Zonguldak Valiliği´nden yapılan açıklamaya göre, Zonguldak´ta özellikle kış aylarında ısınma amaçlı yakıtların yakılması ile artan hava kirliliğinin önlenmesi amacıyla yakıt-yakma, sistemi-yakıcı üçlüsünün önemli rolü olduğu gerçeğinden hareketle ´3Y´ olarak belirtilen, ´Yakıt Kalitesi-Yakma Sistemleri ve Tam Yanmanın Sağlanması´ konulu bir seminer düzenlendiği bildirildi.


İki gün olarak belirlenen seminerin birinci gününde tüm kamu kurum ve kuruluşlarının yakıt, yakma sistemi ve yakıcılarla ilgili yönetici konumundaki personeli ile özel konut, işyeri ve site yöneticilerine yönelik yapıldı.


İkinci gün ise kamu kurum ve kuruluşların özel konut, işyeri ve site yakma sistemlerinde yakıcı (ateşçi) olarak görev yapan ateşçilere, yakıt kalitesi, yakma sistemlerinin standardizasyonu, tam yanmanın sağlanması, yakıt alınırken dikkat edilecek hususlar anlatıldı. Kritik meteorolojik koşullar ve uygulamalı kazan yakımı konularında uzman olan kişiler marifeti ile ilgili bilgiler aktarıldı.


Her iki günün bitiminde katılımcıların yazılı görüş ve önerileri alınarak ortak görüş ve öneriler ilgililerce de paylaşılmak üzere aşağıda belirtilmiştir.


SONUÇLAR VE ÖNERİLER


Öncelikle seminerin çok yararlı olduğu her iki grupça ifade edilerek, seminerlerin daha sık periyotlar da ve taze bilgiler eklenmesi, mevcut bilgilerin olumlu davranış biçimine dönüştürülmesi için yenilenmesi gerektiği. İhale ile satın alınacak kömürlerin, mutlaka elenmiş yıkanmış ve torbalanmış olması gerektiği, torbaların üzerinde üretici firma ve yakıtın özelliklerine dair bilgilerin mutlaka bulunmasına dikkat edilmesi.


İhale sonucu satın alınan torbalanmış kömürlerde her torbada aynı nitelikte kömür olmadığı, bu durumun daha çok ithal kömürlerde gözlemlendiği ifade edilmiş bunun önlenmesi için ihale şartnamelerine ´uygun olmayan yakıt torbalarının uygun yakıt torbaları ile değiştirileceği´ koşulunun eklenmesi gerektiği veya yükleniciye yaptırım uygulanacağının eklenmesi gerektiği. Öncelikle kamudaki yakma sistemlerinde görevli yakıcıların farklı görevler üstlendiği, bu nedenle tam yanmanın sağlanamadığı, personel yetersizliğinin önlenmesi gerektiği, bu alanda ara eleman temini için Endüstri Meslek Liselerinde "Kalorifer Ateşçisi" yetiştiren bir bölüm açılması ve bu bölümden mezun olanların öncelikle kamuda istihdam edilmesinin doğru olacağı.


Kaçak kömür üretimi ve satılmasının kamunun tüm kesimlerinin ortak işbirliğinde önlenebileceği Tüvanan olarak nitelendirilen ve daha çok kayıt dışı üretim yapanlarca pazarlanan ve sırf fiyatı nedeniyle cazip olan kömürlerin satın alınmaması, bunun için de elenmiş, yıkanmış ve paketlenmiş kömürlerin satın alınmasına üreticiler tarafından ödemelerde kolaylık sağlanması gerektiği.


Yakma sistemlerinin yakma sezonu öncesi mutlaka gerekli bakım ve onarımlarının yaptırılması, bacaların en az yılda bir kez olmak üzere temizletilmesi, yakma sistemlerinin geceleri söndürülmeden uyutularak sabah saat 06: 00´dan önce yakılmasına özen gösterilmesi.


Binalarda ısı yalıtımına dikkat edilmesi, mantolomaya özen gösterilmesi, kazan dairelerinin havadar olması, kazanların zeminden en az 30-35 cm. yüksekten monte edilmesi, kazan ekipmanlarının tam ve kazan yanma veriminin yüksek olması gerektiği. Tam yanmanın sağlanmasında görevli personele (ateşçilere) yönelik bir ´Kaloriferci El kitabı´ hazırlanmasının doğru olacağı.


Daha sık periyotlarda denetlemelerin yapılması gerektiği ve ateşçilere özellikle kamuya ait yakma sistemlerinde görevlilere "süt ve yoğurt" benzeri iaşe yardımı yapılması. Seminere katılan 135 yönetici ve 106 ateşçi tarafından benimsenen ve kamuoyu ile paylaşılması istenen öneriler olarak belirlenmiştir.

Editör: Pusula Gazetesi