Kamuda yetkili sendika olarak bu yıl toplu görüşmelerde hükümetle masaya oturacak olan Memur-Sen 2 milyon 200 bin kamu çalışanının haklarını arayacak.


Memurların beklentilerini ilk ağızdan dinlemek için genel merkez tarafından 12 ilde bin 715 kamu çalışanıyla yapılan anketten ilginç sonuçlar çıktı. Kamu çalışanlarıyla yüz yüze görüşerek gerçekleştirilen araştırmada, katılımcılara 61 soru yöneltildi. Çıkan sonuçlara göre, kamu çalışanlarının yüzde 77´si çeşitli yerlere borçlu bulunmakta, kredi kartı ile borçlananların oranının yüzde 90.9, banka kredisi ile borçlananların oranının yüzde 88.1, arkadaşlarına borçlu olanların oranının yüzde 74.7, akrabalarından borç alanların oranının ise yüzde 77.2.


Gündemin ilk sırasında işsizlik var


Araştırmaya göre, kamu çalışanlarının gündeminde ilk sırada işsizlik bulunduğunu belirten Aşkar; "Kamu çalışanlarının yüzde 61.6´sının Türkiye´nin öncelikli sorununu ekonomik kriz ve işsizlik olarak görmektedir. Bunu, yüzde 26.6 ile terör ve bölücülük, yüzde 23.4´le ahlaki çöküntü, yüzde 22.1´le eğitim sistemindeki bozukluklar, yüzde 18´le Ergenekon yapılanması, yüzde 17.8´le insan hakları ihlalleri takip ediyor. Ankete katılanların yüzde 81.6´sının işsizliğin azaltılması için, kamuya yeni memur alımlarının yapılmasını çözüm olarak görmektedir. Memur-Sen olarak, Ekonomik ve Sosyal Konsey´e sunduğumuz raporda işsizliğin azaltılması için kamunun öncülük etmesini, bu kapsamda kamuya en az 300 bin personel alınmasını talep etmiştik, etmeye de devam ediyoruz" dedi.


Memurların yüzde 93.7´si krizden etkilendi


Kamu çalışanlarının yüzde 93.7´sinin ekonomik krizden olumsuz etkikendiğini belirten aşkar; "Kamu çalışanlarının yüzde 47.6´sının gelir düzeyi bakımından geçen yıl durumlarının daha iyi olduğunu söylemiştir. Araştırmaya katılanların yüzde 52.3´ünün de ekonomik kriz karşısında kamu çalışanlarının durumlarını iyileştirmek için ´kriz çeki´ uygulamasının desteklerken Memur-Sen olarak hem bu kayıpların karşılanması hem de kriz ortamında piyasaların canlandırılması için altışar aylık dönemler halinde 600 TL kriz çeki verilmesini öneriyoruz" dedi.


Aşkar, araştırmaya ilişkin olarak; "Yüzde 41.9´luk kesimin ülke şartlarının daha da kötüye gideceğini ifade ederken, buna karşın yüzde 27.9´luk bir kesimin de olumlu gelişmenin olacağını söylemiştir. Memur-Sen olarak hükümet tarafından açıklanan ekonomik krizi aşmaya yönelik paketlerin ise yeterli bulmuyoruz. Memurların yüzde 58´inin hükümetin açıkladığı paketleri yetersiz bulurken, bu da bizim, hükümetin krizi aşmak için istihdam odaklı ve piyasaları canlandıracak yeni sosyal paketler hazırlaması gerektiği yönündeki tezimizi doğrulamaktadır. Ankete katılan kamu çalışanları yüzde 92.8 oranında hükümetin alacağı önlemlerle kamu çalışanlarına yönelik bir eylem planı ve iyileştirme paketi açıklamasını istemektedirler" dedi.


Krizin kendilerine fatura edildiğini düşünüyorlar


Hükümetin krizin ardından yeni bir formül ile çalışanın mağduriyetini gidermesi gerektiğini belirten Aşkar; "Ekonomik krizin faturasının kamu çalışanlarından çıkarıldığını kısmen ve tamamen düşünenlerin oranının yüzde 72 dir. Buna paralel olarak kriz bahanesiyle kamu çalışanlarının kısmen ve tamamen haklarının ellerinden alındığını düşünenlerin oranının yüzde 69.1 iken memurların yüzde 91.7´si mevcut özlük haklarının yeterli olmadığını düşünmektedir" şeklinde konuştu.

Editör: Pusula Gazetesi