Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü Koruma Şube Müdürü Turgut Gül, yaptığı açıklamada, bu yıl yağışların engelleyici olması, anormal hava sıcaklığı yaşanmaması ve nem oranının yüksek olmasının yangın sayısının azalmasına etken olduğunu söyledi.
Alınan ek tedbirlerle de geçen 5-6 yıla oranla hem yangın, hem de zarar gören alanlar sayısında oldukça düşüş yaşandığını anlatan Gül, şunları kaydetti:
´´Sorumluluk alanımızdaki 30 yangından 14´ü yıldırım, 7´si anız, 1´i sigaradan ve diğer 8´i de henüz belirlenemeyen nedenle çıktı. Yangınlarda çam, karaçam ve gürgen türü alanlar zarar gördü. Yangınla mücadelede 3 ilimizde 168 işçimiz çalışıyor. Arazöz ekiplerimiz 5-6 kişiden oluşmakta. Kritik noktalardaki yangının büyümemesi açısından 15 dakika gibi zamanda müdahale edecek organizasyon içindeyiz. Karabük´te oluşturulan Yangın Erken Uyarı Sistemi ile ormanları dumana ve aleve duyarlı iki kamerayla 24 saat gözlüyoruz.´´
Gül, Karabük´te konuşlandırılan yangın helikopterinin, bölgenin yanı sıra çevre illerde çıkan yangınlara da müdahalede bulunduğunu belirterek, ´´Uçuşların yüzde 90´ı diğer illerdeki yangınlara müdahale için oldu. Yangın söndürülmesinde kullanılan havuzlarımız tamamen dolu. Yaptırdığımız ek havuz ve göletlerle sayıyı 26´ya yükselttik´´ dedi.
Editör: Pusula Gazetesi