Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Merkez İlçe Başkanlığı’nın 10’uncu Olağan Kongresi, dün Alaborina Restoran’da gerçekleştirildi. Kongrede 392 delegeden 313 delege oy kullandı. Daha önce adaylıklarını açıklayan Cevat Laçin ile Ruşen Çimen’in çekilmesinin ardından Ebru Uzun ile Erol Sarıal’ın yarıştığı kongrede, 193 delegenin oyunun alan Ebru Uzun, Merkez İlçe’nin ilk kadın Başkanı seçildi.

Kongreye; CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, 22’nci Dönem Zonguldak Milletvekili Harun Akın, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, eski il ve ilçe başkanları, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve delegeler katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Divan Başkanlığı’na İl eski Başkanı Yavuz Boz seçildi. Boz, konuşmacılara, onur kırıcı sözler sarf etmemeleri konusunda uyarılarda bulunarak, “Birbirimizi üzmeden, saygı göstererek, yapacaklarımızı anlatarak, birlik ve beraberlik içerisinde bu kongreden çıkalım ve partimizin başarısı için var gücümüzle çalışalım” dedi.

Tüzük gereği çarşaf liste olarak yapılacak olan seçimler verilen önerge ile blok liste olarak yapılması olarak istendi. Adaylardan Erol Sarıal’ın bu önergeye karşı çıktı. Divan Başkanı Boz, önergeyi genel kurulun onayına sundu, önerge oy çokluğuyla kabul edildi.

Kongrede mevcut Başkan Cemal Şahin aday olmazken, Ruşen Çimen, Cevat Laçin, Ebru Uzun ve Erol Sarıal, daha önce adaylıklarını açıklamıştı. Kongre başlangıcında Cevat Laçin, adaylıktan çekildiğini açıklayarak kendisine oy verenlerin Erol Sarıal’a oy vermesini isterken, Ruyen Çimen de adaylıktan çekildi.

TURPCU: “LAF SÖYLEYECEKLER ÖNCE AYNAYA BAKACAKLAR”

CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, üye yapısının şeffaf olmadığını ifade ederek şöyle konuştu:

“Uzun yıllardır ilk defa önseçim yaşadık. 7 binin üzerinde partilimiz bu seçimlere katıldı ve belli bir sıralama yaptı. 26 arkadaşımız aday adayı oldu ve partimizde müthiş bir enerji ortaya çıktı. ‘Bu hareketlenen üyeler, genel seçimlerde de partimiz için çalışacaklar’ diye düşündük, ama bunun olmadığını gördük ve seçim çalışmalarında az arkadaşlarımızla birlikte mücadele etti. Bu çalışmalarda destek veren, özellikle kadınlarımıza teşekkür ediyorum. Gençlerin örgütlenmeleriyle ilgili gereken çalışmalar yapılamamış. Bunun dolayı tüm ilçelerimizde gençlerle ilgili sıkıntılarımız var. 2002 yılında olduğu gibi MHP, AKP’nin iktidar olması yönünde yol açmıştır. MHP, yan çizmiştir ve AKP tekrardan iktidar olmuştur. Sorunlarımızın tamamı olduğu gibi ortada... Tüm Türkiye’nin olduğu gibi Zonguldak’ın sorunları da ortada duruyor. Ben uzun zamandır örgütte çalışan, önseçim olmadığı için aday adaylığının önüne geçememiştim. Örgütten geliyorum ve sizlerin teveccühü halkımızın oyuyla milletvekili oldum. Örgüt olmaz hiçbir şey olmaz. Nereye seçilirsek seçilelim örgütün emrinde olmalıyız. Üye yapımız şeffaf değil. Yıllarımızı boşa geçirmedik. Laf söyleyecekler önce aynaya bakacaklar. Partimiz seçimlerden yenilgiyle çıkmıştır. Zonguldak’ta da yapımızı biliyoruz. Üyelerimizin 3’te biri ya Zonguldak’ı terk etti ya da nerede oldukları bilinmiyor. Bunları biran önce çözmemiz gerektiğine inanıyorum ve taraflara başarılar diliyorum.”

LAÇİN ADAYLIKTAN ÇEKİLDİ, SARIAL’A DESTEK İSTEDİ

Başkan Adayı Cevat Laçin, kürsüye çıkarak adaylıktan çekildiğini açıkladı. Adaylıktan çekilen Laçin, Erol Sarıal’ı destekleme kararı aldı. Laçin, konuşmasında şunları söyledi:

“Gerçekten burası bizim ailemiz. Burada kavgasız, dövüşsüz bir kongre yapmak istiyoruz. İlçe kongrelerinin de ilçe içinde seçilmesi gerekir. Ben gençlik kollarından gelen bir arkadaşınız olarak buranın daha hareketli olmasını isterdim. Bu tablo beni çok üzdü. Parti ruhunu kaybettiğine inanıyorum. Ben adaylık sürecinde çok emek verdim. Dün (önceki gün) gece köylerimizi gezmeye çalıştım. Sadece partide veya telefonla delegeyi aramak yerine yanlarına gitmek istedim. Köylülerimiz, mahallelerimiz bizi bekliyor. Ama biz iç çekişmeler yüzünden bunları yapamıyoruz. Bu tabloda bu kadar çok adayın olması partimize zarar verecektir ve ben adaylıktan çekiliyorum. Beni destekleyenlerin de Erol Sarıal’ı desteklemelerini istiyorum. Bu partiyi hep birlikte daha güzel yerlere getireceğimize inanıyorum.”

FURAT: “ÇİÇEĞİ BURNUNDA BİR MİLLETVEKİLİNE DELEGE SEÇİMLERİNE KARIŞMAYI YAKIŞTIRAMIYORUM”

Eski İl Başkanı Halil Furat da söz alarak, CHP’lilerin heyecanını kaybettiğini ifade ederek şunları söyledi:

“Sayın Milletvekilimiz, Cumhurbaşkanı gibi konuştu, gitti. İktidara giden bir partinin daha heyecanlı, daha aktif, daha çekim noktası olmasını beklerken CHP’liler heyecanını kaybetmiş. CHP tepeden tırnağa demek ki iyi yönetilmiyor. Halka, partililere heyecan veremiyor. Yönetimlerde bulunan arkadaşınız olarak ben de payımı alıyorum. Eğer bir eksiklik varsa, biz de yanlış yapmışızdır. Zonguldak’ta 10 bin oy düşmüş, ‘Aslında biz oy kaybetmedik’ diyorlar. Birbirimizi kandırmayalım. Seçmen kimsenin tabağında yemek değil, seçmen umut verirseniz size oy verir. Güzel şeyler anlatamadık, kendimizi ifade edemedik. Ben çiçeği burnunda bir milletvekiline delege seçimlerine karışmayı yakıştıramıyorum. Ali İhsan Köktürk, ‘eski ilçe seçimlerine karıştı’ diye neredeyse salonda dövülüyordu. Gelin görün milletvekilleri delege seçimlerini organize ediyor.”

DİVAN BAŞKANININ ÜZERİNE YÜRÜDÜ

Milletvekili Turpcu’nun neden konuştuktan sonra hemen gittiğine dair eleştirilere yanıt veren Divan Başkanı Yavuz Boz, “Ereğli’de yapılan kongreye yetişmek için gitti” dedi. Salonda bulunan partili Hasan Bostancı, sinirlenerek “Sen Divan Başkanısın, savunmaya geçemezsin” deyince salon karıştı. Divan Başkanı Boz’un üstüne yürüyen Bostancı’yı zor sakinleştirdiler.

KOLTUK: “PEYGAMBER GELSE, BU PARTİ BAŞARILI OLMAZ”

Furat’ın yaptığı konuşmalar sonrasında ortalık oldukça gerildi. Söz alarak kürsüye çıkan İl Başkanı Ertuğrul Koltuk, Furat’a sert eleştiride bulunarak şunları söyledi:

“Bu kavgalar bitmediği sürece değil ben, değil Genel Başkan, Peygamber gelse bu partide başarılı olmaz. Bizim kongreler yapılıyor, tüzük gereği bu kongrelerin en son bugün (dün) tamamlanması lazım. Geçen hafta Kilimli’de yaptık. Filiz Karademir tek adayımızdı, kazandı. Dün 4 kongre vardı, 4’üne de katıldım. Seçilen arkadaşlarımı da kutluyorum. Fakat Kilimli’de kongreye katılamadım. O da hastalıktan dolayı katılamadım. Halil Furat orada beni yerden yere vurdu. Halil Furat, ağzını bir kapasan, çok daha iyi olacak. Seçim kaybediyorsun, cadde de konuşuyorsun. Ben 2 dönem Merkez İlçe Başkanlığı yaptım ve Baykal tarafından görevden alındım. Fakat senin döneminde ben delege olamadım, partinin merdivenlerden çıkamadım. Sen ‘delege olamadım’ diye şimdi çıkıp her yerde konuşuyorsun. Şu ağzını artık bir kapa. Bu kötü alışkanlığından artık bir vazgeç artık. Bu parti hepimizin partisi…”

YAYLA: “BİR TEK BEN DEĞİL, BENİM YEDİ SÜLALEMDEN HİÇ KİMSE YOK”

Eski İl Başkanı Osman Yayla, delege seçimlerinin kendisine haber verilmediğini belirterek, “İlçe delegesi olmak bize nasip olmadı. Delege seçimleri yapılacak biz bir kere bile aranmadık. Kemal Kara çıkmış konuşuyor, eğer bu işler Kemal Kara’ya kaldıysa, vah halimize. Delege listelerinde bir tek ben değil, benim yedi sülalemden hiç kimse yok. Bunlara her kim sebep olduysa şiddetle kınıyorum. Benim burada oyum yok, ama Osman Yayla kim herkes çok iyi biliyor” diye eleştiride bulundu.

Eski Kadın Kolları İl Başkanı Nazire Usta ise, erkek egemen siyaseti eleştirerek, “Siz erkekler siyasette kavga ediyorsunuz, birbirinizi eleştiriyorsunuz. Biraz da kadınlara siyasette şans verin, bizim önümüzü açın, bakın ne kadar güzel işler yapıyoruz” diye konuştu.

22’nci Dönem Milletvekili Harun Akın, kürsüde konuşmasını yaparken, Furat müdahale ederek, “Sayın Divan Başkanım konuşma süresi yok mu?” dedi. Milletvekillerinin konuşma süresinin olmadığını ifade eden Akın, “Bu süreci başlatan sensin, Halil yapma Allah aşkına” diye yanıt verdi. Akın, konuşmasında yerel basında kendisinden, “Gişe memurluğundan milletvekilliğine” şeklindeki bahsedilen yazılara da şöyle yanıt verdi:

“20 yaşında otobüs firmasında yazıhaneci olarak çalıştım. Sonrasında üniversiteye girdim ve okudum. O gişe memurunun peyzaj mimarı eşi Ayşe Hanım, avukat bir oğlu var. Evet, gişe memuru olarak çalıştım, orada hayatı öğrendim. Geçmişinden utanan şerefsiz olsun. ‘Gişe memuru’ diyerek o mesleğe de hakaret etmişiniz” dedi.

Konuşmaların sonrasında oy kullanma işlemi başlayacaktı. Ancak bazı isimlerin iki listeye de yazıldığı görüldü. Çift imza atan isimler, diğer listeden çıkmak zorunda kaldı.

Kongrede kazanan Ebru Uzun’un listesi oldu. 392 delegeden kongreye katılan 313’ü oy kullandı. Ebru Uzun, 193 oy, Erol Sarıal 119 oy alırken, 1 oy geçersiz sayıldı. Ebru Uzun başkanlığındaki Yönetim Kurulu listesi şu isimlerden oluştu: Recep Akkoç, Yılmaz Budak, Alaaddin Dikmen, Atakan Ergün, Kemal Kara, Emin Kemik, Yaşar Kocabıyık, Ahmet Kuzgun, Selma Külekçi, Turan Mercan, Yusuf Tan, Erdal Tilki, Sevinç Topaloğlu, İsmail Ulubay, Kemal Ünal ve Güler Yaman.


Editör: Pusula Gazetesi