTIR”

Yönetim olarak ilerleyen dönemlerdeki projeleri hakkında bilgi veren Başkan Sezgün, “İleri dönemde yapacağımız hizmetlerimizden bazıları şunlardır. Yardımcı muhasebe elemanı hazırlık projesi adı altında İŞKUR, KOSGEB ve üniversite işbirliğiyle kalifiye yardımcı muhasebe elemanlarının yetiştirilerek muhasebe bürolarının ve müşterilerimizin ihtiyaçlarına cevap verebilen ara elemanların eğitim ve istihdamı amaçlanmaktadır. Hizmet kalite standartları alanında meslek mensuplarının eğitimi projesi adı altında odamız ve TÜRMOB işbirliğiyle büro faaliyetlerimizin kalitesinin artırılması ve standartlarının oluşturulması alanında bir çalışmamız mevcuttur. Bu projemize hizmet kalite standartlarında meslek birlikteliği sağlayacağımız ve iş hayatımızı kolaylaştıracak çok önemli bir projedir. Projenin yapım aşaması en ince ayrıntılar düşünülerek mesleğinize hizmet ve kalite standartlarının artırılması amaçlanmaktadır. Yukarıda belirttiğim üzere görev süremiz içinde her zaman meslek mensubumuzun geleceği ve yaşam kalitesinin artırılması için sürekli olarak çalışmalar içindeyiz. Anlattığım üzere yaptığımız ve yapacağımız tüm projelerimiz tüm Türkiye'yi ilgilendiren, mesleğimizin ve meslek mensubumuz refahına katkı sağlayan projelerdir. Sorunlarımız ortak, dertlerimiz ortaktır. Faaliyet süremiz içinde tüm meslek mensuplarımıza eşit davranarak sorunlarını paylaştık ve çözümler üretmeye çalıştık. Bu süreç içinde öncelikle bizlere destek olan güvenen tüm meslektaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Bilinmelidir ki, bu faaliyetlerin planlamasında yapılması tek başına yapılan işler değildir. Yönetim kurulu olarak uyum içinde olmayı ekip olabilmeyi getirmektedir. Bu işler için eşinizden, evinizden, kendinizden zaman ayıracaksınız ve dolayısıyla belki de para kaybedeceksiniz. Ancak bu hizmetlerin yapılmasında emeğimizin olması bizlere gurur vermektedir. Bu vesileyle bu faaliyetlerimizde özverili çalışmalarından dolayı emeği geçen tüm yönetim kurulu üyesi arkadaşlarıma, denetim, disiplin ve üst kurulda görev alan arkadaşlarıma teşekkür ediyor, genel kurulumuzun ülkemize, odamıza ve meslektaşlarımıza katkı sağlamasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Bugün yapılan seçimlerde, 164 delegeden 151’i oy kullandı. Polat Sezgün’ün listesi 130 oy, bağımsız aday Nahide Ercan ise 21 oy aldı.

Yeni Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu: Polat Sezgün, Tayfun Biçer, Aziz Güney, Hasan Kahveci ve Ayşin Nalcı.

124 oy alan Disiplin Kurulu’na; Güler Artikar, Uygar Yurtbay, Atanur Işık, Safiye Çelik ve Muhsin Harmanşa, 124 oy alan Denetleme Kurulu’na ise; Sevim Öztürk, Cengiz Sarıgül ve Yakup Türkoğlu seçildi.

Birlik Genel Kurul Temsilciliklerine; Zeki Dirlik, Polat Sezgün, Tevfik Aydoğmuş, Baki Taşkıran, Mustafa Kılıç, Rahmi Mekikli, Sami Yavuz, Muhammet Ateş, 98 oyla seçilirken, bağımsız aday Yaşar Balcı 53 oy aldı.

Yeni Yönetim Kurulu, önümüzdeki günlerde kendi arasında toplanarak, görev dağılımını yapacak.

Editör: Pusula Gazetesi