Milletvekili Fazlı Erdoğan, Memurlar Lokali&[#]8217;nde Zonguldak Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Çocuk Esirgeme Kurumu&[#]8217;nda kalan çocuklara, daire müdürlerine, bürokratlara ve partililere iftar yemeği verdi. Yenilen yemeğin ardında dualar edildi. İftar sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Fazlı Erdoğan, Köksal Toptan&[#]8217;ın yeniden TBMM Başkanlığı&[#]8217;na adaylığı konusunda desteklemediği iddialarına cevap verdi. Toptan&[#]8217;ın Başbakan Recep Tayip Erdoğan ile yaptığı istişarelerde aday olmama kararı aldığını vurgulayan Milletvekili Erdoğan, &[#]8220;Bölge milletvekillerinin Toptan&[#]8217;ın adaylığı konusunda olumsuz bir tavrı olmamıştır. Toptan, Meclis Başkanlığı döneminde güzel işlere imza atmış, önemli bir devlet adamıdır. İstişarelerde 3 isim istendi. Bu isimlerin birinci sırasında Köksal Toptan&[#]8217;ı yazdık. Diğer isimler bizde saklı kalsın&[#]8221; dedi. Erdoğan, demokrasi açılımı ile ilgili soru sormak isteyen ve sorusuna &[#]8216;Kürt açılımı&[#]8217; diye başlayan gazeteciden &[#]8216;kürt açılımı&[#]8217; ifadesini kullanmamasını istedi. Erdoğan, gazeteciye &[#]8220;Kürt açılımı deyimini biz hiçbir zaman kullanmadık. Kimse bu deyimin kullanılması için de zorunlu bırakılmasın. Bu sadece kürtleri ilgilendiren değil, tüm ülkeyi ve tüm ülke demokrasisini ilgilendiren bir açılımdır&[#]8221; dedi.
Soru üzerine demokrasi açılımı ile ilgili değerlendirme yapan Erdoğan, &[#]8220;Çeyrek asırdır ülke gündemimizde terör sorunu var. Bu terör sorunun, siyasi, ekonomik, askeri gibi çok boyutları var. Terör sorunun olduğu topraklarda bölgelerde çıkar boyutları da var. Kendi çıkarlarını döndüren merkezler var. Başbakanımız ve İçişleri Bakanımız bu sorunun çözümü için geniş çaplı ve yoğun bir şekilde bir açılım projesi yürütmektedir. Bu açılımın içerisinde 72 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının özgür haklara sahip olabilmesi de bulunmaktadır. Katkısı olan herkesi yürekten tebrik etmeliyiz. Çünkü ülkede her şeyin şeffaf olmasını, demokrasi kalitesini yükseltmeyi, birlik ve beraberliği korumayı amaçlıyoruz. Bu hedefe kilitlendik. Geri adım atmamız mümkün değil. Hassas bir dönemden geçiyoruz. Çok ciddi bir proje üzerinde çalışıyoruz. Halının altına saklayarak ve üzerinden atlayarak hiçbir şeyi geçmiyoruz&[#]8221; diye konuştu. Demokrasi açılımına kadar masaya konulan bir şeyin olmadığını hatırlatan Erdoğan, Ramazan ayından sonraki süreçte masada olacakların ortaya çıkacağını söyledi. Erdoğan şöyle devam etti:
&[#]8220;Şuana kadar masada bir şey yok. Masada nelerin olacağı bundan sonra ortaya çıkacak. Biz şehit anneleri babaları, yakınları üzülsün istemiyoruz. Bu bölgede yaşayan insanlarla, dağdaki insanların açık ve net olarak ayırt edilsin istiyoruz. Teröristse ismi konulsun ve sadece teröristle mücadele edilsin.&[#]8221;
Fazlı Erdoğan, Devlet Bahçeli&[#]8217;nin çıkışları ile ortamı germesini ve Başbakan Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Gül&[#]8217;ün randevu taleplerini kabul etmemesini parti içi mesaj olarak yorumladı. Bahçeli&[#]8217;ye Güneydoğuya gitmesi ve buralarda kongre yapması önerisinde bulunan Erdoğan, &[#]8220;Ortada sorun var. Kimlikler, kişilikler rencide edilmeden hakarete varılmadan fikirler düzeyinde bu sorun tartışılmalıdır. Devlet Bahçeli&[#]8217;nin bu çıkışlarını kendi iç muhalefetine yönelik mesaj olarak değerlendiriyoruz. Çünkü yakında kongresi var. Ama yine de biraz daha geniş kapsamlı konuyu düşünmesi gerekir. Biz Türkiye&[#]8217;nin her vilayetinde ya birinci yada ikinci partiyiz. Her ilde siyaset yapıyor ve her ilin koşullarını ve sıkıntılarını daha iyi görebiliyoruz. Muhalefetin ise bazı bölgelerde siyaset yaptığını görüyoruz. Bunun için Bahçeli&[#]8217;yi Sivas&[#]8217;tan öteki illere gitmesini oralarda kongre yapmasını ve oralara ayak basmasını öneriyoruz. Bu nedenlerden agresif davranışları olabilir. Ama hakaret durumuna, vatan hainliği ile suçlayan durumlara ulaşmamalıdır&[#]8221; dedi.
Bahçeli&[#]8221;nin de bulunduğu koalisyon hükümetinin idamı kaldırdığında kimsenin MHP&[#]8217;yi vatan hainliği ile suçlamadığını vurgulayan Erdoğan, &[#]8220;Kendi partisinin tabanında da sağ duyulu, aklı selim düşünen insanların olduğunu umut ediyor ve kendilerinin Bahçeli&[#]8217;yi uyarmış olduğunu düşünmek istiyoruz. Çünkü vatanı satan hükümet deyimi ve yaklaşımı çok ağırdır. Bu çıkışları anketlerle sağduyulu insanların da yardımıyla daha seviyeli bir şekilde yapmalı, iç ve dış tahriklere kapılmamalıdır. Kendisi de üçlü koalisyonda görev yaptı. Kendisinin görev yaptığı tarihte Apdullah Öcalan, yakalandı. Aylarca süren yargılanma sürecinde idam kaldırıldı. Bu dönemde de dış güçlerin ve ABD&[#]8217;nin idam yasasını kaldırttığı söylendi. Aylarca, yıllarca İmralı&[#]8217;da beslendi, halen de besleniyor. O günden itibaren biz de vatana ihanet olarak algılayabilirdik. Böyle düşünülebilir mi? AB uyum yasaları başta olmak üzere o günkü koşullarda böyle karar alınması gerektiğini düşündük. Hatta &[#]8216;idamı kaldırmak için Apo&[#]8217;yu paketleyip, önümüze koydular&[#]8217; söylemleri de oldu. Biz ihanet olarak algılamadık. Aynı saygıyı kendisinden bekliyoruz&[#]8221; diye konuştu. Bahçeli&[#]8217;den açılımla ilgili her şeyi masaya koymasını isteyen Erdoğan açıklamalarını şöyle tamamladı:
&[#]8220;Bahçeli, elinde ne varsa masaya koysun, çerçeveyi birlikte çizelim. Böyle önemli bir konuda fikirlerini belirtmek zorundasın. Böyle çıkışlar, böyle iddialarla masanın dışında kalırsın. Böyle önemli bir sorunun çözümünde hiçbir katkın olmaz. Bizim de yanlışlarımız, eksiklerimiz vardır. Masa dışında kalmakla bu yanlışlarımızı, eksiklerimizi söyleyip, düzeltemezsin.&[#]8221;
Milletvekili Erdoğan, Bahçeli&[#]8217;nin de bulunduğu dönemde kaldırılan idamın, yeniden yürürlüğe girmesi için Anayasa değişikliği gerektiğini söylerken, Anayasa&[#]8217;nın değiştirilmesi için yaptıkları çalışmaya ise muhalefetin karşı çıktığını hatırlattı.
Editör: Pusula Gazetesi