Demir, Zonguldak´a gelerek sel felaketinin yaşandığı bölgeleri gezdi. Ziyaretlerde Bakan Demir, vatandaşlara olası felaketler için önceden önlem alması önerisinde bulundu. Geçen Temmuz ayında Batı Karadeniz ve Orta Karadeniz´de meydana gelen sel felaketlerinin üzerinden 40 gün geçmesinin ardından Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Zonguldak bölgesindeki sel felaketlerinin yaşandığı belde ve ilçeleri gezdi. İlk olarak Karapınar beldesini ziyaret eden Bakan Demir, Karapınar Belediye Başkanı Ercan Kınanç´dan beldedeki son durum hakkında bilgi aldı. DSİ yetkililerinin de hazır bulunduğu ziyarette vatandaşlara önerilerde bulunan Mustafa Demir, dere yataklarına ev yapılmamasını istedi.
KARADENİZ´DE ISLAH ÇALIŞMALARI
Suyun engel dinlemediğini hatırlatan Bakan Demir, Karadeniz´de yapılan ıslah çalışmalarının yararlı olduğunu söyledi. Çalışmalarda en faydalı örneğin Güneysu ilçesi olduğu dile getiren Bakan Mustafa Demir, şöyle konuştu: "Su önüne çıkan engeli dinlemiyor. Su bulduğu yere akacak. Önüne set falan yaparsanız baraj olur. Karadeniz´de bununla ilgili hem DSİ´nin yapmış olduğu Giresun´da, Ordu´da ve Rize´de yapılan ıslah çalışmalarının çok yararlı olduğunu gördük. Oralarda taşkınlara yapılan mıntıkalarda çok bariz örneklerinden birisi de Güneysu ilçesidir. O kadar yağmurda Güneysu ilçesinde hiçbir sıkıntı yaşanmadı. Kamu kurum ve kuruluşlarıyla, sivil toplum örgütü temsilcilerimiz ile birlikte 24 saat içerisinde hayat yüzde 98 normale döndü. O kadar büyük afet olmasına rağmen. Bunları biliyoruz çok güzel yardımlaşıyoruz ama bu bilgi ve becerilere muhtaç olmayacak şekilde de tedbirleri alalım. Bu bölgenin yağış aldığını hepimiz biliyoruz."
Zonguldak ve Bartın bölgesindeki afetin genel hayatı etkileyen bir afet olmadığını anlatan Demir, şunları söyledi: "Zararların ve ziyanların karşılanması için yazılan yazılar bile bunun karşılanacağı anlamına gelmez. Bunun için bizim yapmamız gereken sigorta kavramını kavramamız gerekir."
Bir halıcı esnafının sel felaketinin üzerinden 40 gün geçmesine rağmen hala daha dükkanının boş durduğunu ifade etmesi üzerine Bakan Demir, sözlerine şöyle devam etti: "Eğer biz bu konuda dikkat etmezsek orası dört senede 40 senede boş durur. İş yeri yaparken ev yaparken bir tek devletten beklememeli, bunu bilmeli kendisi de tedbirini almalıdır. Belediye başkanları da ruhsat verirken yapıya müsait mi diye dikkat edecek. Suyun geldiği yere doğru gelmek marifet mi biraz daha yukarı çıkmalıyız."
Bakan Mustafa Demir ve beraberindekiler daha sonra esnafı ziyaret etti.
Editör: Pusula Gazetesi