Lösemi nedeniyle tedavi gördüğü hastanede 7 Eylülde yaşamını yitiren Aydın İlik´in (54) Türk bayrağına sarılı tabutu, kampüs alanına getirilerek tören düzenlendi. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İlik´in öz geçmişi okundu.
ZKÜ Rektörü Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz, yaptığı konuşmada, İlik´in 2002´de konser için geldiği kentte konservatuvar kurma talebini kabul ederek, üniversite konservatuvarının kurucu müdürlüğünü yaptığını söyledi.
İlik´in olağanüstü iş disiplini ve mükemmeliyetçilikle çalıştığını, tanıdığı tüm sanatçı dostlarını da kente davet ettiğini anlatan Açıkgöz, şöyle konuştu:
´´Ülkemizin dışında Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Fransa´daki dostları onun heyecanlı çağrılarını kırmadılar, üniversitemizi ve şehrimizi onurlandırdılar. Zonguldak´ı çok sevdi, maden işçisini her zaman andı. Dünyadaki genetik mirası eşi Demet hanımla birlikte dünyaya getirdikleri oğlu Efe´sidir. Ancak, beyninin ve çalışmalarının önemli mirası da konservatuvarımız ve öğrencileridir.
4 yıl önce lösemi teşhisi konulduğunda kendisine yol haritasını anlattık. Ağır kemoterapiler, kemik iliği nakli, remisyon ve yeniden nüks sonunda 7 Eylülde çok genç yaşta kalbi durdu.´´
İlik´in geçen haftalar içinde yoğun bakımda solunum sıkıntılarıyla boğuşurken aklının 30 Eylülde üniversitenin açılış dersini verecek olan Fazıl Say da olduğunu belirten Açıkgöz, ´´İnsan severlik, cumhuriyetçilik, Atatürkçülük bu olsa gerek. İçimizdeki Aydın ile bundan sonra çalışmalarımız devam edecek, konservatuvarımızı da aydınlatmaya devam edeceğiz. Güle güle maestro´´ dedi.
Deniz Harp Okulu Komutanı Tuğamiral Türker Ertürk de Aydın İlik´i çok iyi duygularla anımsayacağını belirterek, şöyle dedi:
´´İlik´i, Ereğli ilçesinde Karadeniz Bölge Komutanı olarak görev yaparken tanıdım. Özellikle, Alemdar Gemisi uzun yıllar bekleyen bir projeydi. Halkı ikna etmek için müziğin itici gücünü kullanmak istedik. Çok güzel konser planladık. Projeyi gerçekleştirdik. Ereğli halkının dikkatini çektik. Eğer, Alemdar şu anda yerinde duruyorsa bunun en büyük kahramanlarından biri Aydın hocamdır. Alemdar Marşı´nı da besteledi. Deniz Harp Okulu´na gelerek orada da çok güzel bir konser verdi.´´

-SEVDİKLERİNE VEDASI-

Yrd. Doç. Dr. İlik´in eşi Demet İlik ise konuşmasına ´´Aydıncım merhaba, hoş geldin´´ diye başlayarak, eşinin hastalığıyla ilgili çok büyük çaba sarf ettiğini söyledi.
Eşinin hastaneye yatmadan önce 5 Temmuzda bir şeyler yazdığını belirten Demet İlik, şunları kaydetti:
´´Hani derler ya hissederler. Eşim hastaneye yatmadan önce, ´Bedenim kara toprağa düştüğünde her gün özgürüm gökyüzünde. Şimşekler çakınca korkmayı, sert rüzgarlarda üşümeyi, yağan yağmurlarla ağlamayı, düşen karlarlar umutlanmayı, güneşi görünce aşık olmayı, imbat ve meltemle gündüzleri, ay ışığında ve yakamozlarda geceyi ve her gün sizleri ararım´ diye yazmış. Aydın´a iyi bir baba, eş ve öğretmen olduğu için teşekkür ediyorum.´´
Öğrencilerinin, yakınlarının ve öğretim görevlilerinin anılarını paylaşarak duygularını dile getirdiği törende, ZKÜ Ereğli Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdal Coşkun, Venedik´ten İlik için aldığı, ancak vermeye fırsat bulamadığı Venedik Müzik Müzesi´ndeki enstrümanlarını yansıtan posteri, Konservatuvar Müdür Yardımcısı Cem Dertsiz´e verdi. Dertsiz de posteri İlik´in tabunun üzerine bıraktı.
ZKÜ Oda Orkestrası, İlik tarafından bestelenen ZKÜ Marşı´nın seslendirmesinin ardından sevdiği klasik müzik eserlerini çaldı. bu sırada, İlik´in ailesi ve öğrencileri duygusal anlar yaşadı.
ZKÜ Rektörü Açıkgöz, Tuğamiral Ertürk ile yakınları, İlik´in tabutunu ambulansa kadar taşıdı. Cenazesi ambulansa konulduğu sırada İlik´i, eşi Demet ve törene katılanlar alkışlarla uğurladı.
Törene Zonguldak Vali Yardımcısı Mehmet Tevfik Emre, 3. Jandarma Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Süleyman Yüksel, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.
Aydın İlik´in cenazesi, yarın Balıkesir´in Burhaniye ilçesinde toprağa verilecek.
Editör: Pusula Gazetesi