Zonguldak Belediyesi 100’üncü Yıl Şehirlerarası Otobüs Terminali karşısındaki Karakum mevkiinde gerçekleştirilmesi düşünülen “Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) Güdümlü Projesi” kapsamında oluşturulacak rekreasyon projesi alternatifleri, Zonguldak Valisi Ali Kaban, Zonguldak İl Emniyet Müdürü Osman Ak, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Demir, BAKKA Genel Sekreteri İbrahim Kuzu, Defterdar Vekili Salih Demir, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Özmen ve Ankara'dan Akdan Danışmanlık Kurucusu Nilüfer Arıak’ın katıldığı toplantıda görüşüldü. Valilik makamındaki toplantıda, Karakum mevkiinin Zonguldak halkının beklenti ve ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde değerlendirilmesinin gerektiği, arazinin devletin hüküm ve tasarrufu altındaki bir arazi olmasına rağmen bölgenin yıllardır işgal altında olduğu, ancak derli toplu bir biçimde projelendirilmesi gerektiği konularında fikir ve bilgi paylaşımında bulunuldu.

Zonguldak Valisi Ali Kaban, “Rekreasyon Projesi”nin mimari kısmının Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yaptırılacağını ifade ederek, bu konudaki desteklerinden dolayı TSO Başkanı Metin Demir'e teşekkür etti.

Karakum’a yapılacak olan proje ile ilgili açıklamalarda bulunan Vali Kaban, “Karakum’da bulunan alanla ilgili genişletilmiş bir toplantı yaptık. Karakum’la ilgili daha önce bizim Turizm ve Mastır Projemizde çalışan, Havaalanı Projesi’nde çalışan bir arkadaşımıza, o alan için çalışmasını istedik. Bilindiği gibi daha önce çöp alanıyla ilgili bir rekreasyon çalışması vardı. Oradaki alan 150 dönümlük bir alan olunca, orasıyla baş edemeyeceğimiz yönünde bir kanaat oluştu. Karakum’da da 30 dönümlük bir alan var ve orası da 69 Ambarları gibi işgal altında olan bir alan. Orası için güzel bir yazı yazıldı ve alan için arkadaşlarımız çok güzel bir çalışma yürütüyorlar. Oradan çok iyi bir şey çıkacak” ifadelerini kullandı.

“ALANI TAMAMEN BOŞALTACAĞIZ”

Karakum’un tamamen boşaltılacağını ve orada bulunan sivil toplum kuruluşlarının mağdur edilmeyeceğine dikkat çeken Vali Kaban, “Karakum’da bulunan her şeyi boşaltacağız. Orada Şoförler ve Otomobilciler Odası ve diğer odalar var. Onlarla anlaştık, yer vereceğiz. Biz, bir kamu kurumu ve kuruluşuyuz. Kimsenin mağdur olmasını istemeyiz ve bu nedenle de hemen bir yer buluyoruz. Hepsine yardımcı oluyoruz. Orada oluşacak olan alana gerek Türkiye Sakatlar Derneği, gerek Türkiye Muharip Gaziler Derneği ve gerekse Umut Derneği gibi çalışmalarını takdir ettiğimiz sivil toplum kuruluşları için bir yer oluşturacağız. Onların orada bir merkezleri olacak” açıklamasında bulundu.

“ÇEKEKLER İTALYA’DA OLDUĞU GİBİ ŞİRİN VE MODERN HALE GETİRİLEBİLİR”

Alanda bulunan çekeklerin durumunu da değerlendiren Kaban, “Bildiğiniz gibi orada çekekler var. Onlar zaten gidiyor, ancak toplantıda onu da tartıştık. Belki bir dolgu alanı oluşturulabilir. Alana uygulanacak proje kapsamında bir dolgu alanı oluşturabilirsek, İtalya’da çok şirin çekekler var, o tarzda modern bir hale getirebilirsek güzel olacak. Biz yapıp daha sonra bu çekekleri ihale ile isteyenlere verebiliriz ama biz korsan işlere yokuz” şeklinde konuştu.

Toplantının ardından Akdan Danışmanlık Kurucusu Nilüfer Arıak’a, hazırlayacakları projeye esas olacak fikri altyapının oluşturulabilmesi için Karakum mevkii gezdirildi.

Editör: Pusula Gazetesi