CHP Belediye Meclis Üyesi Turhan Demirtaş, Mimari Estetik Komisyonu’nda görev alacak kişi sayısının mecliste yanlış oylandığı gerekçesiyle İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Yasalara aykırı karar alındığı gerekçesiyle İmar Komisyonu’ndan istifa eden Demirtaş, yeni Başkan Mehmet İzzet Türkçelik’i de eleştirerek, “İmar Komisyonu’na, ‘Ben imardan anlamam" diyen kişi başkanlık yapıyor. Böyle bir komedinin dünyada örneği olduğunu sanmıyorum” dedi.

Zonguldak Belediyesi’nin Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Meclis Üyesi Turhan Demirtaş, Mimari Estetik Komisyonu’nda görev alacak kişi sayısının mecliste yanlış oylandığı gerekçesiyle İdare Mahkemesi’ne dava açtı.

İmar Komisyonu bünyesinde oluşturulmak istenen “Mimari Estetik Komisyonu”nun 5 uzmandan oluşması gerekiyor. Ancak İmar Komisyonu toplantılarında komisyonun üye sayısını 7’ye çıkarıldı. Demirtaş da, keyfi olarak 7 kişiye çıkarıldığını belirterek, İdare Mahkemesi’ne dava açtığını ifade etti.

“MECLİSE DEĞİŞİKLİK ÖNERGESİ VERDİĞİM HALDE ÜYE SAYISI 7’YE ÇIKARILDI”

Demirtaş, konuyla ilgili şöyle konuştu:

“Mimari Estetik Komisyonu kurulması için, İmar Yönetmeliği’nin 10’uncu maddesi; ‘Komisyon beş uzmandan teşkil eder’ diyor. Yasa; açık, net ve kesin ifade ile ‘Mimari Estetik Komisyonu 5 uzmandan oluşur’ diyor. Komisyon toplantılarında ve Mecliste yasayı okuduğum, değişiklik önergesi verdiğim halde, hiçbir yasal gerekçe göstermeden, keyfi olarak Komisyonun üye sayısı 7’ye çıkarıldı. Gerekçeleri de, Rize Belediyesi’nde komisyonu 11 kişiymiş. 11 de olur, 20 de olur. Olur, ama komisyon yasaya uygun kurulmadığı için kararlarının yasal geçerliliği olmaz. Sanırım bu, danışma kurulu gibi, danışma meclisi gibi; düşünceleri, görüşleri sorulan bir oluşum olur. Yapı ruhsatı veren belediye bünyesinde kurulan yasal bir organ olmaz. Belediye Meclisi’nin aldığı Mimari Estetik Komisyonu Yönetmeliği kararını yasaya aykırı bulduğumdan iptali için yargıya başvurdum. Yargını kararına herkes saygı duymak, uymak mecburiyetinde... Yargının vereceği kararı bekleyeceğiz.”

“İMAR KOMİSYONU’NA ‘BEN İMARDAN ANLAMAM’ DİYEN KİŞİ BAŞKANLIK YAPIYOR”

İmar Komisyonu Başkanlığı’na seçilen Mehmet İzzet Türkçelik’i de eleştiren Demirtaş, “Temel fıkralarını gölgede bırakacak şekilde; bir İmar Komisyonu üyesinin, ‘Ben imardan anlamam’ demesinden sonra, Komisyonunda başkan olarak kalmam doğru olmazdı. İstifa ettim. Şimdi İmar Komisyonu’na, ‘Ben imardan anlamam’ diyen kişi başkanlık yapıyor. Böyle bir komedinin dünyada örneği olduğunu sanmıyorum” dedi.

Editör: Pusula Gazetesi