Soma’da yaşanan maden faciası sonrasında yapılan bazı düzenlemeler nedeniyle Zonguldak’taki rödevanslı sahalar başta olmak üzere pek çok alanda ek maliyetler nedeniyle sorunlar gündeme gelmişti.

Yapılan son çalışmanın tamamlanmasıyla maden işletmecilerinin artan maliyetlerinin bir kısmını devlet üstlenecek. Bu düzenlemeyi içeren hükümetin yasa tasarısı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.

Zonguldak başta olmak üzere maden sektöründe çalışanların merakla beklediği tasarıda, yer altı kömür sektöründe şahıslar adına üretim yapan işletmelerin maliyet artışlarının karşılanması yer alıyor. Linyit ve taşkömürü çıkaran özel hukuk tüzel kişilerinin ruhsat sahibi olarak işlettikleri yeraltı maden işletmelerinde, fazla çalışma ücreti, yıllık izinlerin arttırılması, çalışma süresinin 37,5 saate düşürülmesi, çalışanların ücretinin 2 asgari ücretten az olamayacağı nedenleriyle oluşan maliyet artışlarının karşılanmasına ilişkin destek verilebilecek.

Bu destekler, bakanlık bütçesine konulan ödeneklerden karşılanacak.

Tasarı ayrıca linyit ve taşkömürü işletmelerinde çalışanların SGK primlerine ilişkin de düzenleme içeriyor.

Maliyet artışlarına ilişkin usul ve esaslar, bunların uygulanma süreleri bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenecek.

Yeni yıla maden işçileriyle Zonguldak’ta giren Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Berat Albayrak bu yönde açıklamalarda bulunmuş ancak Zonguldak’ta ki rödevanslı saha sahipleri mevcut düzenlemelerin Zonguldak’taki firmaların sorun ve taleplerinin tam olarak çözmediğini belirtmişti.

Bakan Albayrak ise, Zonguldak’ın özel durumundan kaynaklanan sorun nedeniyle Ocak Ayı içinde Bakanlar Kurulu Kararıyla sorunu tamamen çözebileceklerini ifade etmişti...

Editör: Pusula Gazetesi