Maden ve sanayi sektöründe çalışmalarının hızla devam ettiğini, ancak diğer ekonomik kaynakların da kent dışına kaçmaması gerektiğine dikkat çeken Zonguldak TSO Başkanı Metin Demir, “Biz çok yakinen biliyoruz ki, otomotiv sektöründe Zonguldaklı vatandaşlarımızın harcadığı 100 liranın 70 lirası dışarıya gidiyor. ‘Bu değerlendirmeleri projeye çevirelim’ dedik. 69 Ambarları içerisinde bir ‘Oto Galeri Sitesi’ yapılmasını planlıyoruz” diye konuştu.
Zonguldak’ın son 6 yıl içerisinde 18 ile 20 bin arasında bir nüfus kaybı yaşadığını belirten TSO Başkanı Demir, “Kenti terk edenlerin ana gerekçesi; madenlerde işini kaybedenler, yeni istihdam piyasasında iş imkanı bulamamak oluyor. Yüzde 40 oranında bir kesim var ki, işadamları da kenti terk ediyor. Bunun arkasındaki ana gerekçe, kentteki yaşam kalitesinin düşük olmasıdır” diyerek yaşam kalitesinin de yükseltilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Demir, Zonguldaklıların otomotiv sektöründe harcadıkları paranın yüzde 70’inin kent dışına gittiğini ifade ederek, bu konuda Zonguldak Valisi Ali Kaban’ın desteği ile “Otomotiv Galeri Sitesi” yapmayı planladıklarını açıkladı. Zonguldak TSO Başkanı Metin Demir, 69 Ambarları içerisinde bir “Oto Galeri Sitesi” yapmayı düşündüklerini belirterek, “Kömür depolama alanlarının bulunduğu alan, Sayın Valimiz Ali Kaban’ın bize uygun gördüğü alandır. Biz bu sektörü yüzdelik değerlerle ortaya koyduk. Taslak fizibilite ile bunları Sayın Valimiz Ali Kaban ile paylaştık. Kentte bir durum var, kent dışına çıkan bir ekonomik kaynağımız var. Bunu durdurmak için bu alanda otomotiv sektörü ile ilgili bir alan yapacağız. Biz, kent dışına kaçan yüzde 70 oranındaki kaynağımızı burada tutmanın peşindeyiz. Uçuk markalar dışında bütün markaların bulunabileceği bir otomotiv alanı kuracağız. Burada gerçekleştireceğimiz proje ile sadece otomotiv sektörü değil, diğer hizmetleri de sunacağız” açıklamasında bulundu.

“KENTTEKİ YAŞAM KALİTESİ DÜŞÜK, İŞADAMLARI DA KENTİ TERK EDİYOR”

Vali Ali Kaban’ın duyarlı olduğunu belirten ve kendilerine verdiği destek için teşekkürlerini sunan TSO Başkanı Demir, “Yapacağımız proje, Zonguldak’ın Ankara tarafından olan girişini de değiştirecek. Biz oraya güzel bir mimarisi olan yapılanma yapacağız. Her zaman söylenen bir söz var, Ankara tarafından gelen, Üzülmez’den şehre giren herkes, şehrimizin kötü görünüşünden bahsediyordu. Buna da bir son vermiş olacağız ve güzel bir mimari eser yapacağız. Üniversiteden aldığımız bir göç raporu var ve güzel bir rapor olmuş. O çalışmada son 6 yıl içerisinde 18 ile 20 bin arasında bir nüfus kaybı yaşadık. Kenti terk edenlerin ana gerekçesi; madenlerde işini kaybedenler, yeni istihdam piyasasında iş imkanı bulamamak oluyor. Bunun yanında yüzde 40 oranında bir kesim var ki, işadamları da kenti terk ediyor. Yani ekonomik bir gerekçesi olmayan insanlar da bu kenti terk ediyor. Bunun arkasındaki ana gerekçe, kentteki yaşam kalitesinin düşük olmasıdır. Bu her alanda oluyor. Buna 30 tane etken sayabiliriz. Biz Demir Ailesi olarak, ‘Batı Karadeniz’in ilk modern alışveriş merkezi’ diyebileceğimiz bir proje yaptık. Orada şunu gördük, doğru yerde, doğru zamanda, doğru proje ve doğru büyüklük ile bir proje yaparsanız, kentten dışarıya kaçan parayı tutmak mümkündür. Bunun yanında da artı olarak kent dışından da akış sağlamak mümkündür. Bu yaklaşımı otomotiv sektöründe de uygulamak istiyoruz. İnsanlar hafta sonlarında aileleri ile birlikte geziyor. Biz otomotiv sektörü ile ilgili olarak sadece otomotiv değil, ailelerin sosyal tesis olarak kullanabileceği alanlar da yapacağız. Bu işin yanında eğitime de önem veriyoruz” ifadelerini kullandı.

Editör: Pusula Gazetesi