Zonguldak İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Cin, “3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası” kapsamında yürüttükleri kampanyayla ilgili Pusula’ya açıklamalarda bulundu. Bağış ile ilgili etkinliklerin yıl boyunca devam edeceğini belirten Sağlık Müdürü Dr. Cin, bir haftalık etkinlikte 100 kişinin organını bağışladığını söyledi.

Müdür Dr. Cin, herkesin bir gün organ bağışına ihtiyacı olabileceğini düşünmesini, vatandaşların da buna göre hareket etmeleri gerektiğini ifade etti. Vatandaşların ister tek organını, isterse tüm organlarını bağışlayabileceğini belirten Cin, “Bugün organını bağışlayan kişi, daha sonra vazgeçebilir” dedi.

“İSTER TÜM ORGANLARINI, İSTERSE TEK ORGANINI BAĞIŞLAYABİLİR”

Organ bağışı ile ilgili etkinliklerin yıl boyunca devam edeceğini belirten Cin, şunları söyledi: “İlimizde birçok etkinlik düzenledik. Kamu, üniversite ve özel hastanemizde, Aile Sağlığı ve Toplum Sağlığı Merkezlerimizde stantlar açtık. 5 Kasım 2015 Perşembe günü üniversite hastanemizde Doç. Dr. Hilal Ayoğlu tarafından organ bağışının önemine yönelik bir konferans düzenlendi. Bunlarla ilgili basın açıklamaları yapıldı, sağlık çalışanlarına yönelik seminerler yaptık. Tüm hafta boyunca 100 organ bağışçısına kavuştuk. Bu etkinliklerimiz yıl boyunca devam edecek. Şunu unutmamalıyız; organ bağışı gerektiren durumlarda toplum olarak hassasiyet göstermeliyiz. Organ nakli gerektiren hastalıklara her an hem biz, hem de sevdiklerimiz yakalanabileceklerinden dolayı hassasiyet göstermeliyiz. Yıl boyunca yapacağımız etkinliklerle organ bağışçı sayımızın artacağını düşünüyorum. Ayrıntı vermekten çok organ bağışlayan kişi bizim stantlara geldiği zaman istediği organı bağışlayabilir. İster tüm organlarını, isterse tek organını bağışlayabilir. Organ bağışlayan vatandaşlarımız şunu bilmeliler ki, hür iradenizle yanınızda iki şahitle beraber organınızı bağışlıyorsunuz. Bundan çekinmeye gerek yok.”

“ORGANINI BUGÜN BAĞIŞLAYAN KİŞİ, DAHA SONRA BAĞIŞLAMAKTAN VAZGEÇEBİLİR”

Cin, organ bağışının hem bu hayattayken ve hem de bu hayattan sonra insanlara yardım edebileceği bir durum olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Birinci derece aile yakınınızla birlikte organınızı bağışladığınızı beyan etmeniz gerekiyor. Çünkü vefat ettikten sonra onların izni gerekiyor. Aileniz onay vermediği sürece organınız alınamıyor. Sağlıklı, bilinci yerinde herkes organ bağışında bulunabilir. Bir yerde vefat durumu olunca, hemen organı alamıyoruz. Hastanede, yoğun bakım koşullarında doktorların, heyetin kararıyla vatandaşın organlarını alabiliyoruz. Organını bugün bağışlayan kişi, daha sonra bağışlamaktan vazgeçebilir. 100 kişinin bağışı Zonguldak için yeterli değil, Türkiye’de organ bağışı bekleyen birçok hastamız var. Bizde siz basın mensuplarının yardımıyla organ bağışçımızı arttırmaya çalışıyoruz. Farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz, çekinmemeleri gerektiğini anlatıyoruz. Bu hayattayken ve bu hayattan sonra insanlara yardım edebileceğimiz bir durum. Geride kalan vatandaşlarımıza organlarımızı bağışlayarak yardımcı olmuş oluruz.”

Editör: Pusula Gazetesi