Zonguldak&[#]8217;ta taşımacılık ilköğretim kapsamına alınan köylerde ilköğretim okullarının kapatıldığını söyleyen CHP Zonguldak İl Başkanı Osman Yayla, okulların belde, ilçe ve il merkezlerinde kurulduğunu ifade etti. Köylerin yüzde 90 oranında okullardan yoksun bırakıldığını dile getiren Yayla, &[#]8220;Şimdide okullar atıl durumda gerekçesi ile satılması gündeme konulmuştur. Bu konuda pilot iller seçilerek ilk uygulama başlatılmıştır. Biz okulların satılmasını, dolayısıyla özel mülk haline getirilmesini istemiyoruz. Buna karşıyız. Köy okullarının kapatılması o mahalde çok önemli değerleri alıp götürmüştür. O köyde artık bayrak dalgalanmamaktadır&[#]8221; dedi.
ÖNERİ VE TALEPLER

Okulların köylere kolay yapılmadığını hatırlatan CHP İl Başkanı Osman Yayla öneriler sundu. Okulların bir kısmının yerinin özel mülk hibesi olduğunu söyleyen Yayla önerileri şöyle sıraladı:
&[#]8220;Taşımalı sisteme göre okul noktaları tekrar gözden geçirilmelidir. 3-4 mahallesi olan köylerde bir ilköğretim okulu faal hale getirilmelidir. Bu şekilde okullar yeniden değerlendirilmelidir. Eğitim öğretim açısından faal duruma getirilmeyen okullar mutlaka köy tüzel kişiliğine devredilmelidir. Okullar ivedilikle ve kesinlikle tamir edilmeli veya ettirilmeli. Köy konağı, kültür evi olarak kullanılmalıdır. Şu anda Devrek ilçesinde 109, Çaycuma ilçesinde 49, merkez ilçede 45, Gökçebey&[#]8217;de 1, Alaplı&[#]8217;da 14 ki toplam 218 okulun satışı ve devri gündemdedir. Kdz. Ereğli ilçesi ile bu sayı 430&[#]8217;u aşmaktadır. Bu her yönü ile çok önemli bir konudur. Yetkililerden taleplerimize cevap verecek şekilde icraat içinde olacaklarına inanıyoruz.&[#]8221;

Editör: Pusula Gazetesi