Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Ankara Milletvekili Erkan Haberal, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda kürsüye çıkarak, Zonguldak’ın sorunlarını anlattı. TBMM’de “Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” görüşüldüğü sırada söz alan MHP Ankara Milletvekili Erkan Haberal, “Enerjide ve elektrikte kayıp kaçağı konuşurken, ‘kayıp ve kaçağın başkenti Zonguldak'tan hepinize selam olsun’ diyerek sözlerime başlamak istiyorum. Zonguldak, kaybolmuş hayatların başkenti. Zonguldak, terk edip gitmek zorunda kalanların başkenti. ‘Kaybolmuş hayatlar’ diyorum, çünkü 5 binin üzerinde madenci şehidi vardır; her birini saygıyla, minnetle, şükranla anıyorum. ‘Kaçak’ diyorum, çünkü 2002 yılında 670 bin olan nüfusu, ülkemizdeki nüfus artış hızına rağmen 597 bin olan Zonguldak; 2002 yılında Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda çalışan işçi sayısı 15 bin 774, üretilen kömür 2 milyon 245 bin ton iken 2015 yılında çalışan işçi sayısının 8 bin 952'ye düştüğü, üretilen kömür miktarının 1 milyon tonun altına indiği Zonguldak. Ülkemiz yılda 30 milyon ton taşkömürü tüketiyor ve bunun yüzde 10'unu bile üretemiyoruz. Her yıl yaklaşık 4 milyar Dolar yurt dışına gidiyor ve Zonguldak kömür havzasında hâlen 1 milyar 300 milyon ton kömür rezervi var, fakat işçi sayısı ısrarla düşüyor, 2002'de, 2007'de, 2011'de, 2015 seçimlerinde AK Parti hükümetleri ‘İşçi alacağız’ diye söz verdikleri halde işçi sayısı ısrarla düşüyor. Bakanınızın Zonguldak’a gelip söz verdiği, Sayın Zonguldak Milletvekili, Sevgili Kardeşim Özcan Ulupınar, ‘3 bin kişi alınacak’ diye Zonguldak'a müjde verdiği halde, Zonguldak'ta işçi sayısı ısrarla azalıyor” açıklamasında bulundu.

“ÖNCEKİ BAKANLARIN VE MİLLETVEKİLLERİNİN İŞÇİ ALIMI İÇİN SÖZ VERMESİNE RAĞMEN ÜRETİM ARTMIYOR”

Zonguldak’ın işçi sorunundan ithal kömüre, TTK’nin işçi açıklarından üretimin düşmesine, bölgedeki termik santrallerin yoğunluğundan hava kirliliğine kadar bütün konulara değinen Milletvekili Haberal, “Zonguldak'ta ‘kayıp ve kaçak’ dedim, ‘kömür’ dedim, sebebi ÇATES elektrik santralleri. Zonguldak'ta elektrik santrallerinin kurulmasının sebebi kömür olması, ama kömür yurt dışından getiriliyor. Bir zamanlar, üretiminde, bedel ödeyerek dünyada belli bir yer eden Zonguldak, şu anda ithal kömürün merkezi haline geldi. Dünya Sağlık Örgütü’nün hava kirliliğinde güvenlik limitinin 3 katında Zonguldak'ta çevre kirliliği. Buna rağmen yeni santraller yapılıyor, buna rağmen Zonguldak'ta maden kömürü üretilmiyor, işçi alınmıyor. Norm kadro 14 bin olmasına rağmen, Sayın Bakan, sizden önceki bakanların gelip söz vermesine rağmen, sizin milletvekillerinizin ‘Zonguldak'a işçi alınacak’ sözü vermesine rağmen Zonguldak'a ısrarla yeni santraller yapılıyor, ısrarla üretim artırılmıyor” şeklinde konuştu.

“ZONGULDAKLILAR KENDİ ZEHİRLERİNİ SOLUMAK İSTİYOR, UKRAYNA'DAN GELEN KÖMÜRÜN ZEHRİNİ SOLUMAK İSTEMİYOR”

Zonguldaklıların Ukrayna’dan gelen kömürün zehrini solumak istemediklerinin altını çizen Haberal, “Zonguldaklılar, zehir soluduklarının farkında. Bu hava kirliliğinde hiç olmazsa kendi zehirlerini solumak istiyorlar, Ukrayna'dan gelen kömürün zehrini solumak istemiyorlar. Sayın Bakan, size sordum, siz de lütfettiniz, cevap verdiniz. ‘Zonguldak'ta 3 tane termik santral var. Yeni termik santralleri -ÇED raporları görüşülüyor- ne yapmayı düşünüyorsunuz; Zonguldak'a yeni personel, TTK'ya yeni işçi alacak mısınız?’ dedim ve bana cevap verdiniz. Şu anda Zonguldak'ta 7 tane santral olduğunu, elektrik üretim tesisi olduğunu ve Zonguldak'ta 3 bin 200 işçiye ihtiyaç duyulduğunu, Hazine Müsteşarlığının zarar ettiği gerekçesiyle buna müsaade etmediğini söylediniz. Tamam, çok güzel, ama 30 milyon ton, yurt dışından ithalat yapılıyor, Ukrayna'dan kömür alıyoruz. Kömür üreten Zonguldak, en fazla kömür alan memleket haline geldi, Ukrayna kömürü. Kurulu kapasitemiz 5 milyon ton ve Zonguldak'ta 1 milyar 300 milyon ton rezerv var, ama çalışan sayısı ısrarla düşürülüyor, ısrarla yeni eleman alamıyor. Acaba TTK özelleşecek mi Sayın Bakan?” diye sordu.

Türkiye, enerji açığını kapatmak için eğer yeni santralleri ısrarla yapıyorsa ve buna yer olarak Zonguldak'ı tercih ediyorsa tercih etmesinin sebebinin kömür yataklarının olması ve dünyanın en zengin maden ocaklarının yer alması olduğuna dikkat çeken Milletvekili Haberal, “Ama bütün bunlara rağmen ısrarla hala Ukrayna'dan ithal kömür getirilip yeni ÇED raporları veriliyorsa, bunda bir soru işareti var Sayın Bakan… ‘Kayıp ve kaçağın başkenti Zonguldak’ dedim. Zonguldak'ın kayıp ve kaçağın başkenti olmasının en büyük sebebi, burada kömür üretiminin yapılamaması ve ısrarla, kömüre bağlık termik santrallerin buraya yapılmak istenmesi ve yapılıyor olmasıdır. Dünyada hiçbir ülkede 78 kilometrelik bir çizgi içinde 13 tane santral yok, Zonguldak'ta şu anda 7 tane Sayın Bakanın bana verdiği bilgiye göre ve üstüne, yeni yapılanlarla beraber 13'e çıkacak. Şu anda ÇED raporları var bu anlamda çalışan” ifadelerini kullandı.

“SAYIN BAKAN, ZONGULDAK'A GİDEN BAKANLAR SİZİN MİLLETVEKİLLERİNİZE DOĞRUYU SÖYLEMEDİLER”

Zonguldak’a gelen ve Zonguldak Milletvekillerine değerlendirmeler sonrasında açıklamalarda bulunan Bakanların, Zonguldak Milletvekillerine doğruyu söylemediklerinin de altını çizen Haberal, “Sayın Çevre ve Şehircilik Bakanına sordum, ‘Hayır, 4 tane’ dedi. Sayın Bakana sordum, lütfettiler, cevap verdiler Sayın Bakan, ‘7 tane’ dedi. Bakanlıklar arasında da o zaman bir uyum yok, Bakanlıklar arasında da bir haber yok. Ve Sayın Bakan, Zonguldak'a olan özel ilginizi biliyorum efendim, onun için söylüyorum. Sizden önce Zonguldak'a giden Bakanlar sizin milletvekillerinize doğruyu söylemediler. ‘Kandırdılar’ demek istemiyorum, dilim varmıyor. Sizin milletvekilleriniz sizin Bakanlığınızın verdiği sözleri orada beyan ettiler. Zonguldak ayağa kalktı, Zonguldak umutlandı, ama Zonguldak yalnız bırakıldı” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Editör: Pusula Gazetesi