Karaelmas Gazeteciler Derneği´nin açıklamasında gazetecilerin veya yakın akrabalarının da zaman zaman haber konusu olabileceğini belirterek duygusal tepkilerin hoşgörüyle karşılanabileceğini ancak sözlerin maksadını aşarak basın camiasını karalar nitelikte olduğunu vurguladı.KGD´nin açıklaması şöyle; "Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi´nde gazetecinin temel görevleri ve ilkeleri 3. maddesinde; "Gazeteci; başta barış, demokrasi ve insan hakları olmak üzere, insanlığın evrensel değerlerini, çok sesliliği, farklılıklara saygıyı savunur. Milliyet, ırk, etnisite, cinsiyet, dil, din, sınıf ve felsefi inanç ayrımcılığı yapmadan tüm ulusların, tüm halkların ve tüm bireylerin haklarını ve saygınlığını tanır. İnsanlar, topluluklar ve uluslar arasında nefreti, düşmanlığı körükleyici yayından kaçınır. Bir ulusun, bir topluluğun ve bireylerin kültürel değerlerini ve inançlarını (veya inançsızlığını) doğrudan saldırı konusu yapamaz. Gazeteci; her türden şiddeti haklı gösterici, özendirici ve kışkırtan yayın yapamaz" denilmektedir.


Gazeteciler veya birinci derece yakınları da birçok konuda haber olabilir ve basında yer alabilirler.


Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi bu gibi durumlarda gazeteciye veya yakınlarına ´Haber yapılmama´ gibi bir ayrıcalık tanımadığı gibi böyle bir şeyin talep edilmesi ise mümkün değildir.


Meslektaşlarımız zaman zaman birbirleri veya akrabalık bağı bulunan kişiler hakkında yapılan haber ve yorumlar nedeniyle karşı karşıya gelebilmektedir.


Böyle durumlarda eksiklikler varsa diyalog yolu öncelik kabul edilmeli, taraflar mesleki dayanışma ve hoşgörü adına daha özenli davranmalıdır.


Olayların basında yer alması sürecinde duygusal tepkilerin verilmesi olağandır ve hoşgörüyle karşılanabilir. Ancak tepkiye neden haber konusu ne olursa olsun, hiç kimseye, hele hele bir gazeteciye, "Benim arkadaşlarım para için analarını bile satar, onlarca görünen köy kılavuz istemez mi diyeyim?" şeklinde yorumlama hakkını vermez. Meslektaşlarımıza böyle bir hakareti kimse kabul edemez.


Kendini mağdur hisseden meslektaşımızın, böyle bir durumda yasal haklarını arama yolu açıkken, kast ettiği meslektaşlarımızı ve kurumlarıyla birlikte bütün basın camiasını karalayıcı üslupla hareket etmesi basın ahlakına sığmaz.


Bu üslubu kullanan meslektaşımızın yapması gereken en doğru hareket tüm gazetecilerden özür dilemesidir.


Karaelmas Gazeteciler Derneği Yönetim Kurulu olarak, bu yaklaşım ve düşünceyi kınıyor, meslektaşlarımızı hedef alan ve bu yorumu yapan gazeteciyi daha hoşgörülü olmaya davet ediyoruz".

Editör: Pusula Gazetesi