Osman Ak, Ankara Emniyet Müdürü Yardımcılığı döneminde, emniyet içerisindeki Fethullahçı Yapılandırma ile ilgili rapor hazırladı. Emniyet Müdürü Cevdat Saral imzasıyla rapor DGM gönderildi. Bu olaydan sonra Saral ve Ak, kurulan kumpaslar sonucu açığa alınıp yıllarca yargılandılar ve beraat ettiler. Gülen grubunun ilk mağdur emniyetçilerine yıllarca görev verilmedi

YILLAR SONRA İLK ATAMA!

17-25 Aralık operasyonu sonrası Osman Ak, Zonguldak Emniyet Müdürlüğü’ne atandı. İstihbaratçı ve müzakereci kimliği ile tanınan Ak, geçmişte PKK’lı Erdal Aksu’nun kaçırdığı THY’ye ait uçakta, 6.5 saat telsiz konuşması yaptı. Kendisini büyükelçilikte görevli 1. Müsteşar Ahmet olarak tanıttı. Kendisini Sofya’da sanan terörist orada öldürüldü. 35 yolcu ve 6 mürettebat bu şekilde kurtarıldı.

PARALEL OPERASYONU YAPTI

Yurt genelinde devam eden ‘Paralel Yapı’ operasyonu kapsamında Zonguldak’ta operasyon yapıldı. 19 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan 19 kişinin tamamı tutuklandı. Tutuklanan ve madencilik şirketine kayyum atanması yapılanlardan birisi de Deka Madenciliğe bağlı Balçın Madenciliğin sahibi Halit Demir’di
Uzun senedir maaşlarını alamayan işçiler, kayyumdan da alacaklarını tahsil edemeyince ocakta direnişe başladı. Emniyet Müdürü Osman Ak, şirketin sigortaya, SGK, vergi dairelerine önemli ölçüde borçlarının olduğunu belirledi. Asgari ücret ödemesi gerekirken bunu da yapmadığı anlaşıldı. İşçilere kredi çektirip bunların bir bölümünü işçilere ödemiş gibi işlem yaptığı anlaşıldı.

KÖMÜRÜN İZİNİ BULDU

İşçilerin çıkardığı kömürü başka bir firma üzerinden depolattığı anlaşılan işadamının 5 bin ton kömürü depolarda bulundu. Osman Ak işçilerle yer altında defalarca görüştü. Onlara el konulan kömürü satıp parasını ödeyeceklerini söyledi. Uzun süren pazarlıklardan sonra Ak, işçileri direnişinden vazgeçirdi.

Emniyet Müdürü AK, şunları söyledi:

“İnsanlar inanılmaz bir şekilde mağdur edilmiş. Hakkını alabilmek için böyle bir direniş başlatmıştı. Elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalıştık. Ben onlara, onlar da bana güvendi. Eylem sona erdi. Günlerdir sıcak çorba içmeyen madencileri Polis evinde ağırladık. Böyle sona ulaşmaktan dolayı çok mutluyum. İnsanların ekmeğini çalmışlar. Yine depolarda kömür bulup sattıkça işçi alacaklarını ödenmesine devam edilecek.. Maden ocaklarına indiğimizde insanların ne zor şartlar altında olduğu daha iyi anlaşılıyor”

Editör: Pusula Gazetesi