Rat Mahallesi´nde üç katlı evin en alt katında oğlu ile birlikte yaşam mücadelesi veren Asiye A., 20 yıl boyunca evinde çöp biriktirdi. Zonguldak Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polis ekiplerine gelen ihbar üzerine belediye ekipleri duruma müdahale etti. Aklı dengesinin bozuk olduğu iddia edilen kadının evine gelen ekipler bir süre kapıda bekledi. Gelen ekiplere önce kapıyı açmayarak tepki gösteren Asiye A. (45) bir süre sonra dışarı çıkarak polislerle görüştü. Evde oğlu Arslan A. (18) ile birlikte
kaldığını söyleyen Asiye A., bir süre polislere direndi.
Mahalledeki bir otobüs durağında su içirilerek sakinleştirilmeye çalışılan kadın, hiç kimsenin evine girmesini istemedi. Telefonla oğlunu arayan kadın, evinden eşyalarını almak istedi. Belediye temizlik işçilerinin evdeki çöpleri boşalttığını gören Asiye A., sinir krizi geçirerek, "Giysilerimizi de atıyorsunuz. Ben ne giyeceğim?" diye ağlamaya başladı. Polislerin yalnızca çöplerin alındığını ve kendilerine yardım yapılacağını söylemesi üzerine sinirlenen Asiye A., "Bir sürü partiye, derneğe ve
yardımsever vakıfa gittim. Hiç kimse bana yardımcı olmadı. Artık hiç kimsenin bir şeyini istemiyorum. Bizi rahat bırakın" diye feryat etti.
ÇÖP TOPLAMAYI ALIŞKANLIK HALİNE GETİRDİ
Mahalle sakinleri, Asiye A.´nın yaşadığı çöp evde oğlunu büyüterek okula gönderdiğini belirtti. Mahalle sakinleri, evinde çöp biriktiren kadının bunu alışkanlık haline getirerek sürekli çöp topladığını ve mahalleye kötü kokular yaydığını söyledi.
EVDEN BEŞ TON ÇÖP ÇIKTI
Lise öğrencisi oğlunun eve gelmesi üzerine sakinleşen Asiye A., biriktirdikleri çöplerle kışın soba yakacağını söyledi.
Annesinin, babası Cemal A.´dan birkaç yıl önce boşandığını ifade eden Arslan A. da, yıllardır kedilerle birlikte çöp evde yaşamaya çalıştıklarını söyledi.
Temizlik işçilerinin belediyeye ait kamyona yüklediği çöpler yaklaşık beş tonu buldu. Evin içerisindeki iki kedi de götürüldü.
Zonguldak Belediyesi Zabıta Müdürü Nejat Uludüz, psikolojik ve ruh dengesinin bozulmuş olması ihtimali ile Asiye A.´nın hastanede tedavi altına alınacağını söyledi. Aileye her türlü yardımı yapacaklarını anlatan Nejat Uludüz, şunları söyledi: "Evin dışını ve içerisini ilaçlayıp temizlik yapacağız. Ardından gerekli yetkililerle bir araya gelerek aileye her türlü yardımı yapacağız. Karton ve çöp toplamak Asiye A. da alışkanlık haline gelmiş. Topladığı çöpleri sobada yakacağını söyledi. Biz de kendilerine
kışın yakacakları odun ve kömür yardımında bulunacağımızı söyledik. Her türlü yardımı yapmamıza rağmen belki önümüzdeki yıla kadar bu ev yine çöp dolabilir. Asiye A.´yı psikolojik tedavisini yaptırmak için hastaneye göndereceğiz."
Asiye A., çöp evi önüne gelen ambulansla hastaneye gönderildi.
Bu arada oğlu Arslan A. görüntüsünün çekilmesini istemedi.
Editör: Pusula Gazetesi