Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu’nun, Plan-Bütçe Komisyonu görüşmelerinde Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) yeniden yapılandırılması ile ilgili olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a sorduğu soruya yanıt geldi.
CHP Zonguldak Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Şerafettin Turpcu, denetmeni olduğu TTK ile ilgili Plan-Bütçe Komisyonu görüşmelerinde Sayıştay’ın TTK’ya ilişkin 2014 yılı Denetim Raporu’na atıfta bulunarak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a, “TTK’nın 2015-2019 yıllarına ilişkin kısa ve orta vadeli hedeflerini belirleyecek olan Stratejik Eylem Planın” neden hala sonuçlandırılmadığını sordu.Sayıştay Raporu’nda yer alan, “2015 Yılı Programı’nın 331 numaralı tedbirinde, TTK’nın zarar eden bir yapıdan çıkarılması amacıyla bir ‘Eylem Planı’ hazırlanacağı ve Kurumun yeniden yapılandırılacağı ifade edilmektedir. TTK’nın taşkömürü üretiminin artırılması ve Kurum zararlarının kabul edilebilir seviyelere çekilebilmesi için Kurumun ‘2015-2019 Stratejik Planı’ hazırlık çalışmalarının hızlandırılması ve 2015 Yılı Programı’nın 331 numaralı tedbirinde yer alan ‘TTK’nın Yeniden Yapılandırılmasıyla İlgili Eylem Planı Hazırlığı’ çalışmalarının sonuçlandırılması, üretimin artırılmasına yönelik hazırlık yatırımlarının planlanan sürede tamamlanması, hazırlık ve üretim çalışmalarında otomasyon ve mekanizasyona gidilmesi, emekli olan yeraltı üretim işçilerinin yerine zamanında yeni işçi alınması ve işçi sayısındaki yetersizlik nedeniyle üretimde darboğaz oluşmasının önlenmesi, yönetim etkinliğinin artırılması, iş disiplininin geliştirilmesi, işgücü ve tesis verimliliklerinin artırılması, ocaklardan daha temiz kömür elde edilmesine yönelik önlemler alınması, gerekmektedir” ifadelerini hatırlatan Milletvekili Turpcu, denetçisi olduğu TTK ile ilgili Bakan Albayrak’a şu soruları yöneltmişti:
“TTK’nın geleceğine ilişkin belirsizliklerin ortadan kalkmasına yönelik bir açıklamanız olacak mıdır? ‘TTK’nın Yeniden Yapılandırılmasıyla İlgili Eylem Planı Hazırlığı’na ilişkin bugüne kadar hangi çalışmalar yapılmıştır? Eylem Planı neden gecikmiştir? Ne zaman açıklanması planlanmaktadır? TTK`ya işçi alımı olacak mıdır?”
Bakan Albayrak, bu sorulara şu cevabı verdi:
“TTK’nın zarar eden yapısının ortadan kaldırılması ve yaşanmakta olan sorunların giderilebilmesi için, TTK’nın 2006 yılı faaliyetlerinin denetimine ilişkin TBMM KİT Komisyonu’nun 30 Mart 2008 tarihli toplantısında Tavsiye Kararı alınmıştır. 2009 Yılı Programı’nın 63 no’lu önceliği kapsamında yer alan 123 no’lu tedbirde, TTK’nın yeniden yapılandırılmasına yönelik eylem planının hazırlanması hedeflenmiş ve Hazine Müsteşarlığı sorumlu kuruluş olarak belirlenmiştir. Bu çerçevede gerekli çalışmalar 2009 yılı içinde Hazine Müsteşarlığı’nca başlatılmış, Bakanlığımız, TTK ve Kalkınma Bakanlığı ile birlikte 2010 yılında Mevcut Durum Tespit Raporu hazırlanmıştır. Ancak Rapor üzerinde kurumlar arası mutabakata varılamamış olması nedeniyle günümüze kadar herhangi bir gelişme kaydedilememiştir. 10’uncu Kalkınma Planı 2015 Yılı Programı 331 numaralı, ‘TTK’nın yeniden yapılandırılmasına yönelik eylem planı hazırlanacaktır’ tedbirinde, Bakanlığımız sorumlu kuruluş olarak belirlenmiştir. Konu ile ilgili daha önceki çalışmalarda yer alan Kalkınma Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Bakanlığımız Bağlı ve İlgili Kuruluşlar Dairesi Başkanlığı ve TTK ile Şubat Mart 2015 aylarında 4 ayrı toplantı gerçekleştirilmiş ve durum değerlendirmesi yapılmıştır. Yapılan toplantılar neticesinde, TTK’nın yeniden yapılandırılmasına ilişkin ‘Stratejik Yol Haritası Raporu’nun ve ilgili Eylem Planı’nın oluşturulması için kapsamlı bir çalışmaya ihtiyaç duyulduğu sonucuna varılmıştır. Bu kapsamda çalışmalarımız devam etmektedir. TTK’nın toplam 3 bin 200 yeraltı işçisine ihtiyaç duyulduğu gerekçesiyle, Hazine Müsteşarlığı nezdinde girişimde bulunmuş ve Hazine Müsteşarlığı’nın 28 Aralık 2015 tarihli ve E. 37378 sayılı cevabi yazısıyla da; ‘…2015 Yılı Programı’nın 331 numaralı tedbirinde, TTK’nın zarar eden bir yapıdan çıkarılması amacıyla bir eylem planı hazırlanacağı ve kurumun yeniden yapılandırılacağı…’ ifadesinin yer aldığı belirtilerek, yüksek sayıdaki personel talebinin kamu üzerinde oluşturabileceği yüksek maliyet dikkate alındığında, talebin yeniden yapılandırma çalışmaları kapsamında değerlendirilmesinin daha uygun olacağının düşünüldüğü bildirilmiştir.”
Editör: Pusula Gazetesi