Maliye Bakanlığı, Zonguldak'ın Kozlu İlçesi'nde 1977'de belediyeye devrettiği hazine arazilerinin, daha sonra ihale ile vatandaşlara satılmasının kanuna aykırı olduğu gerekçesiyle tapu iptal davası açtı. Mahkeme, resmi kayıtlara güvenerek arazileri alan 7 kişinin mülkiyet haklarının devlet koruması altında olduğu gerekçesiyle davayı reddetti.

Kozlu Merkez Mahallesi'nde bulunan mülkiyeti hazineye ait toplam 2 bin 626 metrekarelik arazi, 2 Mayıs 1977'de Maliye Bakanlığı'nın 775 Sayılı Gecekondu Önleme Kanunu'nun 3'üncü maddesi 1'icni fıkrası uyarınca Kozlu Belediyesi'ne devredildi. Belediye de söz konusu taşınmazları 2007 ve sonrasında ihale ile vatandaşlara sattı. Ancak Hazine, devri gerçekleşen taşınmazların belediye tarafından satışının, söz konusu Gecekondu Önleme Kanunu'nun ilgili maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle tapu iptal davası açtı. Hazine avukatının hazırladığı dava dilekçesinde, söz konusu taşınmazların davalılar adına olan tapusununu iptali ile hazine adına tesciline karar verilmesi talep edildi.

'BEDELİNİ ÖDEYİP ALDIK'

2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen duruşmada söz konusu arazileri satın alan 7 kişi hazır bulundu. Davalılardan İsmail Hakkı Toptan, "Ben taşınmazımı ihale ile satın aldım. Burada inşaat yaptım. 15 yıl sonra bu davanın açılmasını anlayamıyorum" dedi. Birgül Özerkan da, "Ben bedelini vermek suretiyle taşınmazı satın aldım, tapumu aldım. Bu işlemi adil bulmuyorum. Devlette istikrar olmalı, yargıya güveniyoruz" dedi. Diğer davalılar da tapu iptal isteminin reddini talep etti.

'MÜLKİYET HAKKININ KORUNMASI'

Mahkeme, tapu iptal istemini reddederek davalıların lehine karar verdi. Mahkeme kararında şöyle denildi:

"Tapuya güven ilkesi, hukuk devleti, mülkiyet hakkının korunması ilkesi uyarınca burayı resmi kayıtlara güvenerek satın alan davalıların satış işlemi Medeni Kanun'un 1023 maddesi uyarınca devlet güvencesi altında olup korunacağından, açılan davanın reddine."

Editör: Pusula Gazetesi