Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve Demir Madencilik A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Metin Demir, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Türkiye’nin önde gelen yerli kömür üreticilerini Cuma günü (bugün) kahvaltıya davet ettiğini açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın da katılacağı kahvaltılı toplantıda, yerli kömür üretimindeki sıkıntılar, kapasitelerin artırılmasıyla ilgili nelerin yapılabileceği üzerine bir görüşme yapılacağını belirten Demir, “Aynı zamanda yerli kömür kaynağıyla üretilen elektrik miktarını ve bu alandaki kapasitenin büyütülmesiyle ilgili bir çalışma kahvaltısı olacağı bize ifade edildi” dedi.

“SEKTÖRÜN ÖNDE GELEN YERLİ KÖMÜR ÜRETİCİLERİ KATILACAK”

Demir Madencilik olarak toplantıya katılacaklarını ifade eden Demir, şunları söyledi:

“Sayın Bakanımızla Cuma (bugün) sabahı İstanbul’da bir buluşma organize edildi. Bu sadece Zonguldak’taki rödevansçıların meselesi ile ilgili bir toplantı değil. Sayın Bakanımızın talebi üzerine Türkiye’de özel sektörde önde gelen yerli kömür üreticileri ile bir toplantı organize ediliyor. Burada yerli kömür üretimindeki sıkıntılar, kapasitelerin artırılmasıyla ilgili nelerin yapılabileceği üzerine bir görüşme olacak. Aynı zamanda yerli kömür kaynağıyla üretilen elektrik miktarını ve bu alandaki kapasitenin büyütülmesiyle ilgili bir çalışma kahvaltısı olacağı bize ifade edildi. Cuma günü sabah 09.00’da Dolmabahçe’de Başbakanlık çalışma ofisinde çalışma kahvaltısına katılacağız. Konu doğrudan rödevanscılarla bağlantılı değil, ama biz yine bu fırsatı bulmuşken, Sayın Bakanımızla; özelde Zonguldak’ta rödevanslı sahaların sıkıntılarını dikkatine sunacağız. Çözümle ilgili yapılan çalışmaların ne aşamada olduğunu tekrar görmüş olacağız.”

“ELDEN GELDİĞİNCE HIZLANDIRMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Rödevanslı saha sahiplerinin sorunlarının çözümünü kapsayan kanunun Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nde (MİGEM) çalışmalarının devam ettiğini belirten Demir, şunları söyledi:

“Rödevanslı sahaların yaşadığı sorunlar ‘Soma Torba Yasası’ ile getirilen ve hala çözülmeyen maliyetler 16 aylık bir süreyi tamamladı. Arkadaşlarımızın ciddi sıkıntıları bu sektörde işletmecilerimizin sıkıntıları her geçen gün artarak devam ediyor. Biz yeni hükümet kurulduğundan beri yeni bakanımız, yeni müsteşarımız ve yeni danışman kadrosuyla bu konuyu sürekli istişare ettik. Raporlarımızı ve bilgilerimizi güncelledik, bize en son ifade edilen Ocak-Şubat ayı içerisinde muhakkak bu meselenin çözüleceği ile ilgili bir çalışmanı yürüdüğü ve bunun bir Bakanlar Kurulu kararıyla netliğe kavuşacağı ifade edilmişti. Bu konuyla ilgili aldığımız en son haber şudur: Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nde Bakanlar Kurulu kararına esas teşkil etmek üzere alternatif formüller üzerinde çalışmalar devam ediyor. Biz de süreci takip etmeye çalışıyoruz. Milletvekillerimizi her gün konuyla ilgili arayıp bir gelişme olup olmadığını takip ediyoruz. Elden geldiğince hızlandırmaya çalışıyoruz.”
Editör: Pusula Gazetesi