Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Özbakır, ekonomik kriz nedeniyle son bir yılda mahkum sayısında artış olduğunu belirterek, cezaevi kapasitesinin 340 olmasına rağmen mahkum sayısının 561 olduğunu söyledi. Özbakır, Zonguldak´ın diğer illere oranla suç oranının az olduğunu ve daha çok tehdit, hakaret, kömür hırsızlığı, eş dövme gibi suçların meydana geldiğini ifade etti.
Son zamanlarda intihar olaylarının da oldukça fazlalaştığını söyleyen Başsavcı Hüseyin Özdemir, konuşmasına şöyle devam etti:
"Ekonomik kriz nedeniyle intihar olayları da artmıştır. Biz maalesef bunu üzüntü ile karşılıyoruz. Bu konuda gerekli çalışmaları yapıyoruz. Kişi kendi kendini öldürdüğü için takipsizlik kararı alıyoruz. Toplumda ekonomik bozukluk nedeniyle bu tip olaylarda artış gösteriyor. Ben buraya geleli 3 yıl oldu ve bu bölgede intihar olayları sıklıkla oluyor. Nedense burada yaygın.
Sanırım ekonomik durumlar düzeldikçe bu durumda düzelecektir. Ama şu da var, çoğu intihar vakaları intihara teşebbüsle kalıyor. Ama asma olayları oldukça tehlikeli. Bir insan ne kadar bunalıma giriyor ki, kendisini öldürmeye karar veriyor."

Son bir yılda mahkum sayısında artış var
Cezaevlerinde son bir yılda artış olduğunu ve mahkumları rahat ettirmek için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini ifade eden Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Özbakır, konuş-masına şöyle devam etti; "Şuanda 340 kişi kapasiteli cezaevimizde 561 kişi var. Ereğli´nin de 40 kişilik kapasitesi var ama orada da 83 kişi var. Tabiî ki bunların hepsi buradan değil. Yani diğer illerden sevkli olarak buraya gelenlerde var. Çaycuma ile Devrek İlçe cezaevlerinin kapatılmasında bu doluluğun etkisi de var. Ama tüm Türkiye´de olduğu gibi bizde de cezaevimiz bir hayli kalabalık. Ek yataklar hazırlamak zorunda kaldık. Fakat şuanda cezaevimizde bir sorun yok. Biz onların rahat etmeleri için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Herhangi bir olayımızda yok. Ama mahkum sayısı biraz daha eksik olsaydı çok daha iyi olacaktı. Son bir yıl içinde bu kalabalık meydana geldi ve biz mahkumların rahatsız olmaması için elimizden geleni her zaman yapacağız."

Çaycuma´daki olay tam bir katliam
Çaycuma´da bunalıma giren birinin 6 kişiyi katletmesinin kendilerini çok üzdüğünü belirten Özbakır; "Çaycuma´daki son olay hepimizi çok üzdü. O şahıs sanırım Doğu´da askerlik yapması nedeniyle biraz bunalıma girmiş. Bu konuda Adli Tıp´tan rapor alınacak ve ona göre mahkeme karar verecek. Niye bu cinayetleri işlediğine ve nasıl bu duruma geldiğine karar verilecek. Ama 6 kişinin ölmesi bizim için gerçekten çok üzücü olmuştur. Tam bir katliam olmuş. Şuanda 2 kişi tutuklu ve bizde bu süreçten sonra adliye olarak elimizden geleni yapacağız. Ama maalesef gidenler geri gelmez. Ölenlerin ailelerine başsağlığı diliyorum. Şunu da bilsinler gereken yapılacaktır" şeklinde konuştu.

´Kömür hırsızlığı´ maddesi değiştirilmeli
Zonguldak´ta yaşanan suç olaylarına değinen Özbakır; "Her zaman söylediğim gibi ağır suçlar Zonguldak´ta da tek tük oluyor. Diğer bölgelere göre bu tür ağır suçlar çok az. Bunun haricinde tehdit, hakaret, kömür hırsızlığı, eş dövme gibi şeyler oluyor. Bizde ağır suçlar (adam öldürmek) yargılanıyor ama çete suçları, kaçakçılık suçları yargılanmıyor. Kömür hırsızlığı da zaten bu bölgeye ait bir şey. Daha doğrusu kaçak kömür ocağı işletmek, hırsızlık olayı olarak nitelendiriliyor. Aslında ben buna da karşıyım. O suçu değiştirmek gerekir. Çünkü hırsızlıktan mahkum yiyen birinin yakınları, işe girecekleri zaman güvenlik araştırmasında önüne çıkıyor. Maden kanununda bu maddeyi değiştirerek başka bir madde koysalar bence çok daha iyi olur" dedi.

´Toplumda çok üçkağıtçı var´
Özbakır, icra dosyalarında gün geçtikçe artış olduğunu ve daha da artış yaşanacağını belirterek, yapılanlar işlemlerle ilgili şu bilgileri verdi: "Anayasa Mahkemesi şuanda icralarla ilgili bir iptal kararı verdi. O nedenle icra dosyalarının hepsi beklemede. Bunlarla ilgili henüz bir incelemede yapılmadı ama sonrasında ne yaparlar bilemiyoruz. Fakat bu insanları da cezaevine almış olsalardı, cezaevinde hiç yer kalmazdı. İnsanlarımız ekonomik krizden dolayı zor durumdalar ama bazı insanlar parası olduğu halde ödeme yapmıyorlar. Toplumda çok da üçkağıtçı var. Ticari ahlak kalmadı. Kimse borcunu ödemeye gitmiyor. Para alırken veya mal alırken iyi ama karşılığını verirken kötü. İşte bu olmaz. En azından ticari ahlakımızı düzeltmemiz lazım. Üstelik Müslüman bir toplumuz. Eğitim sitemizde mi hata var bilemiyorum ama bu durum çok üzücü. İnsanlarımızın onurlu ve dürüst olması lazım. Hakikaten paran olmaya bilir, batabilirsin bunu anlarım ve bu tip insanların cezaevlerine girmesi yazıktır. Alacak verecek meselesi yüzünden cezaevine girme de olmaması lazım. Ama bizde çok kötü niyetli insanlar var ve bunlar oldukçada fazla. Şimdilik bu icra dosyaları beklemede. Af mı çıkarırlar ne yaparlar onu da bilemiyorum."
Editör: Pusula Gazetesi