Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin enerji üretiminde yeni dönemde yerli kaynaklara ağırlık verileceğini söyledi. Albayrak, geçen hafta salı günü gittiği Çin gezisi sonrasında uçakta değerlendirmelerde bulundu. Enerji sektöründe yerli kaynakların kullanım payının artırılması ve dengenin sağlanması gerektiğine dikkat çeken Bakan Albayrak, “Yerli kömüre dayalı termik santrallerden elde edilen elektrik, tüm kurulu gücün yüzde 12’sini oluşturuyor. Bu düşük, artması lazım. Üzerinde çalıştığımız modeller arasında alım garantisi de olabilir” ifadelerini kullandı.

“ÖNCELİĞİMİZ YERLİ KÖMÜRÜ DAHA FAZLA KULLANMAK OLACAK”

Çin gezisinde enerji anlamında kömüre dayalı termik santralleri de gezdiklerini ve verimli sonuçlar aldıklarını belirten ve Türkiye’nin enerji sektöründe denge kurmaya ihtiyacı olduğunun altını çizen Bakan Berat Albayrak, “ ‘Nükleer olmasın, kömür olmasın’ diyorlar. Çin elektrik enerjisinin yüzde 55’ini kömürle, toplam enerjisinin yüzde 64’ünü kömürle sağlıyor. ABD yüzde 40… Örneğin bizde yerli kömüre dayalı termik santrallardan elde edilen elektrik, tüm kurulu gücün yüzde 12’sini oluşturuyor. İthalle birlikte oran yüzde 18-20 arasında değişiyor. Ondan sonra cari açık var. Bu düşük, artması lazım. Öncelik yerli kaynağımızı daha fazla değerlendirmek olacak. Biz de yerli kömüre dayalı termik santralların daha çalışır durumda olması için elimizden geleni yapacağız. Bu konuda yeni modeller üzerinde çalışıyoruz. Modeller arasında alım garantisi de olabilir. Kısacası yatırımcı dostu ama devletin de kazanacağı model arayışı içindeyiz” şeklinde konuştu.

“İTHAL KÖMÜRE OLUMLU BAKMAM”

Uçakta basın mensuplarının sorularını yanıtlayan ve ithal kömüre olumlu bakmadığını vurgulayan Bakan Albayrak, “Yerli kömürümüz varken ithal kömüre olumlu bakmam. Eğer yabancı yatırımcı gelirse ve ithal kömür kullanmak istiyorum derse, çok teşekkür ederiz ama öncelik yerli kömür olsun, deriz. Yerli kömürüm varsa Türkiye’nin önceliği yerli kömürdür. Birileri ‘ithal kömür, ithal kömür’ diyor. Açıkçası ben yeni dönemde ithal kömüre olumlu bakmayı düşünmüyorum. Bakanlık olarak yeni dönemde ithal kömürü öncelik olarak olumlu bakmıyoruz. AK Parti hükümetleri zamanında yeni keşfedilen rezervler var. Geçtiğimiz dönem ithal kömür santralları oldu. Yeni dönemde bundan sonraki dönemde önceliğimiz yerli kömür olmak zorunda. 10 yıl önce düşük kaloriye göre teknolojiler daha kısıtlıydı. Maliyet yüksek, verimliliği düşüktü. Son 10 yılda ciddi gelişti. 800 kaloriye kadar kömürü yakacak teknolojiler gelişti. Çin’de bir kez daha gördük bunu. Türkiye’de gündemimizde 5 önemli saha var. Bu sahalarda 1.200 kaloriden başlıyor 2.800 kaloriye kadar giden bir portföy var elimizde” diye konuştu.

Editör: Pusula Gazetesi