Yaşanabilir Zonguldak Platformu, AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar’ın Çaycuma ticaret ve Sanayi Odası toplantısında yaptığı ‘Zonguldak Türkiye’nin enerji üssü olacak. Gerekirse bölgeyi boşaltacağız’ açıklamasına tepki gösterdi.

Yaşanabilir Zonguldak Platformu adına açıklamalar yapan Çatalağzı Çevre Koruma Derneği Başkanı Kadir Orhan, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Dünyada yapılan bütün hizmetler önce insanı mutlu etmek ve rahat yaşamasını sağlamak için yapılmaktadır.

Yapılan bütün yatırımlar insanın yaşamını kolaylaştırmak ve huzurlu yaşamasını sağlamak için olmalıdır. Sanırım buna kimsenin itirazı yoktur. İnsan merkezli olmayan hiçbir yatırım düşünülemez. Yapılan hiçbir iş insanın ve insan sağlığının önüne geçemez.

Geçtiğimiz günlerde basından öğrendiğimize göre, Zonguldak Milletvekili Sayın Özcan Ulupınar maksadını aştığını tahmin ettiğimiz talihsiz bir açıklama yaptı.

Bölgemizde faaliyette olan ve yeni yapılması planlanan Termik santraller için bölgenin boşaltılabileceğini ifade eden bir açıklamada bulundu.

‘’Yaşanabilir Zonguldak Platformu’’ olarak amacımız önce yaşadığımız yerin ekolojik dengesi bozulmadan yaşanabilir kalmasını sağlamak ve yöre insanının sağlıklı bir ortamda yaşaması için mücadele vermek olmaktadır.. İnsanın en kutsal hakkı yaşam hakkıdır. Yaşam hakkının ihlal edilmesine müsaade etmeyeceğiz.

Neden Zonguldak ve çevresine reva görülen sadece kirli teknolojiler?

Çatalağzı ve Muslu' da doğup büyümüş insanlar neden göç etmek zorunda kalsınlar? Ayrıca, bu santrallerin etki alanının bulundukları yerden itibaren en az 100 km lik bir alanı kapsadığı bilinirken, neden sanki mağdur olan yerleşim yerleri Muslu- Çatalağzıyla sınırlıymış gibi gösteriliyor? Zonguldak'ı, Kozlu'yu, Kilimli' yi, Filyos'u, Gökçebey'i ve Çaycuma' yı da mı boşaltacaklar?

Sadece 78 km lik bir sahil şeridinde 16 adet kömürlü termik santral inşa etmek ve işletmek nasıl bir mantıkla bağdaşır? Yıllardır Muslu ve Çatalağzında bulunan yerleşim yerlerinin, okulların ortasına santral inşa ederken aklınız neredeydi?

Birinci sınıf tarım arazilerine ve kuş cennetine sahip Filyos vadisine neden termik santraller ve Lpg dolum tesisi gibi kirli teknolojiler layık görülüyor?

Zonguldak ve çevresindeki kanser vakalarındaki artış ve sebepleri neden araştırılmıyor?

Özcan Ulupınar’ın yaptığı açıklamayı ciddiyetten ve bilgiden uzak buluyoruz .

Bir vekilin böyle bir durumda söylemesi gereken ancak şöyle bir ifade olabilir;' bu fabrikalardan halk, sağlık yönünden, veya bir başka yönden zarar görüyorsa o fabrikaları da, bacaları da yıkarız. Çünkü asıl olan İnsandır. İnsana ve doğal yaşama zararı varsa gözünün yaşına bakmayız. Birilerinin rantı uğruna temsil ettiğim halkın zarar görmesine müsade etmem'' .

Fazla söze gerek yok. Mehmet Akif Ersoy’un dizeleri ile kendilerine seslenmek istiyoruz.

Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem;

Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

Biri ecdadıma saldırdı mı, hatta boğarım! ...

-Boğamazsın ki!

-Hiç olmazsa yanımdan kovarım.

Üçbuçuk soysuzun ardından zağarlık yapamam;

Hele hak namına haksızlığa ölsem tapamam.

Doğduğumdan beridir, aşığım istiklale;

Bana hiç tasmalık etmiş değil altın lale!

Yumuşak başlı isem, kim dedi uysal koyunum?

Kesilir belki, fakat çekmeye gelmez boyunum!

Kanayan bir yara gördüm mü yanar ta ciğerim,

Onu dindirmek için kamçı yerim, çifte yerim!

Adam aldırmada geç git! , diyemem aldırırım.

Çiğnerim, çiğnenirim, hakkı tutar kaldırırım!

Zalimin hasmıyım amma severim mazlumu...

Mehmet Akif Ersoy

Bizler Zonguldak'ı seviyoruz, burada yaşamak istiyoruz. Yaşanabilir bir dünya için, şehrimizin insanlarını ve doğasını kirli teknoloji yatırımlarının zararlarından korumak için mücadeleye devam edeceğiz. Duyarlı olan herkesi bu mücadeleye destek vermeye davet ediyoruz…”

Editör: Pusula Gazetesi