Zonguldak´ta 5 bini aşkın kişinin istihdam edildiği tersanelere yenilerinin eklenmesiyle sektörde çalışan işçi sayısının 10 bin kişiyi aşması hedefleniyor.
Alınan bilgiye göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 24 Mayıs 2003´te temeli atılarak 2 Haziran 2006´da açılan Ereğli ilçesindeki Tersaneler Bölgesinin yanı sıra Alaplı ilçesi ve Kilimli beldesinde kurulması planlanan yeni tesisler, işsizlik için umut oldu.
Ereğli´de çok sayıda firmanın üretimini sürdürdüğü ve 5 bin 700 civarında kişinin çalıştığı tersanelerin yanı sıra Alaplı ve Kilimli´de yeni alanların tahsis edilmesiyle bu sayının 10 bini aşması amaçlanıyor.
Zonguldak Valisi Erdal Ata, yaptığı açıklamada, kentin kömürden vazgeçmesinin mümkün olmadığını, sadece şehir için değil ülke ekonomisi açısından da en önemli milli kaynaklar arasında ilk sırada yer aldığını söyledi.
Kömür ocaklarının önemli istihdam kaynağı olduğunu, ancak son dönemlerde madenlerin dışında yeni alanlarda da gelişmeler yaşandığına dikkati çeken Ata, şunları kaydetti:
´´Buradaki maden kömürü, demir çelik sektörünün vazgeçilmez kaynağıdır. Havzada 1 milyar 300 milyon ton civarında kömür rezervi mevcuttur. Kentimiz 260 milyar dolar civarındaki yer altı zenginliklerinin yanı sıra denizcilik sektöründe de adından söz ettirecektir. Bölgede kömür ve demir çeliğin ardından yeni sektörler açısından en başarılısı tersanelerdir. Ereğli´deki Tersaneler Bölgesi´nin 2006´da faaliyete geçmesiyle 5 bin 700 civarındaki kişiye iş imkanı sağlandı. Yan sanayiyi düşündüğünüz zaman bu sayı daha da fazladır.´´
Vali Ata, Kilimli´de tahsislerin yapıldığını, Alaplı´da da kurulacak yat yapım tersaneleriyle 100 metre uzunluğa kadar lüks yatlar inşa edilerek ihracatın gerçekleştirilebileceğini kaydetti.

-´´CAZİBE MERKEZİ OLACAĞIZ´´-

Organize Sanayi Bölgelerine (OSB) milyon dolarlık yatırımın yapıldığını, kurulacak yeni fabrikaların da işsizliğin önlenmesine önemli katkılar sağlayacağına işaret eden Ata, şöyle konuştu:
´´Ereğli OSB´de tüm parseller sanayicelere tahsis edildi. Tahmin ediyorum, önümüzdeki 2-3 yıllık dönemde fabrikalar faaliyete geçecek. Burada en az 5 bin kişiye istihdam sağlanacağını düşünüyorum. Ayrıca, Alaplı OSB kuruluş aşamasındadır. Şu anda kamulaştırma çalışmaları devam ediyor. Bölgede 830 bin metre karelik alanımız var, 2009´da da kamulaştırma, harita ve imar çalışmaları bitirilerek sanayicilerimize yer tahsisine başlarız. Alaplı OSB denize ve limana çok yakın olduğu için ulaşım imkanı kolay. Sanayicilerimiz için geçmişte İstanbul, Kocaeli ve Bursa gibi yerler nasıl cazibe merkeziyse önümüzdeki yıllarda kentimiz de cazibe merkezi olacaktır.´´
Ata, kentin özellikle demir çelik ve bağlı birtakım boru profil, sac fabrikasının yanı sıra tersaneler ve enerji üretimi bakımından cazibe merkezi olacağına inandığını kaydetti.
Editör: Pusula Gazetesi