Bayanlar gününde plaj müdürü ile biri bayan beş erkek görevli dışında erkeklerin plaja girmesi yasak. Çevredeki evlerin balkonlarında bulunan erkekler ve röntgenciler uyarılıyor.


qPlaj Müdürü Hayri Topçuoğlu´na göre bayanlar gününde yaşanan kirlilik diğer günlerin iki katı fazla. Topçuoğlu; "Bayanlar plajı pis kullanıyor. Çocuk bezlerini plajda bırakanlar var. Kendilerine özel bir gün ayrılmış o günü iyi değerlendiremiyorlar. Uyardığımızda da kavga ortamı oluşturuyorlar" diyor.



Kapuz Plajı güzelliği ve kumuyla Türkiye´nin örnek plajlarından biri ancak yeterince özenli kullanılamıyor. Plajda yıllardan beri devam eden ´bayanlar günü´ geleneği ise plajın başka biz özelliği. Erkek sineklerin yaklaştırılmadığı Salı ve Perşembe günleri biri plaj amiri Hayri Topcuoğlu olmak üzere toplam altı erkek çalışan yasak bölgeye girebiliyor. Dokuz yaşından büyük erkek çocukların ´Bayanlar Günü´nde plaja girmesi de yasak.


Kapuz Plajı´nın 10 bin kişiye hizmet verebilecek kapasitede olduğunu belirterek ilerleyen yıllarda düzenlemeler yaparak plajı Tatil Köyüne dönüştürmeyi planladıklarını söylüyor. Plaj çalışanlarının en büyük şikayeti ise bayanlar gününün ardından ortaya çıkan kirlilik. İşte Plaj Amiri Hayri Topçuoğlu´nun anlatımıyla ´Bayanlar Günü´ne has alınan önlemler ve ortaya çıkan manzarayı anlattı.


´Plaja erkek sinek bile giremez´


"Kapuz plajımız Zonguldak Belediyesi bünyesinde 26 yıldır Zonguldak´a hizmet veriyor. Yaz mevsiminin gelmesiyle plaj sezonumuz 1 Haziran´da başladı. Plajımız 10 bin kişiye hizmet verebilecek bir şekilde düzenlenmiş durumda. Her gün en az bin en fazla beş bin kişiye hizmet veriyoruz. İnşallah ilerleyen senelerde yapılan düzenlemelerle tatil köyü havasında plajımızda hizmet vermeyi hedefliyoruz. Plaja giriş ücretimiz 1 TL. 12 yaş altı ve 55 yaş üzeri müşterilerden ücret alamıyoruz. Şezlong, şemsiye ve kabinlerimiz bedava. Zonguldak´ın coğrafi yapısı nedeniyle üç aylık bir deniz sezonu yaşıyoruz. Buna hava şartlarını yağışlı olması da eklenince üç aylık deniz sezonumuz iki aya düşüyor. Bu nedenle iki aylık deniz sezonumuzu iyi değerlendirmeye çalışıyoruz. Plajımızda her türlü hizmet bulunur. Plajımızın Salı-Perşembe günlerini özel olarak sadece bayanlara ayırdık. Erkeklerin Salı-Perşembe plaja girmesi yasaklandı. Bunu her Salı ve Perşembe günleri olarak ayarladığımızda bayanlara bayram günü gibi geliyor ve kendilerini özgür hissediyorlar. Burada beş erkek personel çalışıyoruz. Bayanlar erkek personeli yok sayarak rahatsız bile olmuyorlar. Bayanlara özel günlerde erkek personel dışında plajda erkek sinek bile gezemez. Plajımızda görevli birkaç erkek personelden de bayanlarımız rahatsız olmadıklarını belirtiyorlar. Çünkü biz vatandaşa hizmet veren bir müessesenin başındayız. Burası plaj hamam değil, bayanlarda bunu biliyor. Çünkü normal günlerde de mayo ve bikini ile plaja girenler oluyor. Sadece bayanlara özel günde plaja personel dışında erkek sinek bile girmesi yasaktır. Erkek personelde sahile inmiyor. Sadece boğulma olayları ve sıra dışı olaylarda sahile iniyoruz."


´Çocuğun bezini bile sahile atıyorlar´


"Bayanlar gününde kullanılan plaj normal günlerde kullanılan plajdan daha pis oluyor. Normal günde plajdan bir kamyon çöp çıkıyorsa bayanlar gününde 2 kamyon çıkıyor. Çocuğun bezini bile sahile atıyorlar. Bayanlar plajı pis kullanıyor. Kendilerine özel bir gün ayılmış o günü iyi değerlendiremiyorlar. Uyardığımızda da kavga ortamı oluşturuyorlar.


Bizim birinci kuralımız temizliktir. Bunun içinde plajda her gün ilaçlama yapıyoruz. Çevreye atılan sebze meyve atıkları pis koku ve sinek oluşmasına neden oluyor. Bunun yanında da keneye karşı ilaçlama önlemi alıyoruz. Kabinlerimizi deterjanla yıkıyoruz. Vatandaşlardan isteğimiz çevreyi ve plajlarımızı temiz tutalım."


´Taciz ve röntgencilere karşı önlem alıyoruz´


"Özellikle bayanlar günüde taciz ve röntgencilere karşı önlemlerimiz var. Kayalıklarda bayanları röntgenleyenlere karşı uyarılarda bulunup durumu polise bildiriyoruz. Normal günlerde de plajda kamera ve fotoğraf makinesi ile çekim yapılmasını yasakladık. Cep telefonu ile de vatandaşı rahatsız edecek tarzda çekim yapanları da uyarıyoruz. Sandalla plajın çevresinden bayanları rahatsız edecek bir şekilde geçenleri de botlarla sahil güvenlik görevlilerimiz uyarıyor. Bayanlar gününde çevre binaların balkon ve teraslarında şahıs bulundurmuyoruz. Balkonda oturanları da uyarıyoruz. Artık eskisi gibi uyarılarımızı yapmıyoruz. Normal günlerde dolu olan balkon ve traslar bayanlar gününde boş oluyor. Bu uygulamalar sayesinde bayanlar plajımızda çok rahat. Plajımızdan memnun olduklarını da bayan personelimize de belirtiyorlar."


´Plaj Ramazan ayı ve bayramda açık olacak´


"Plajımız Ramazan ayında da açık olacak. Belediye Başkanımız uygun görürse vereceği talimata göre, 20 Eylül Ramazan tarihine kadar hizmet vermeyi düşünüyoruz. Havaların durumuna göre bayramda da plajımız açık olabilir. Plajımızda Belediye Başkanımızın talebi üzerine Sağlık Müdürlüğü tarafından bu yıl ilk kez hemşire görevlendirildi. Hemşiremiz her hangi acil bir vaka olduğunda sağlık ekipleri gelene kadar müdahale ediyor. Sıcak çarpma, bayılma ve boğulma olaylarında cankurtaranın yanı sıra sağlık personelinden biri olması sağlığın önemini vurgulamakta. Olay anında yapılan acil müdahale hasta hayatı için çok önemli.


Plajımızda sağlık görevlileri için her türlü ekipmanımız mevcut. Ölümlerin yüzde 50´si ilk birkaç dakikada olur. Bu uygulama keşke Zonguldak´taki bütün plajlarda olsa. Bunu her sene plajımızda uygulayacağız. Plajımızda hemşire var, bir de polisimiz olsa daha düzenli olacak. Kavga ve hırsızlık olaylarında da anında müdahale çok önemlidir. Belediye Başkanımızın sanırım bununla ilgili bir çalışması var. İnşallah bu uygulamamızda hayata geçer."


´Ölçüm değerlerimiz her hafta temiz çıkıyor´


"Plajın kirlilik oranı ölçülmesi için her hafta Sağlık Müdürlüğü´nden ekipler numuneler alıyor. Her hafta ölçüm değerlerimiz temiz çıkıyor. Herkes plajımızı kötülemeye çalışıyor. Derelerden gelen suları motorlarla arıtıyoruz. Arıtmamız tam tesisatlı çalışıyor ve deniz suyu değerlerimiz temiz çıkıyor. Denize sağlığa zararlı olan hiçbir atığı salmıyoruz. Geçen sene denizimiz Çatalağzı Termik Santralin denize saldığı kül nedeniyle üzeri beton gibi görülerek denizi kirletiyordu. Bu sene kül oranı da düşük ve alınan önlemler işe yarıyor."

Editör: Pusula Gazetesi