"Devlet Hastanesi´ni kapatmayacağız. Aksine orada açık kalp ameliyatı yapacağız. Zonguldak´ta Bölge Psikiyatri Hastanesi olacak. Fizik tedavi birimi olacak. Hastanenin tüm diğer poliklinik hizmetleri de bir kısım farklılıklarla beraber devam edecek. Acil Servis de orada devam edecek."

"Biz bu işlerimizi hızlıca yapmak istiyoruz. Herkes destek olsun. &[#]8216;Bu güzel Ramazan ayında güzel bir iş yapmak istiyorum&[#]8217; diyen zenginler sponsor olsunlar. Sponsor olmasalar da yapacağız. Ama sponsor olurlarsa daha hızlı olur. Bu iş Zonguldak için hayırlı olacak."


Başhekim Sarıcı, iki hastanenin birleşmesinin Zonguldak için daha hayırlı olacağını ve Zonguldak´ta eksik olan birimleri kazanmış olacağımız ifade ederek, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bakanlık gereği Türkiye´deki 200 bin nüfusun altındaki bütün illerde Devlet Hastaneleri İdareleri birleştiriliyor. Bizim ilimizde de bu karar doğrultusunda 2 hastane bu uygulama hayata geçirildi. Bakanlık bundan idari, maddi, kaynakların verimli kullanılması ve hekimlik anlamında iş gücünü artırma adına önemli bir karara imza attı. İdareci olarak biz bunu destekliyoruz. Uygulama şekilleri her ilde farklı farklı olabilir. Bizim iki hastanemiz ilk planda birleşti. Vatandaşımıza da şuanda yansıyan bir şey yok. Çünkü alt yapısı hazırlanmıştı ve vatandaşımız mağdur olmadı. Daha büyük sıkıntılarda ortaya çıkabilirdi. İki hastanenin teknik olarak birleştiği hissedilmedi.


´Hizmet hastaların ayağına geliyor´


Bizim ilimiz için özel bir durum var. Oda coğrafi yapısı. Coğrafi yapısından dolayı iki hastane birbirine bir miktar uzak ve ulaşımı da zor. O açıdan Bakanlıkta sıkıntı oluşur kaygısı vardı. Fakat bütün illerde alınmış bir karar olduğundan bizim ilimizden de vazgeçmediler.


Biz bu konu gündeme gelince hastane bünyemizde oturup karar verdik. Bu bizimler nasıl işleyecek? Çünkü bu hastanenin yapılanması aşağı yukarı bitmek üzere. Yaklaşık bir yıllık sıkı bir çalışma sonucunda hastanenin tıbbi birimleri bitmek üzere. En son asansör işlemlerimiz kaldı. Diğer hastane ise 300 yataklı çalışan bir hastaneydi ama en son doluluk oranı yüzde 20´lere kadar inmişti. Zaten fiili olarak da kapanan bir birimdi. Oranında bir yapılanma içerisine girmesi gerekiyordu. Bu konuda ortak kararlar aldık. Nasıl yapılandırabiliriz dedik? Bakanlığın bize bir görevlendirmesi vardı. Bu bölgeye kazandırmak istedikleri kalp damar bölümü var. Hastalar sağa sola gitmesin ve anjiyolarını burada olsunlar diye. Bu yaklaşık 2 yıldır içerisinde olduğumuz bir çalışmaydı. Bizde ´bu yapılanmayı eski Devlet Hastanemizde yapalım ve bölgemiz bir tesis kazanmış olsun´ dedik. Çünkü bu ayrıcalıklı bir hizmet. Türkiye´de 27 hastanede var. Bunlar başarmış durumdalar ama biz bunu başaramamış durumdayız. Çünkü bizim hastanelerimizde teknik olarak bu teknik ünitelerin cihazları yerleştirilemiyor.


Ama Devlet Hastanesi&[#]8217;nin binasına bu rahatlıkla yerleştirilebiliyor. Binası oldukça yüksek ve o özel cihazlara uygun. O nedenle ´Açık kalp, baypas, anjiyonun yapıldığı bir birim orada kuralım yanında da güzel bir kardiyoloji servisi kuralım, yoğun bakımları olsun´ gibi bir ortak akılla bu ortaya çıktı. Onun dışında yine bölgenin ciddi ihtiyaçları olan fizik tedavi merkezi yapalım dedik. Diğer eksik olan da psikiyatri servisi. Buradakileri hastalarımızın çoğu sağa sola sevk oluyorlar. Biz yaklaşık 60 yataklı her türlü ünitesi olan bir psikiyatri bölümü açmaya karar verdik.


´Hizmetler kesintisiz devam edecek´


Devlet Hastanesi&[#]8217;nde bölgeye hitap edecek kalp damar cerrahi merkezi, gelişime açık kardiyoloji ve koroner yoğun bakım merkezi, kapalı-açık psikiyatri servisi ve fizik tedavi ünitesi olacak. Poliklinik ve acil ise bütün branşlarda olacak. Bir takım eksik olanlar olabilir. Mesela psikiyatri servisi sadece Devlet Hastanesi´nde olacak.


Atatürk Devlet Hastanesi&[#]8217;nde olamayacak. Poliklinik, acil servislerin devam ettiği, normal günlük hizmetlerin kesintisiz verildiği bir birim olacak.


´Halk yanlış bilgilendiriliyor´


Şuanda mahkemeye verilmiş durumdayız. Maalesef halk yanlış bilgilendirildiği için idari önderlerde yanlış şeyler yapıyorlar.


İl Sağlık Müdürlüğü&[#]8217;nün bilgilendirme yapmasına rağmen halka yansıtılanlar yüzünden hastaların oraya erişimini engellemiş durumdalar. Hastaların çoğu Atatürk Devlet Hastanesi&[#]8217;ne geliyorlar. Buradaki polikliniklerimiz çok fazla kalabalıklaşmaya başladı. Biz buna taraftar değiliz. Diğer hastanemizdeki hastalar ise çok az. Hekimlerimiz çok az sayıda ki hastaya bakıyorlar. Bu duruma popülist söylemlerin etkisi olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle de oraya ´sağlık hizmetleri verilmektedir´ diye bir pankart asmak zorunda kaldık.


´Devlet Hastanesi´nin tadil edilmesi gerekiyordu´


Şimdi ki geçiş döneminde bir takım sıkıntılar yaşanacak. Mesela ameliyathanelerimiz yapılacak. Ama bunların zaten yapılması gerekiyordu. Ayrıca Devlet Hastanesi&[#]8217;nin bir tadilat projesi vardı. Çünkü binanın güçlendirilmesi gerekiyordu. Hastane geçici olarak kapanmasa biz orayı asla tadil edemezdik. Parası da olsa, projesi de olsa asla kapatamazdık. Çünkü bu işlemi yapmak hastaneyi kapatmanız gerekiyor. Tadilat projesinde hastanenin tamamen boşaltılası gerekiyor. Aslında biz hastaneyi tamamen kapanmaktan kurtarmış oluyoruz. Çünkü o bina 4 yıldır tadil edilmeyi bekliyordu. Şimdi gelinen noktada ameliyathanesinin, servis tadilat projeleri bitmek üzere. Bu konuda çalışmalar hızla devam ediyor. Sanırım önümüzdeki haftada ihale için kazmayı vururuz.


´Herkes destek olsun´


Devlet Hastanesi kapatılmayacak. Aksine biz orada açık kalp ameliyatı yapacağız. Hedefimizde bu. Zonguldak´ta bir bölge psikiyatri hastanesi olmuş olacak. Fizik tedavi birimi olacak. Hastanenin tüm diğer poliklinik hizmetleri de bir kısım farklılıklarla beraber devam edecek. Acil servisi de devam edecek. Yani hastanenin kapatılması gibi bir şey söz konusu değil.


Hatta daha iyi şartların oluşturulması söz konusu. Yerel bazda çalışırken kurumsal bazda olmuş olacağız. Şehrimizin dışından da buraya gelenler olacak. Şehrimizde bundan kazançlı çıkmış olacak. Doktorlar kendi marifetleriyle hasta çekmeyecekler, kurumsal olduğumuz için hastalar gelecek. Biz bu işlerimizi hızlıca yapmak istiyoruz. Herkes destek olsun. Bu güzel Ramazan ayında güzel bir iş yapmak istiyorum diyen zenginler sponsor olsunlar. Sponsor olmasalar da yapacağız ama sponsor olurlarsa daha hızlı olur. Bu iş Zonguldak için hayırlı olacak.

Editör: Pusula Gazetesi