Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) eski hükümlü kadrosuna alınacak 12 kişi için yapılan kura çekilişi, 6 topta iki farklı numara yazıldığının tespit edilmesi üzerine yarıda kaldı. Adaylar ile kura çekilişini yapanlar arasında çıkan gerginlik, büyümeden önlendi.

4857 sayılı İş Yasası’nın, “Kamu kurumları, kontenjan dahilindeki işçi sayısının yüzde 2 oranında eski hükümlü çalıştırmak zorundadır” maddesi kapsamında TTK’ya alınacak 6 şoför, 4 meydan işçisi, 1 aşçı ve 1 iş makinası operatörü olmak üzere toplam 12 işçi için, 336 kişi Çalışma ve İş Kurumu Zonguldak İl Müdürlüğü’ne başvurdu. Başvuruların sona ermesinin ardından TTK İş Sağlığı, Güvenliği ve Eğitim Daire Başkanlığı'nda kura çekimi yapıldı. Talih oyunlarında kullanılan şans topları ile Noter huzurunda gerçekleştirilen kura çekilişinde iş başvurusunda bulunanlar büyük heyecan yaşadı. Meydan işçisi, aşçı ve iş makinası operatörlüğü için kura çekilişlileri sorunsuz sona erdi. Şoförler için yapılan kura çekilişinde ise, 6 asil belirlendikten sonra yedeklerin kura çekilişine geçildi.

6 TOPTA İKİ FARKLI NUMARA TESPİT EDİLDİ

Çekiliş sırasında 6 topta, iki numara olduğunu tespit eden adaylar ile TTK yetkilileri ve kurayı gerçekleştiren Noter arasında gerginlik yaşandı. Çekilişin hileli olduğunu söyleyen adaylar, kuranın iptal edilmesini istedi. Bunun üzerine kura çekilişi yarıda kaldı. Adaylar, hileli olduğunu düşündükleri 6 topu alarak tutanak tuttu. Toplar, toplantı salonuna gelen polise teslim edildi. Tutanak tutan polis, şikayetçi olan adayların isimlerini alarak ortamı sakinleştirdi. Kurum yetkilileri, topları hazırlayan kişinin ve kontrolünü sağlayan Noterin yanlışı sonucu 6 topun kurada kullanıldığını söylediler. Kura çekilişinin durumu, TTK komisyonunun vereceği karara göre daha sonra netleşeceği açıklandı.

ÇEKİLİŞİN İPTAL OLMASINI İSTEDİLER

Adaylardan Kemal Kılıç, 160 kişinin şoför kadrosu için başvurduğunu ve 6 topta iki farklı numara yazıldığını tespit ettiklerini söyleyerek, “Ama yapılan kura çekiminde bir topta ‘111’ okundu, 11 çıktı. ‘134’ dendi, 34 arkasından çıktı. Bir topta iki numara var. ‘117’ dendi arkasından 1 çıktı. Kurum müdürleri de, Noter de hepsi bunun iptali için talepte bulundular. Yeniden çekilişin gündeme gelip yapılmasını istiyoruz. Bir topta iki numara var. Bu çekilişin bizim açımızdan yasal olmadığını düşünüyoruz. Kuradan çıkan arkadaşlarda hakları onlarda haklarını alsın” dedi.

DEMİRSU: “YETKİ VE SORUMLULUK NOTER VE KURUMDA”

Çalışma ve İş Kurumu Zonguldak İl Müdürü Gönül Demirsu, kura çekimiyle ilgili yaptığı açıklamada, “Bilindiği üzere TTK Genel Müdürlüğü’ne alınacak eski hükümlülerle ilgili 9 Mart 2016 tarihinde saat 14.00’de yapılan Noter kurasında birtakım sıkıntılar yaşanması üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılması gereği duyulmuştur. TTK Genel Müdürlüğü’nün İl Müdürlüğümüzden talep ettiği 12 eski hükümlü işçi açığına ilişkin şahsen ve internet ortamında kabul edilen toplam 336 kişiyi içeren nihai liste ilgili Kuruma gönderilmiş olup, mülakat adaylarını belirleme aşamasında noter kurası ile ilgili Kurumumuzun görev, yetki ve sorumluluğu bulunmamaktadır. Noter kurası ile ilgili yetki ve sorumluluk ilgili kamu kurumu ve Notere ait olup, işe alımla ilgili gelişmeler İl Müdürlüğümüzce takip edilmektedir” dedi.

Editör: Pusula Gazetesi