Maliye Bakanlığı´nın kesintilere giderek ´Başınızın çaresine bakın´ şeklinde bir uygulamaya gittiğini belirten Oral´ın "Ankara´ya baskı yapalım" uyarısına Ak Parti tepkisiz kaldı. İl Genel Meclisi´nin Salı günü yapılan oturumunda CHP Grup Başkanvekili Turhan Oral´ın çağrısı hem meclis üyeleri hem de basın tarafından kulak arkası edildi. Özel İdare´ye bağlı çalışanların ilk kez ikramiyelerini alamadıklarını ve 1.7 milyon TL ek kaynağa ihtiyaç olduğunu belirten Oral, Maliye Bakanlığı´nın bütçe konusundaki yaklaşımını da eleştirdi.


Oral, yeni bir hizmet aracının alımıyla ilgili maddenin görüşmesi sırasında söz alarak görüşlerini dile getirdi. Araç alımına karşı olmadıklarını ancak mevcut ekonomik tablo karşısında daha acil konuların olduğunu belirten Oral, Maliye Bakanlığı tarafından yapılan kesintilerin bütçedeki kara deliği iyice büyüttüğünü ve Ankara üzerinde baskı kurmanın yollarının aranması gerektiğini ifade etti.


Oral konuşmasında; "Burada yapılması gereken acil işler var. İl Özel İdaresi´nden çalışan arkadaşlarımızdan 5 tanesi emekli oldu. Ama bunlar için kıdem tazminatı ödeme sıkıntısı var. Kıdem tazminatlarımız ödenmedi.


Haziran ayından 13 günlük ikramiyeleri var, 1 Eylül itibariyle de 30 günlük ikramiye alacakları var ve ödenmedi. Topladığımızda yaklaşık 1 trilyon 700 milyar civarında bir ek kaynağa daha ihtiyaç duyuluyor. Daha önce arkadaşlarımızla yaptığımız görüşmelerde bugüne kadar ikramiyelerin ödenmediği bir dönem olmamış ve ikramiyeler hiç ertelenmemiş. Bu şunu gösteriyor. Biz hakikaten zor bir dönemden geçiyoruz. Artı sel felaketi nedeniyle bizim biraz daha zorluklarımız var. Bu nedenle bütçemizi kullanırken çok dikkatli davranmamız gerekiyor. Bu sorun sadece Zonguldak´ın sorunu değil. Hükümetten kaynaklanan Bakanlık tedbirleri de söz konusu. 2009 listesi kesinleşti ama yapılan ödeneklerde Maliye Bakanlığı´nın yüzde 1 oranında kısma yetkisi var. Bu sıkıntıları göze alarak Maliye Bakanlığı çeşitli illerde kesintiler yapmış. Bizim payımıza düşen yüzde 10.5. Yani bize gelecek kaynaklardan yüzde 10.5´ini kesiyor. Maliye Bakanlığı bu açığı kendi kaynaklarınız ve imkanlarınızla kapatın diyor. Bu sıkıntıların içerisinde bu harcamaları yaparken, bundan sonraki önergeler ve yapılacak işler konusunda arkadaşlarımızın bilgi sahibi olması, daha dikkatli ve daha öncelikli konuları gündeme getirmelerini istiyorum. Meclise şunu önermek istiyorum. İşçi arkadaşlarımızın çalışmadığı ve huzursuz olduğu bir yerde biz burada ne kadar karar alırsak alalım o işleri hayata geçirmemiz mümkün değildir. Önemli olan bizim için kaynakları etkin kullanmaktır. Eğer biz arkadaşlarımızı gönüllü çalıştıramazsak makine başında çalışırken verimliği düşecektir. Bu nedenle önceliği çalışanlarımıza vermenin yollarını bulmalıyız. Gerekirse meclis olarak bu konuda neler yapabileceğimizi Ankara´ya baskı yaparak veya kendi imkanlarımız doğrultusunda harekete geçmeliyiz" dedi.


Oral´ın konuşmasının ardından 20 bin lira değerindeki hizmet aracının alımıyla ilgili önerge plan bütçe komisyonuna havale edildi.


Oral´ın bu önerisine Ak Parti Meclis Üyelerinin mesafeli durması dikkat çekti.

Editör: Pusula Gazetesi