Zonguldak´ın Tepebaşı Mahallesi´nde 70 senelik evinde tek başına yaşayan 90 yaşındaki Nazire Keskin, 18 yaşında halalarına özenerek sigaraya başladı. Kendilerine ait tarlada çift sürerken sigaraya başlayan 90´lık nine, her geçen gün içtiği sigara sayısını arttırdı. Aradan geçen 72 yılda tam bir sigara tiryakisi olan Keskin, beş yıl önce eşi Mehmet Keskin´i kaybetti. 15 çocuk ve 83 torun sahibi Keskin, boş vakitlerini bağ ve bahçe işleriyle geçirdiğini anlattı. Sağlık Bakanlığı´nın uygulaması ile 19 Mayıs
2008 tarihinde yürürlüğe giren ve 19 Temmuz 2009´da da kapalı alanlarda başlayan sigara yasağına tam destek verdiğini ifade eden Nazire nine, dumansız hava sahasını yüzde yüz desteklediğini dile getirdi. 72 yıldır sigarayı bir türlü bırakamadığını ifade eden Nazire nine, gençlere de çağrıda bulundu. Sigaranın insan hayatına büyük zararlarının olduğunu hatırlatan Nazire Keskin, "Çift sürerken halalarım sigara içiyordu. Bana, ´aman kızım yak bir sigara´ dediler. Ben de onlara özenerek 18 yaşımda sigaraya
başladım. 90 yaşına girdim ve hala daha sigarayı bırakamadım. Ben sigarayı içiyorum ama gençler içmesin. Gençlerimiz sigaraya hiç başlamasınlar. Devletin çıkardığı sigara yasağını destekliyorum, artık kesinlikle sigara içilmesin" dedi.
Torunlarına da sigara içmemeleri konusunda öğütler verdiğini ifade eden Keskin, sigaraya panzehir olarak bolca ayran ve yoğurt tükettiğini anlattı. Günde iki paket sigara içtiğini belirten Nazire nine, şunları söyledi:
"Bu zamana kadar çok sigara içtim ama yoğurt ve süt sürekli masamın üzerinde dururdu. Ben inek baktığım için süt, yoğurt ve ayran masamda boldu. Ben şimdi inek besleyemiyorum ama şimdikiler de bakamıyor. Geceye kadar yarım paket sigara içiyorum, gündüz de bir buçuk paket sigarayı bitiriyorum. Bir günde 2 paket sigara içiyorum. Sigarayı emekli maaşımla alıyorum. Yaklaşık 100 nüfusum var, param yetmediği zaman çocuklarıma söylüyorum."
15 çocuğundan 9´unun hayatını kaybettiğini söyleyen Keskin, yaklaşan Ramazan ayı nedeniyle temizlik yaptığı evinin bir odasında çocuklarının fotoğraflarına bakarak hasret gideriyor. Gelinleri uyurken kendisinin iş yaptığını söyleyen Keskin, devlete de çağrıda bulunarak, sigara üretim fabrikalarında çalışanlara da devletin yardımcı olmasını istedi.
Editör: Pusula Gazetesi