BATI Karadeniz Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem, Suriye sınırında Rus uçağının düşürülmesi ardından Rusya'nın başlattığı ekonomik yaptırımlar nedeniyle iki Ro-Ro gemisinin 5 gündür Zonguldak Limanı'nda beklediğini söyledi.

Batı Karadeniz Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem, düzenlediği basın toplantısında Rusya ile yaşanan sıkıntının fırtınaya doğru gittiğini söyledi. Rusya'ya narenciye ve kereste götüren Varyak ve Erke isimli Ro-Ro gemilerin 4 Aralık'tan bu yana Rus TIR'ları ile birlikte Zonguldak Limanı'nda beklediğini belirten Erdem, "Zonguldak bölgesinden Rusya'ya narenciye götüren gemilerimizin bir kısmı yükünü boşalttı. Bir kısmı da yükünü boşaltmadan geri gönderildi. Rusya'ya giden en son gemi de 10 mil kala geri döndürülerek Ukrayna'ya yönlendirildi" dedi.

'FIRTINAYA DOĞRU GİDİYOR'

İrfan Erdem, geçen Mayıs’ta Zonguldak ve Ereğli limanlarından 27 geminin Rusya'ya gittiğini, son yaşanan olaylardan dolayı bu sayının hızla düşeceğini söyledi. Rusya’nın Türk Ro-Ro gemilerindeki Rus TIR’larını dahi kabul etmediğini anlatan Erdem, şöyle dedi:

"Rusya'ya giden bir Ro-Ro gemisi içindeki Rus TIR'ları, Zonguldak Limanı'nda bekliyor. Çünkü Rusya kendi TIR'larını bile kabul etmiyor. Şoförleri gemiden inip ya hava yoluyla ya da başka bir nakil vasıtası ile Rusya'ya gidiyorlar. Televizyonlarda duyduğunuz basının yazdığından daha sert bir rüzgar var. Fırtınaya doğru gidiyor. 10 milyar dolarlık bir ihracat hacmi var. 150 milyar dolarda 10 milyar doları düşünürsek hemen hemen yüzde 10'u kadar bir miktar tutuyor. Bunların barış içeresinde çözülmesi lazım. Yoksa Batı Karadeniz Bölgesi'nden Rusya'ya hiçbir gemi gitmez. Narenciye ihracatımızın en önemli bölümü Rusya'ya yapılıyor. Türkiye bunu aşar mı? Aşar. Biz Türkiye olarak güçlü bir ülkeyiz. Ancak biraz sıkıntılı geçer."

Editör: Pusula Gazetesi