Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, 2014 yılında Soma ve Ermenek’te yaşanan facialar sonrasında hayatını kaybeden madencilerimizin ailelerine tanınan hakların genişletilmiş haliyle Zonguldak’taki ve Türkiye’nin diğer illerindeki tüm madenci ailelerine tanınması amacıyla bir kanun teklifi verdi.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na ek bir madde ekleyerek maden şehitlerinin yakınlarına devletin sahip çıkmasına ilişkin zaman sınırlamasını kaldıran ve geçici uygulamayı sürekli hale getiren Milletvekili Turpcu`nun kanun teklifi, bu maddenin yürürlüğe girmesinden önce gerçekleşmiş olan bütün maden kazalarında hayatlarını kaybeden maden şehitlerimizin yakınlarının da bu haklardan yararlanmasını kanuni güvence altına alınmasını sağlayacak.

Kanun teklifini, “maden kazalarında hayatını kaybeden emekçilerimizin geride kalan yakınlarına kamu eliyle sahip çıkılması, bu durumun 2014 yılına özel, geçici-istisnai bir durum olmaktan çıkarılması, maden emekçilerinin yakınlarına kapsamı genişletilmiş şekilde mali ve sosyal haklar verilmesi ve hayatını kaybeden madencilerimizin reşit olmayan çocuklarının haklarını güvence altına almak amacıyla” verdiğini söyleyen Milletvekili Turpcu, kanun teklifinin gerekçesine ilişkin şunları ifade etti:

“2014 yılında Soma’da yaşanan facia nedeniyle 301 emekçimizi ne yazık ki kaybettik. 13 Mayıs 2014'de Soma ve ardından 28 Ekim 2014’de gerçekleşen Ermenek çok büyük facialardır; tıpkı daha önce yaşanan facialar gibi. Zonguldak’ın ve ülkemizin kömür madenciliği geçmişinde ne yazık ki büyük maden kazaları vardır. Sonrasında bu ailelerimize tanınan hakların Zonguldak’taki ve Türkiye’nin diğer illerindeki madenci ailelerine tanınmaması, eşitsizlik doğurmuştur. Bu eşitsizlik mağduriyet yaratmıştır. Oysa bu madencilerimiz de Soma ve Ermenek’te hayatını kaybeden emekçilerimiz gibi ülkemizin refahı ve kalkınması için mücadele ederken hayatlarını kaybetmişlerdir. Taşkömürünün başkenti Zonguldak’ta en ağır bilançolu facialara baktığımızda 1983 senesinde Armutçuk’ta 103, 1992 senesinde Kozlu’da 263 maden şehidi verilmiştir. Zonguldak’ta ve ülkemizin diğer yerlerinde gerçekleşmiş kazalarda hayatını kaybetmiş maden emekçilerimizin yakınlarına sahip çıkmak, sosyal devlet olmanın da bir gereğidir. 2014 yılında çıkarılan yasa, olaylara has düzenleme yaptığı, belirli bir zaman ve olayın gerçekleştiği yer ile ilgili sınırlama yaptığı için mağduriyete neden olmuştur. Aynı veya benzer nedenlerle hayatını kaybetmiş emekçilerimizin arasında il ve zaman gözeterek ayrım yapmak Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olmakla birlikte, vicdanların da kabul edebileceği bir durum değildir. Edindiğimiz veriler, tüm ülke genelinde 700 civarında maden şehidi yakının yukarıda sözü edilen haklardan yararlanacağını ortaya koymaktadır. Ülkemiz bunu kolaylıkla sağlayacak durumdadır. Ortaya çıkan haksızlığın gidererek, yasa kapsamı dışında kalan maden şehitlerinin yakınlarının bir önceki yasadan kaynaklanan mağduriyetinin giderilmesi ve ülke genelinde tüm maden şehitlerinin yakınlarının aynı yasa kapsamına alınması sağlanmalıdır.”

Bu kanun teklifiyle, geride kalan maden şehitlerinin yakınlarına devletin sahip çıkmasına ilişkin zaman sınırlamasının kaldırılmakta olduğunu ve 2014 yılında Soma ve Ermenek için düzenlenen bu geçici uygulamanın sürekli hale getirileceğini söyleyen Milletvekili Turpcu, ayrıca, hayatını kaybeden madencilerimizin reşit olmayan çocuklarının haklarının da bu kanun teklifi ile güvenceye alındığını vurguladı.

Kanun teklifi, maden kazalarında hayatını kaybeden emekçilerin SGK'ya olan bütün borçlarının silinmesi, hak sahiplerine aylık bağlanması ve istihdam haklarını içeriyor.

Editör: Pusula Gazetesi