SOMA faciası sonrasında yapılan yeni düzenlemeler kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı iş müfettişlerince yapılan denetimler sonrasında iş güvenliği açısından sakıncalı bulunan kapatılan ocak sayısı 20 oldu. Bu ocakların bir kısmı eksiklerini gidererek yeniden çalışmaya başladı… Bir kısmının ise eksikleri gidermesinin zor olduğu belirtiliyor.

Yapılan denetimler ve uyarılara rağmen eksiklerini gidermeyen, iş sağlığı ve iş güvenliğini dikkate almadan çalıştıkları tespit edilen madenlere yazılan cezanın tutarı ise yaklaşık 4 milyon.

Yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Zonguldak Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Gönül Demirsu; "Denetimler ilgili yasa ve yönetmelikler kapsamında devam ediyor. Maden iş yerlerinde kazaların çok fazla yaşanabildiği için Zonguldak'ta sık sık denetlemeler gerçekleştiriyoruz. 20 ocakta üretim durdurdu. Bu denetimler sonrasında 4 milyon lira idari para cezası uygulandı. Bu işletmeler sadece bakım çalışmalarını devam ettiriyorlar. Eksiklerini tamamlayan firmaların yapacağı başvuru üzerine müfettişlerimiz yeniden denetim yapıyor. Bu bağlamda üretime engel eksikleri gideren firmalarımız yeniden çalışmaya başladı. Denetimler 2016 yılında da devam edecek" diye konuştu.

Demirsu, yapılan denetimler, görülen eksikler ve çalışmalar hakkında Bakanlığa da detaylı bir rapor sundu...

Editör: Pusula Gazetesi