Filyos Beldesi&[#]8217;nde 4 yıldır süren kazı çalışmaları devam ediyor ancak ilerleyen yıllar için tehlikede. Trakya Üniversitesi Arkeoloji Anabilim Dalı ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Sümer Atasoy Başkanlığındaki 35 kişilik ekip Filyos Kalesi´nde çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Yapılan kazılarda tapınak ve kiliseyle birlikte Bizans dönemine ait iskeletler, bronz paralar ve çeşitli kalıntılara rastlandı. Karadeniz´in Efesi olarak adlandırılan Filyos´ta, Kazı Başkanı Sümer Atasoy ile Belediye Başkanı arasında bir süredir yaşanan polemik ise yok tartışmasıyla birlikte zirveye çıktı.


Belediye Başkanı Ömer Ünal, belde için çok önemli gördüğü Çaycuma-Filyos Beldesi arasındaki yolu genişletmeyi düşünürken, Kazı Başkanı Sümer Atasoy ise genişletilmesi düşünülen yolun antik kentin üzerinde olduğu gerekçesiyle karşı çıkıyor.


Trakya Üniversite Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sümer Atasoy, yeni seçilen Belediye Başkanı Ömer Ünal´ı daha önce ziyaret ettiklerinde başkanın kendilerine küçük bir belde olduklarını, ellerinde imkanlarının ve paralarının olmadığını, hiç bir şekilde yardımcı olamayacaklarını söylediklerini belirterek, "Geçen belediye döneminden bize tahsis edilen iki barakayı kullanmayı sürdürdük. Ayrıca, bizim ve ekibin kalabileceği 4 katlı bir apartman kiraladık. Bu sene kazı çalışmalarına başlayacağımız zaman Belediye Başkanı bize bir kağıt uzatarak, 35 kişilik listedeki isimleri işe almamızı istedi. Biz de bunun mümkün olamayacağını söyledik. Başkan ´ben söz verdim. İşe alacaksın?" diye baskı yaptı. Buna rağmen kazı ekibindeki arkadaşlara yardımcı olmaları için onun söylediği listeden 7 kişiyi işe aldık. Daha sonra Filyos beldesine Çaycuma istikametinden gelen yol antik tiyatronun üzerinden geçmekte. Bu yolun yıllardan beri genişletilmesi, Filyos´a daha geniş bir yol istenmekte. Buradan kamyonlar geçiyor yola zarar veriyor. Tiyatronun üstünden ve arkasından geçen bölgenin hemen arkasında mezarlar var. Onları tespit ettik. Bu yol açılırsa mezarları tahribat edebileceğimizi söyledik. Nitekim gerekse eski belediye ve bugünkü belediye Karabük´teki Anıtlar Koruma Kurulu´na müracaat etmiş ve olumsuz cevap almıştır. Belediye Başkanı benden yine araştırma yapmamı, buradan yol geçirilmesi için olumlu rapor vermemi istedi. Bunun mümkün olmadığını buranın arkeolojik sit alanı olduğunu, prosedür gereğince buradan yol genişletilmesinin olmadığını, bunun da benim değil Anıtlar Kurulu&[#]8217;nun iznine bağlı olduğunu söyledim. 2008´de bu tepede yaptığımız araştırmada Roma devrine ait kapalı bir su kanalı çıkmıştı. Bizim için çok önemliydi. Karayolu ekipleri de bunun mümkün olmadığını mutlaka su kanalının kaldırılması gerektiğini söylediler. Bu durum kurula intikal etti kurul buna ´hayır´ dedi. Şimdi Belediye Başkanı yine benden su kanalının çıktığı yerden tekrar araştırmamı istedi. Kendi programımdan ayrı olarak tekrar kazı yaptık yine su kanalının devam ettiğini gördük. Yine belediye başkanı ´hayır´ dedi. ´O yeterli değil´ dedi. ´Bir daha sondaj yap, başka bir şey bulur musun?´. Yine bunun mümkün olmadığını çünkü burasının bir mezarlık olduğunu söyledim. Nitekim yine araştırma yaptık mezar çıktı. Ama Belediye Başkanı ´3 tane kemik için bu yolu nasıl durdururuz. Filyos´a bu yol mutlaka yapılmalı ´dedi. Bende kendisine ´kültürel mirası koruma görevim var. Ben bunun için size rapor veremem. Zaten benim raporum da geçerli değildir. Anıtlar Kurulu karar verecektir´ dedim. Ama Belediye Başkanı bunda ısrar etti ve beni kendisini engellemekle suçladı ve hatta daha da ileri giderek, ´siz şu anda kalede kazı yapıyorsunuz, ben o kazınızı engellerim, sizi o kaleye sokmam´ demişti. Ama biz kazımıza devam ettik" dedi


Filyos liman sahasında kendilerine tahsis edilen iki barınağın boşaltılması için kendilerine talimat verildiğini de belirten Atasoy, "İçinde bulunduğumuz iki barakayı il Tarım Müdürlüğü tarafından boşaltılması için Kaymakamlığa, kaymakamlıkta belediyeye yazmış. Belediye Başkanı da bize ´bu barakaları kaldıracaksınız, çünkü elimde resmi bir yazı var. Ben bunu size tebliğ etmiyorum, kazının sonunda kaldırırsınız´ dedi. Ben de ´tamam´ dedim. İki barakanın yanında birde Filyos´taki çocukları eğitmek için yaptığımız minyatür bir antik maketimiz vardı. Bu ayın sonunda kazımızı bitiriyoruz. Biz de onları kaldırdık. Çünkü kazı başkanımız olan Özkan Ertuğrul arkadaşımız kendi eliyle yapmıştı. Biz gittikten sonra başkasının yıkmasına duygusal olarak üzüleceği için kendi eliyle yıktı. Ama bu da olay oldu. Belediye Başkanı Zabıtaları göndererek hangi hakla onu yıktığımızı, kendisinden izin alıp almadığımızı sordu. Böyle bir şey yok. Biz kimseden almadan yaptık ve kimseden izin almadan yıktık. Ondan sonra Belediye Başkanı bizi her tarafa şikayet etmeye başladı. İl Kültür Müdürlüğü´nden, Ereğli Müze Müdürlüğü´nden bize telefon geliyor; Belediye başkanına kolaylık göstersin diye. Evet biz Belediye Başkanı&[#]8217;na kolaylık gösteriyoruz. Hiç işine karışmıyoruz. Olmayacak diyoruz. Ama Belediye Başkanı 25 metre genişliğinde yol geçirmek istiyor. Eğer kuruldan izin alabiliyorsa geçirsin. Benimle hiç alakası yok. Eğer benden rapor isterlerse bende gözlemlerimi yazarım. Ama o kendisine kolaylık göstermemi ve yol geçecekmiş şeklinde rapor vermemi istiyor. 42 yıllık meslek hayatımda böyle bir şey yapmadım, yine de yapmam. Bunu sayın başkana ve meclis üyelerine anlattım. Ama onlar illaki yolun geçmesi gerektiğini söylüyorlar. O beni ilgilendirmez. Ben siyaset yapmıyorum. Hiç kimseyle de kavgam gürültüm yoktur. Biz kendi programımızı yapıyoruz. Sayın başkan rica ediyorum gölge yapmasın başka ihsan da istemiyoruz" diye cevap verdi.

Editör: Pusula Gazetesi