Zonguldak'ta ’ta, Paralel Devlet Yapılanması iddiasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında kayyum atanan DEKA Madencilik'te çalışan 110 madenci, 3 aydır ücretlerini alamadıkları gerekçesiyle Valilik binası önünde süresiz eylem başlattı. 1 Mayıs İşçi Bayramı etkinlikleri kapsamında Madenci Anıtı'nda yerini alan DEKA işçileri, etkinlikleri sonrasında valilik önüne gelerek başlatılan eylem devam ediyor. 1395 Iraklı vatandaşın yaşadığı Zonguldak’ta 110 maden işçisine sahip çıkılmamasına işçiler tepki gösterdi. Kürekle kazandıkları ekmek parasının peşinde olduklarını belirten işçiler, “Bugün ülkemizde bir sürü Suriyeliye ve mültecilere sahip çıkılıyor. Bizler bu ülkenin vatandaşlarıyız. Eğer bir Suriyeli kardeşimize destekçi oluyorsak Zonguldaklıya da destekçi olmamız, sahip çıkmamız lazım” açıklamasında bulundu.

“BU ŞEHİRDE 1 KİŞİ AÇSA BU BÜZÜN ZONGULDAK’IN DAVASIDIR”

Ceplerinde simit alacak paraların dahi kalmadığını belirten işçiler, “Derdimiz ekmek derdi. Hakkımızın verilmesini istiyoruz. İçinde bulunduğumuz durumu annemize, babamıza, eşimize, dostumuza anlatıyoruz. Gel de çocuklarına anlat bakalım. Kaç gündür buradayız. Kimse gelip sizin ne derdiniz var demiyor. Biz maden işçisiyiz. Sendika nerede? Genel Maden İşçileri Sendikası nerede? Biz emekçiyiz, işçiyiz… Kürekle kazanılan ekmeğin hakkını savunanlar nerde? Hiç birisi yok… Gece burada yatıyoruz. Yemin ediyorum böcekler ekmek poşetlerinin üzerinde geziyor, arkadaşım sabah o ekmeği yerken ben o arkadaşıma ‘Senin poşetinin içinde, üzerinde böcekler ve fareler gezdi’ diyemedim. Ben insanım, ben adamım diyorsun, böyle insanlık ve adamlık olmaz. Eğer bu emek ve ekmek davasıysa, bu sadece senin veya benim davam değildir. Bütün Zonguldak’ın davasıdır. Eğer bir kişi aç ise bin kişi açtır. Bugün ülkemizde bir sürü Suriyeliye ve mültecilere sahip çıkılıyor. Bizler bu ülkenin vatandaşlarıyız. Eğer bir Suriyeli kardeşimize destekçi oluyorsak Zonguldaklıya da destekçi olmamız, sahip çıkmamız lazım. Bizler burada beyefendiyiz ve en kral beyefendi de biziz. Biz helaliyle ekmeğini kazanıp, helaliyle ekmeğini yiyen adamlarız. Bizim hırsızlığımız, hırımız yok, kimsenin arında ve namusunda da gözümüz yok. Bakın buradaki insanların haline, hiç kimsenin morali yerinde değil. Bu adamlar eve gitse karısına ne hesap verecek? Anne ve babasına ne diyecek. En önemlisi çocuklarına ne diyecek? Herkese bir şekilde derdimizi anlatırız ama çocuğumuza ne diyeceğiz? Çocuklarımıza hiçbir şekilde derdimizi anlatamayız ağabey. Bizim isteğimiz bu açıklamayı duyan yetkililer Allah rızası için buraya gelsinler” ifadelerini kullandı.

“BİZ MADEN İŞÇİSİ DEĞİL MİYİZ? BİZ EMEKÇİ DEĞİL MİYİZ? BİZE NEDEN SAHİP ÇIKILMIYOR?”

Devletin kendilerine sahip çıkacağına inançların tam olduğunu belirten madenciler, “Biz burada aç aç yatıyoruz. Hakkımız olanın verilmesini istiyoruz. Bize bir bilgilendirme de yapılmadı. Kimse bize sahip çıkmıyor. Biz maden işçisi değil miyiz? Biz emekçi değil miyiz? Bize neden sahip çıkılmıyor? Biz 110 kişi geceleri burada yatıyoruz. Hepimizin ailesi var. Ailelerimizi de kattığınız zaman bu büyük bir rakam yapıyor. Benim çocuğum bana ‘Baba bana harçlık verir misin?’ diyor. Ama cebimizde 1 lira yok, veremiyoruz. Ne yapayım canımı mı vereyim? Ama patronların çocukları son model Mercedes arabalarla caddelerde geziyorlar. Biz burada eylemdeyiz, bize bakıyorlar, gülüyorlar. Çocuklarımın yüzüne bakamıyorum, sabah kahvaltısında önünde bir kuru ekmek bir de çay var. Nasıl bakayım? Ama patronların çocukları sabah kahvaltıda bal ve kaymak yiyor, kolejlerde okuyor. Benim çocuğum da yamalı elbiseyle okula gidiyor. Devletimiz bize sahip çıksın, evime 4 aydır 1 lira para girmemiş benim. Ne yapalım? Çocuklarımızı mı keselim, eşimizi mi boşayalım? Bitmiş haldeyiz. Mahallede fırın sahibi ile görüştüm, Allah razı olsun 3 aydır ekmeğimi yazıyor. Ama her gün adamdan ekmek alırken sanki bana bir şey söyleyecekmiş gibi geliyor. Tedirgin oluyorum, utanıyorum. Allah razı olsun beni idare ediyor burada daha yüzden fazla adam var, onları nasıl idare edecekler? Esnaftan kaçar hale geldik. Bakkaldan kaçıyoruz, manavdan kaçıyoruz. Borcumuz var ondan kaçıyorsun. Biz hakkımızı istiyoruz. Kimsenin malında mülkünde gözümüz yok” şeklinde konuştu.

Editör: Pusula Gazetesi