Mimarlar Odası Başkanı Turhan Demirtaş, Acılık´ta bulunan genelevin çevresindeki ailelerde ve iş yerlerinde rahatsızlık yaratır hale geldiğini belirterek, genelevin tamamen kapatılmasının da doğru olmayacağını söyledi. Genelevin uygun bir yere taşınması için yıllardır bu konuyu gündeme getirdiğini ifade eden Demirtaş, konuşmasında şunları söyledi:


"Bu konu yıllardır konuşulur. Ekleyecek pek bir şey kalmadı gibi. Gençlere sorsanız eminim ki, çok daha değişik ve gerçekçi görüşler ortaya çıkar. Eskilerin söylediğine göre bu evler 1910´lardan bu yana var. Yani yaklaşık 100 yıldır önemli bir sosyal ihtiyaca cevap veriyorlar. O zamanlar, kentin yerleşim dışı olan yerinde konuşlandırılmışlar, ama zaman içinde kentin gelişmesiyle, şimdi yerleşim alanı içinde kaldı, çevresindeki ailelerde ve iş yerlerinde rahatsızlık yaratır oldu. Ayrıca kentin o yöne açılmasına da engel görülüyorlar. O nedenle taşınması veya kapatılması hususu dönem dönem gündeme geliyor.


Bekar veya ihtiyaç duyan erkeklerin sosyal bir ihtiyacını karşıladığı için, tamamen kapatılıp yok edilmesinin doğru olmayacağı görüşündeyim. Sağlık Bakanlığı&[#]8217;nın zührevi hastalıklar denetimi, sağlık güvencesi. Tamamen kapatılmaları durumunda ihtiyaçların karşılanmasının, her türlü denetim dışında, sağlıksız ortamlara kayacağı tehlikesi göz ardı edilmemeli.


Çevresine rahatsızlık vermeyecek, kentleşmeye engel olmayacak daha uygun bir yere taşınması gerektiğini ben yıllardır söylüyorum. Ama sadece söylemekle iş bitmiyor. Bu evler tapulu özel mülkler. Eğer taşınacakları yerler yine belediye sınırları içinde bir yer olacaksa, işin, imar planlaması, planda yer ayrılması, istimlaki veya trampası v.s gibi boyutları var. Tabi bunlar belediyenin yapacağı işler. Yok, belediye sınırları dışında bir yere taşınacaksa, o zaman da, İl Özel İdaresi&[#]8217;nin işi. Her zaman ısrarla söylediklerimi yinelemek isterim; Sorunlar, katılımcı, paylaşımcı yönetim anlayışıyla, geniş katılımlarla oluşacak ortak akılla çözülmeli."

Editör: Pusula Gazetesi