Zonguldak Ereğli´de bir süre önce Zonguldak Bölge İdare Mahkemesi´nin, şehir içerisinde yolcu almalarına karar verdiği Ömerli hattında çalışan dolmuş durağının Başkanı Bülent Taşdibek, şehir içi yolcu taşımacılığı yapan halk otobüslerinin mahkeme kararına rağmen kendilerini engelleme yoluna gittiklerini söyledi. Son günlerde yaşanan gerilimin kendilerinden kaynaklanmadığını belirten Taşdibek, "Bizim talebimiz mahkeme kararının uygulanmasıdır." dedi.

Zongukdak Ereğli´de, şehir içi yolcu taşımacılığı yapan özel halk otobüsleri ile Ömerli hattında çalışan dolmuşçular arasındaki gerginlik devam ederken, Zonguldak Bölge İdare Mahkemesi´nin, Ömerli hattında çalışan dolmuşlara şehir içerisinden yolcu alabilecekleri yönünde verdiği kararın uygulanmaması tepkilere yol açıyor.

Ereğli´de bir süre önce Zonguldak Bölge İdare Mahkemesi´nin, şehir içerisinde yolcu almalarına karar verdiği Ömerli hattında çalışan dolmuş durağının Başkanı Bülent Taşdibek, düzenlediği basın toplantısında, şehir içi yolcu taşımacılığı yapan halk otobüslerinin mahkeme kararına rağmen kendilerini engelleme yoluna gittiklerini savundu. Son günlerde yaşanan gerilimin kendilerinden kaynaklanmadığını belirten Taşdibek, taleplerinin, mahkeme kararının uygulanması olduğunu ifade etti. Taşdibek, özel halk otobüslerinin Kaymakamlık karşısındaki yolcu durağını, otobüs durağı haline getirdikleri yönündeki görüntüleri basın mensuplarına göstererek, yetkililerden mahkeme kararının huzursuzluk yaşanmadan uygulanması için yardım talep etti. Taşdibek, basın toplantısında şunları söyledi:

"Bizler Ömerli Mahallesi şehir içi yolcu taşımacılığı yapan dolmuşlar olarak, Ömerli köy konumunda iken tarafımıza 3 adet M plakası verilmiştir. 2006 yılında Ömerli Köyü, Karadeniz Ereğli Belediyesi sınırlarına dahil edilerek mahalle olmuştur. Aynı yıl şehir içi yolcu taşımacılığı yapan 27 adet halk otobüsü ile 80 adet dolmuşun birleştirilmesi kararı alınırken, Ömerli hattında çalışan dolmuşlar dahil edilmemiştir. 2007 yılının 10. ayında ise Ömerli hattında çalışan dolmuşlar olarak Karadeniz Ereğli Belediyesi´ne 30 milyar tutarında yer işgal parası ödeyerek tarafımıza şehir içi yolcu taşıma ruhsatı verilmiştir. Şehir içi yolcu taşıma ruhsatı verildiği halde halk otobüsü işletmecilerinin Belediye yönetimine baskı yapması neticesinde tarafımızla yapılan sözleşmeye ´Şehir içerisinden yolcu alınmayacağı´ maddesi eklenmiştir. Biz de sözleşmenin bu maddesine istinaden Zonguldak İdare Mahkemesi´ne şehir içi yolcu taşıma ruhsatımız olduğu halde, şehir içerisinden yolcu alamamamız yönündeki adaletsizliğin ortadan kaldırılması için itirazda bulunduk. Zonguldak Bölge İdare Mahkemesi de 2009´a 617-618 sayılı kararı ile Ömerli hattında çalışan dolmuşların şehir içerisinden de yolcu alabileceğine yönelik karar vermiştir. Ayrıca, 2006 yılında halk otobüsüne dönüştürülen 80 adet minibüsün şehir içi yolcu taşıma ruhsatı varken, şehir içerisinden yolcu alamayacağına yönelik bir karar olmazken, aynı ruhsata sahip Ömerli minibüslerinin şehir içerisinden yolcu alamayacağımıza yönelik Belediyenin kararı aynen şuna benziyor; ekmek fırını açılmasına ruhsat veriyorsunuz, ancak ekmek yapmasına izin vermiyorsunuz. Böyle bir adalet olur mu ?

107 adet halk otobüsü Ömerli Mahallesi´ne gelip bizim yolcumuzu taşıyabiliyorken, bizlerin şehir içerisinden yolcu almamıza izin verilmemesi adaletle bağdaşmıyordu. Zonguldak Bölge İdare Mahkemesi, yaşanan bu adaletsizliği görerek, aldığı karar ile bu adaletsizliği ortadan kaldırmıştır. Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Sayın Halil Posbıyık´tan tek isteğimiz, halk otobüslerinin Kaymakamlık önündeki durakta çifter sıra halinde bağdaş kurarak burasını bekleme durağı haline getirerek, hem görsel hem de vatandaşlar açısından trafiği engelleyici durumun ortadan kaldırılmasıdır.

Çünkü, halk otobüsleri bilinçli olarak yaptıkları bu uygulama ile bizlerin durağa girmemizi engelleyerek Zonguldak İdare Mahkemesi kararını tanımamaktadır. Bizler, hepimiz hukuk devletinde yaşıyoruz. Ve yargı kararları uygulanması için alınır. Hiçbir kişi ve kurumun mahkeme kararlarını tanımama ya da uygulamama gibi bir lüksü yoktur. Kaymakamlık karşısındaki durakta mehkeme kararı öncesi sadece iki halk otobüsü bekleme yaparken, şimdilerde bekleyen otobüs sayısı 6´ya çıkartılmıştır. Halk otobüslerinin bu uygulaması tamamen mahkeme kararının uygulanmasını engellemeye yöneliktir."

Editör: Pusula Gazetesi