Filyos Ateş Tuğla Fabrikası Genel Müdürü Birol Kıyıcı, Filyos Beach Resort adlı otelin sahibi İşadamı İsmail Recai Şanlı’nın iddialarına yönelik bir açıklama yaptı.

İŞTE O AÇIKLAMA

"Filyos’ta oteli bulunan işadamı İsmail Recai Şanlı’nın, fabrikamıza yönelik ifadeleri üzüntüyle karşılanmış olup, kamuoyunu doğru bilgilendirmek adına bu açıklamayı yapmak zorunlu hale gelmiştir.

1- Yönetim Kurulu yetkilimiz, Sayın Valimiz Ali Kaban’a, yaz sezonu başlangıcında, yani 15 Mayıs’ta döner fırını kapatacağına söz vermiş ve bu sözünde durmuştur.

Sayın Valimize söz verildiği gibi, döner fırının filtre arızaları giderilmiş ve dışarıya toz bırakmayacak duruma getirilmiştir. Ancak, döner fırının yataklarındaki arızalar henüz giderilememiş olup, gerekli malzemeler yaklışık 1 buçuk ay içinde yurt dışından gelecek, onarımı tamamlandıktan sonra yeniden işletmeye açılacaktır.

2- Sayın Şanlı’nın söylediği gibi fabrikamızdan kaynaklanan “toz” olayı yoktur, o kadar duman kalorifer bacalarından da çıkıyor. Sadece döner fırının arızalı yataklarından kaynaklanan “gürültü” olayı mevcuttur. Bu sorunun giderilmesi için de işletmemizde yoğun çaba gösterilmekte olup, en kısa sürede çözüme kavuşturulacaktır.

3- Sayın Şanlı öyle istediği için değil, sadece çevreye olan duyarlılık ve saygımız ile Sayın Valimize verdiğimiz sözden ötürü döner fırın geçici olarak işletmeye kapatılmış olup, gürültüye neden olan arızası giderildikten sonra yeniden üretim faaliyetine başlayacaktır.

Bu nedenle fabrikamızda çalışan işçilerimizin tedirgin olmasına gerek yoktur.

4- Sayın Şanlı tarafından Filyos’ta 15 odalı bir otel inşa edilirken, 75 yıllık bir işletmenin döner fırınının önüne kurulmuştur. Keşke Sayın Şanlı, yer seçimine önem verip, daha planlı-programlı bir yatırım yapsaydı. Bizim, Sayın Şanlı yürüyüşe çıktığında rahatsız olacak diye 75 yıllık bir işletmeyi kapatmamız mümkün değildir. Eğer, koku yapıyor diye Çaycuma Kağıt Fabrikası’nı, gürültü ve toz çıkarıyor diye ERDEMİR’i, hava kirliliğine neden oluyor diye Çatalağzı’ndaki termik santralları birer birer kapatacak olursak, bu memlekette üretimi kim yapacak? Acaba Sayın Şanlı, “ Böyle bir açıklama yapayım, sonrasında beni Vali Bey arasın, belediye başkanı arasın diye bir mantıkla mı hareket ediyor? Bunu anlayabilmiş değiliz. Ancak, 15 odalı bir otelin sahibi tarafından kapatılması tehdidi ile 75 yıldır ilimize ve bölgemize hizmet veren Filyos Ateş Tuğla Fabrikası’nın kapatılabileceğini düşünmek abesle iştigalden başka bir şey değildir.

5- Bu memlekette girişimcilik ruhu ile hareket eden herkes yatırıma, üretime, çalışmaya destek olmak durumundadır. Bu işler lafla olmaz. Herkes üretime ve üretim yapan işletmelere sahip çıkmak durumundadır. Alanında özel üretim yapan 75 yıllık bir işletmenin kapatılmasına Sayın Valimiz de, Sayın Belediye Başkanımız da, Filyos halkı da izin vermez. O halde, biz de çalışalım, İsmail Recai Şanlı da çalışsın, hep birlikte hizmet etmeye devam edelim.

6- Bir hususu da özellikle belirtmek istiyoruz. Sayın Şanlı, bizim işverenlerimizle yakinen görüşen bir insandır. Bu işi basına taşımak yerine geleneğimizde var olan, istişare yolunu seçseydi çok daha iyi olurdu. Otelde çalışan 15 kişiyi Filyos Ateş Tuğla’ya verelim, otelim kapatalım şeklinde görüş belirtiyor. O zaman biz de 80 kişiyi otele verelim, fabrikayı kapatalım, diyebiliriz. Filyos Ateş Tuğla, hangi kurumla ticaret yapacağını İsmail Recai Şanlı’ya soracak değildir. Eczacıbaşı ile de diğer firmalarla da iş yapabiliriz. Bu durum, fabrikamız yönetiminin uhdesindedir. Parsel parsel satma konusu da yönetimin tasarrufundadır. Bu durum üçüncü kişileri ilgilendirmez, kimseye soracak durumda değiliz.

Sonuç olarak, Sayın Valimize ve Sayın Filyos Belediye Başkanımıza hassasiyetleri için teşekkür ediyor, aynı hassasiyetler içinde bulunduğumuzu ifade ederek, durumu saygıyla kamuoyunun bilgisine sunuyoruz."

Editör: Pusula Gazetesi