Baba mesleği hamallığı yaşatmaya çalışan, yaşları 65 ile 75 arası değişen 6 arkadaş, teknolojiye inat geçimlerini hamallıktan sağlıyorlar. İş olursa günlük hâsılatlarını 10 TL ile 20 TL arası değiştiğini belirten hamallar, emekli maaşları geçimlerini sağlamış olsaydı, tonlarca yükün altına girmezdik diyerek, devlete 70 yaşında hamallık ettiklerini vurguladılar.


Hamallık mesleğini yaşatmaya çalışan 6 arkadaş, 50 yıldan beri hamallık yaparak geçimlerini sağlamaya çalışıyor. Sabahın 5.00´inde Gazipaşa Caddesi´nde bulunan Ulu Camii´nin karşısında yerlerini alan yaşları 65 ile 75 arasındaki hamallar, akşam 19.00´a kadar müşteri beklediklerini söylediler.


Yaşlı olmalarından dolayı insanların eşya taşıttırmakta kararsız kaldığını dile getiren hamallar, kendilerini 20´lik delikanlı gibi hissettiklerini söylediler. Çocuk yaştan itibaren hamallık mesleğine adım atan 66 yaşındaki Durali Çelik, gençlik yıllarında hamallıkta iyi para kazandıklarını ifade ederken, nakliye şirketlerinin kurulmasıyla mesleğin bittiğini söyledi. Eskiden bu işi 150 hamal ile yaptıklarını belirten 66 yaşındaki Durali Çelik; "Üç çocuk babasıyım. Çocuklarımın ikisinin psikolojik rahatsızlığı var. Eşi yüksek şeker hastası. Bağ-Kur´dan emekliyim. 600 TL maaş alıyorum. Eşim ve çocuklarım hasta evim kira. Her ay 270 TL kira ödüyorum. Evimi geçindiremediği için baba mesleği olan hamallık işine başladım. Sabah saat 4´de evden çıkıyorum, akşam saat 9´a kadar çalışıyorum. Günde 17 saat ekmek parası için hamallık yapıyorum. İş olursa günde 20 TL kazanıyoruz. Biz parayı yükün ağırlığına göre belirlemiyoruz. Yolun uzunluğuna göre belirliyoruz. Yeri geliyor, 80 kilo ağırlığındaki çamaşır makinesini 2 kilo metrelik uzaklığa 10 TL´ye taşıyorum. Günde 200 merdiven çıktığım zamanlar oluyor. Eskiden hamallık mesleğini 150 kişi ile yapardık. Şimdi nakliyatçıların sayıları arttıkça hamallık mesleği de öldü. Eskiden 150 kişi olarak yaptığımız bu işi şimdi 6 kişiyle yapıyoruz. Teknoloji ilerledi artık bu işte bitti. Aslında Ramazan ayı olduğu için oruç tutarken yük taşımak biraz ağır geliyor. İş olsun biz taşırız ama işte yok. 10 gündür siftah yapamıyoruz. İş olduğunda haftada 2 gün veya bir gün çalışıyoruz. Günde 10 lira için, 80 kiloyu 2 kilometre taşıyorum. Ben bu işi yapmaktan utanmıyorum. Hırsızlık yapmıyorum, namusumla ekmek paramı kazanıyorum. Emekliyi bu hale düşüren devlet utansın.70 yaşında devlete hamallık yapıyoruz. Bu yükün ağırlığı bizi yormuyor. Devletin sırtımıza vurduğu yükün ağırlığı bizi yoruyor" dedi.


Son işinde 4 hamal arkadaşıyla birlikte ev eşyası dolu kamyoneti boşalttıklarını söyleyen 75 yaşındaki Murtaza Güneysu ise kişi başı 40 TL ücret aldıklarını söyledi. İlerlemiş yaşına rağmen mesleğini sürdürmeye kararlı olan Murtaza dede, "Biz ekmeğimizi başımız dik kazanıyoruz. Hamallık mesleği öldü. Biz yine de belki bir iş çıkar diye oturup bekliyoruz. Emekli arkadaşlarımız kahvehanelerde oturuyorlar. Köylerde tarlalar boş duruyor. Eksinler para kazansınlar. Çalışmayan adam kuru ağaca benzer. Her gün burada belki bir iş çıkar diye 14 saat bekliyoruz" dedi.

Editör: Pusula Gazetesi