Trakya ve İstanbul´da etkili olan yağmur 30´un üzerinde vatandaşın yaşamına mal olurken çok büyük bir maddi kayba neden oldu.
Binlerce araç sele kapılırken yüzlerce fabrika ve işyeri kullanılamaz hale geldi. Siyasi liderler sel bölgelerine akın edip alınması gereken tedbirler üzerine kafa yorarken dere yatakları üzerindeki işyeri ve binaların kaldırılması gündemde. Meteoroloji dört gündür Zonguldak´ta beklenen yağmurun sele neden olabileceği yönünde sürekli uyarılarda bulunuyor.

Duyuru var önlem yok
Son bir haftadır uyarılarda bulunan Zonguldak Valiliği dün akşam saatlerinde basın kuruluşlarına son bir faks metni geçti. Vali Vekili Mehmet Tevfik Emre imzalı metinde; "12-13-14 Eylül 2009 tarihlerinde ilimiz merkez ve ilçeleri ile bölgemiz dahilinde etkili sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlar beklendiğine ilşkin Meteoroloji Zonguldak Bölge Müdürlüğü´nden alınan yazı ekte gönderilmiştir. Yağışlar sonucunda oluşabilecek taşkın, sel, su baskını ile yıldırım düşmelerine karşı tedbirli olunması hususunda bilgi ve gereğini önemli rica ederim" denildi.

Dereler neden temizlenmiyor?
Geçtiğimiz yıllarda dere yataklarında böylesine bir yükselti yokken sular altında kalan Zonguldak bugün çok daha büyük bir tehlikeyle karşı karşıya. Kent merkezindeki dere yatağında ve köprülerin altında yer yer 1.5 metreyi bulan adalar, toprak birikintileri son birkaç yıldır hiç temizlenmiyor. Zonguldak Belediye Başkanlık binasının bitişiğinde bulunan köprünün yerden yüksekliği 2.5 metre. Köprünün altından kente doğru bakıldığında sağ tarafında 60-70 cm yüksekliğinde büyük bir yarımada oluşmuş durumda.

Dere üzerinin kapatılması, riski arttırdı
Zonguldak şehir içi trafiğinin kısmen rahatlatılması için yapılan ve Acılık dere üzerinin bölümünün kapatan köprü çalışması bitti. Ancak dere yatağına paralel 60 metre uzunluğunda devam eden ayakları olası bir sel felaketinin tetiklemesi kaçınılmaz. Akıntıyla gelecek ağaçlar, koltuk, buzdolabı gibi her türlü atığın buraya takılıp derenin denize ulaşan bölümünü tıkaması kaçınılmaz. Ancak biraz daha gerilerde ki dere içinde oluşan dev ada ve yükseltilerin kalması durumunda taşkının daha gerilerden yaşanması kaçınılmaz.

Bu nasıl duyarlılık?
Şehrin göbeğinde kimsenin ilgilenmediği dere içinde yok yok. Büyük bir yağmurda tıkanmayı kolaylaştıracaklar arasında ağaçlar, kullanılmadığı için dereye atılmış buzdolabı ve koltuk takımları, çok sayıda araç lastiği, inşaat malzemeleri, hayvan ölüleri bulunuyor. Zonguldak Belediyesi ile DSİ´nin ilgisinden uzak kalan dere şehrin merkezinde olmasına rağmen hiçbir sivil toplum örgütü, Belediye Meclis Üyeleri, İl Genel Meclis Üyeler, Mimarlar Odası üyeleri, Şehir Plancıları Odası ve Çevre Koruma Derneği üyeleri bu tehlikeyi görmüyor.
Editör: Pusula Gazetesi