Ak Partililer ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından TBMM Başkanı Köksal Toptan´ın yeniden aday gösterilmemesi, Zonguldak&8217;ın zaten az olan umutlarını iyice kırmış görünüyor.


Siyasi çevreler ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri Toptan´ın aday gösterilmemesi konusunda farklı düşüncelerini Pusula´ya değerlendirdi. Genel görüş; "Ne kazandık ne kaybettik" şeklinde.



Ak Parti Grubu ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan´ın TBMM Başkanı Toptan´ı yeniden aday göstermeyip eski Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin´i aday göstermesinin yankıları devam ediyor.


Siyasi Parti ve bazı sivil toplum örgütlerinin temsilcileri Toptan´ın yerine Şahin´in aday gösterilmesini Pusula´ya değerlendirdiler.


Toptan´ın Meclis Başkanlığı&8217;nın Zonguldak´a yansımaları ve Türkiye´ye yansımalarının farklı olduğunu belirten görüşlerde "Ne kazandık ne kaybettik" görüşü öne çıktı.



İşte o görüşler ve detaylar:



Erdoğan: ´Toptan´ın morali yerinde´


Ak Parti Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan Toptan´ın her anlamda görevini eksiksiz yaptığı görüşünde:


"Zonguldak ve ülkemiz açısında Köksal Toptan Bey´in meclisteki görevinin devamını arzu ederdim. Bu görevler devletin en yüksek görevleridir. Bu görevi yapmak büyük onurdur. Önemli olan orada ne kadar kaldığı değil. Bu görevi kaldığı süre içerisinde layıkıyla yapmasıdır. Sayın Toptan bu görevi layıkıyla yapmıştır. Neticede partimiz, Başbakanımız ve gurubumuzun aldığı genel bir karar var. Bağlayıcı gurup karar almak ana yasa kapsamında mümkün değil, ama neticede bir aday gösterilmesi gerekiyordu.


Sayın Başkanımızı yaptığı hizmetlerden dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Bundan sonra yine eskisi gibi hem bölgemize hem ülkemize Ak Parti çatısı altında Köksal Bey hizmet etmeye devam edecek. Köksal Toptan Beyle görüştük morali yerinde herhangi bir sorunu, sıkıntısı da yok.


Seçimler olduktan sonra inşallah Ak Parti geçmişte çalışmalarını nasıl sürdürdüyse şimdi de geçmişteki gibi çalışmalarını neticelendirecektir. Zonguldak ekonomik konumu itibariyle meclis başkanlığı sürecinde de Ak Parti´nin herhangi bir Milletvekili Türkiye Büyük Millet Meclisi´nin Başkanı&8217;dır.


Zonguldak´ın yatırımlar konusunda periyodik olarak almak istediği birçok yatırımlar devam edecektir. Biz buradan ayrılmakla yatırımlar duracak veya işler aksayacak diye bir şey yok. Duraksama ve gerileme olmaması için her türlü gayret ve çabayı göstereceğiz. Seçimlerin Türkiye için hayırlı olmasını diliyorum."



Koçal: ´Zonguldak sürekli tren kaçırıyor´


CHP Zonguldak Milletvekili Ali Koçal Toptan döneminde Zonguldak´ın yine treni kaçırdığı görüşünde:


"Meclis Başkanı Köksal Toptan´ın tekrar aday gösterilmemesi hem Zonguldak için hem de Türkiyemiz ve parlamentomuz için hiç de iyi olmamıştır. Çünkü Köksal Toptan Bey politik yaşamı boyunca demokrasiden ve Cumhuriyetten yana olmuştur. Sistemli çalıştı. Partiler ve kurumlarla hiçbir zaman kavga etmemiştir. Meclis Başkanlığı süresince tarafsız bir başkanlık yapmaya gayret etmiştir. Ancak Türkiye ile ilgili bir takım hesapları olanlar Cumhuriyetle ve Atatürk´ün ilke ve devrimleriyle hesaplaşmak isteyen milli görüş, bu konudaki amacını gerçekleştirmek için süreci tamamlamıştır.


Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Meclis Başkanı milli görüşten yanadır. Bu nedenle Ak Parti´nin uzlaşmazlık tavrını kınıyorum. Zonguldak bu durumda kaybetmiştir. Zonguldak sürekli tren kaçırıyor. Ak Partililerin yüzünden sürekli tren kaçıran Zonguldak, tekrar bir treni daha kaçırdı. Sonucun Türkiye adına hayırlı olmasını diliyorum."



Köktürk: ´Başbakan Zonguldak&8217;la hesaplaşma içerisinde´


CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk Başbakan Erdoğan´ın Zonguldak ile hesaplaşma duygusu içinde olduğu görüşünde:


"Köksal Toptan Bey´in aday gösterilmemesiyle hem Zonguldak adına hem de ülkemiz adına üzüldük. Zonguldaklı bir milletvekili olarak içimizden birinin devletin ikinci adamı olarak mecliste yer alması bizim için gurur verici ve Zonguldak için bir kazançtı. Köksal Bey&8217;in Meclis Başkanı olarak tekrar seçilmesini en çok biz arzu etmiştik ve desteğimizi her seferinde ifade etmiştik. CHP olarak Genel Başkanımız açıklamalar yaptı.


Ak Parti maalesef her alanda, ´Ben ne dersem o olur´ mantığını Meclis Başkanlığı seçimlerinde de ortaya koydu. Biz CHP gurubunu değil de, Ak Parti gurubunun Milletvekili Köksal Bey´i desteklediğimizi ifade etmiştik. Ak Parti´nin bu yaklaşımı uzlaşıyı değil, gerilim siyasetini ortaya koydu. Sayın Başbakan kendi egolarını ve Ak Parti´nin çekirdek kadro camiasının ortaya koyan bir tercih şekillendir.


Bir Meclis Başkanı&8217;nın Zonguldaklı olması somut olmasa da umutların geleceğe taşınması anlamında önemliydi. Zonguldak´ta gerçekleşmesi beklenen çok büyük projeler var. Türkiye Cumhuriyeti´nin ikinci adamının Zonguldaklı olması bu çalışmaların hayata geçmesi açısında belki bir beklenti olarak görülüyordu. Şimdi bu beklenti ortadan kalktı. Ak Parti Zonguldak´ı yok sayan tavrını bir kez daha ortaya koymuştur. Zonguldak Türkiye´yi yıllarca omzunda taşıdı. Şimdi Toptan Bey´in Meclis Başkanlığı&8217;ndan uzaklaştırılması bugüne kadar Zonguldak´ı yok sayan ve Zonguldak´ın küçülmesine seyirci kalan zihniyetin açık bir göstergesidir. Sayın Başbakan Zonguldak´la hesaplaşma içerisinde. Alınan kararın Zonguldak ve Türkiye açısından bağdaşmadığını düşünüyoruz. Sonucun Türkiye için hayırlı olmasını diliyorum."



Uçar: ´Toptan´ın aday gösterilmemesine çok üzüldük´


Ak Parti İl Başkanı Hamdi Uçar´a göre meydana gelen boşluk daha fazla çalışılarak doldurulacak:


"Sayın Meclis Başkanımız Köksal Toptan Bey´in Meclis Başkanı olarak gösterilmemesine çok üzüldük. Bütün teşkilatlarımız ve herkes Köksal Bey´in Meclis Başkanı olarak gösterilmeyişinden dolayı üzgün. Sayın Başbakanımızın takdiri, Sayın Köksal Toptan Bey Meclis&8217;te 2 yıldır Meclis Başkanlığı yapıyor. Ne yapılması gerekiyorsa ve elinden gelen imkânları kullandı. Bundan sonra &8216;Köksal Bey Meclis Başkanlığından düştü de artık Zonguldak her şeyi kaybetti&8217; anlamına gelmemeli. Yine Sayın Başkanımız Köksal Bey Zonguldak için ne yapılması gerekiyorsa, milletvekillerimiz ve teşkilatlarımızla birlikte bir bütün halinde çalışmalara devam edeceğiz. Netice itibariyle Sayın Köksal Bey´in bir dönem daha Meclis Başkanı olması bizim için daha avantajlı olurdu. İnşallah bu açığı daha fazla çalışarak kapatacağız. Teşkilatlarımız ve milletvekillerimizle birlik beraberlik içerisinde çalışarak Meclis Başkanlığı dönemini aratmayacağız.


Zonguldak´ın kaybetmemesi için biraz daha fazla çalışacağız. İlgili kurum, bakanlıkları ve projelerini biraz daha yakından takip etmemiz lazım. Her açıdan bizlere ve milletvekillerimize biraz daha fazla iş düşüyor. Bunun dışında Zonguldak´ın kaybedeceği pek bir şey yok. Ben seçimlerin Türkiye´ye hayırlı olmasını diliyorum. Herkese başarılar diliyorum"



Yayla: ´Biz, yeni adayı tasvip etmiyoruz´


CHP İl Başkanı Osman Yayla Toptan´ın yerel düzeyde beklenenleri karşılamasa bile devam etmesi gerektiği görüşünde:


"Köksal Toptan´ın tekrar aday olmaması iyi olmadı. Köksal Bey´in tarafsızlığı tescillenmişti. Genel Başkanımız da bu konuda beyanını belirtmişti. Biz isterdik ki en azından uzlaşma adına Köksal Bey aday gösterilsin.


Biz yeni adayı tasvip etmiyoruz. Köksal Bey&8217;in aday olmasını Zonguldak milletvekili oluşuyla da arzu ettik. TBMM adına da Köksal Bey´in seçilmesi iyi olurdu. Meclisi rahatlatırdı. Ama olmadı. Bu bir taktik de olabilir. Bir değişiklik olabilir mi, olamaz mı?


Acaba bu bir yoklama mıdır? Bu konudan da emin değilim. Önümüzdeki süreç ne gösterecek bekleyip göreceğiz. Ama gönlümüz Köksal Bey´den yanaydı. Zonguldak bundan ne kaybetti.


Doğrusunu söylersek, Zonguldak şimdi ye kadar bir şey kazanmamıştı. Biz Zonguldaklıyız. Köksal Bey Ak Parti´li milletvekili olsa bile biz bölgecilik adına onu destekleriz ve onun olmaması da bizi üzdü. Zonguldak´a hiçbir şey yapmamış olsa bile Meclis Başkanı&8217;nın Zonguldak´tan olması bize Zonguldaklı olarak onur verir. Maddi bir şeyini görmedik.


Maneviyat nedeniyle şimdiye kadar destekledik. Bütün bunlara rağmen ne olursa olsun bu süreç devam etmeliydi. Bir yerde meclisi bizim evimiz gibi hissedebilirdi. Olmadı mutlaka yenide kayıplarımız olur.


Meclis Başkanımız Zonguldaklı diye buraya elle tutulur ahım şahım bir getirisi olmadı. Keşke olsaydı. Şimdi Zonguldak´ta yer yerinden oynardı. Biz de Köksal Bey´i Meclis&8217;te tekrar görmekten gurur duyardık. Sonucun herkes için hayırlı olmasını dilerim."



Muslu: ´Toptan, mecliste madencinin kapısıydı´


Genel Maden İşleri Genel Başkanı Ramis Muslu, Toptan´ın şartlar ne olursa olsun önemli bir kapı olduğunu görüşünde:


"Meclis Başkanı Köksal Toptan´ın ikinci dönemde de mecliste devam etmesini isterdik. Köksal Toptan Bey Zonguldak´ın ve Genel Maden İşleri Sendikası´nın Meclis&8217;te kapısıydı. Her türlü sorun ve sıkıntılarımızı Meclis Başkanımıza aktarabiliyorduk. Zonguldak´ın sorunlarını bildiği için rahatlıkla görüşebiliyorduk. Bu konuda yardım ve destek taleplerinde bulunuyorduk. Bu anlamda Sayın Meclis Başkanımız Köksal Toptan´ın tekrar aday gösterilmemesine üzüldük.


Gönlümüz Köksal Bey&8217;in devam etmesinden yanaydı. Ama yeni Meclis Başkanı adayımız da Karabüklü ve kendisine başarılar diliyorum.


Mehmet Ali Şahin Bey Meclis Başkanı olarak seçildiğinde de kendisine hem madencimiz adına hem de Zonguldak ve Türkiye´miz adına hayırlı olsun ziyaretinde bulunacağız. Zonguldak ve madencilerimizin sıkıntılarını kendisine de ileteceğiz. Kendisine bundan sonraki süreçte de başarılar diliyoruz´



Sav: ´Moral ve umutlarımızı kaybettik´


Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Zonguldak İl Temsilcisi Osman Sav´a göre geçen 2 yıl daha iyi değerlendirilmeliydi:


"Hemen hemen her dönem Bakan çıkartan Zonguldak´ta Köksal Toptan Bey&8217;in TBMM Başkanı olması her şeyden önce moral ve umuttu. Cumhurbaşkanı&8217;nın seçildiği Kayseri, TBMM eski Başkanı Bülent Arıç´ın Manisa ilinin ne kadar geliştiğini görünce ´Bizim de TBMM Başkanımız olursa bölgeye de yatırım gelir´ umutlarımız vardı.


Bu umut ve moralle giden Zonguldak´ın en büyük kaybı moral oldu. Umutlarımız yine var ama nereye kadar. TBMM Başkanı varken gerçekleşemeyen Filyos Projesi, duble yolu ağır işleyen, teşvikten istediğini alamayan Zonguldak ve bölge illerimiz bundan sonra ne alabilecek? Bunu zaman gösterecek.


Zonguldak halkının başlıca beklediği ve her hükümetin dillendirdiği Filyos Projesi, duble yollar, Mithatpaşa Tüneli, işsizlik gibi sıkıntılar varken yetkili ve etkili yerlerde hiçbir Milletvekili görevlendirilmeyen Zonguldak halkının "Üvey evlat mıyız?" düşüncesi tekrar olacak. Ama bütün olumsuzlukları olumluya çevirmek yine hükümetin elindedir. Umarım yatırımlarda azalma yerine artma olur. Yapmak istedikten ve yöntemini bildikten sonra Milletvekili de çok şeyler yapabilir. Yeter ki isteyelim, yeter ki bir olunsun. Yeter ki, iç çekişmeler, koltuk kavgaları yaşanmadan hizmet kavgası, yarışı yaşansın."



Küçükali: ´Zonguldak ne kazandı ne de kaybetti´


Tekel ve Bakkallar Odası Başkanı Şükür Küçükali, Toptan´ın Meclis Başkanlığı ile bir şey kazanmadığını, yeniden aday gösterilmemesiyle de kaybetmeyeceği görüşünde:


"Bence, Köksal Toptan´ın tekrar Meclis Başkanı olarak seçilmemesi hem Zonguldak adına hem de Türkiye adına kaybedilen bir şey yok. Zonguldak Bakkallar Odası olarak biz bugüne kadar Köksal Toptan´dan daha önce Zonguldak Milletvekili iken ne gördüysek Meclis Başkanlığı döneminde de aynı şeyleri gördük.


Kısaca Toptan Milletvekili iken nasılsa Meclis Başkanı iken de aynı şekildeydi. Bununla ilgili şöyle bir örnek vermek istiyorum. ´Zengin biri lüks lokantalardan birine gitmiş.


Resepsiyonda pardüsesini çıkarıp garsona veriyor ve bunu as diyor. Garson diyor ki &8216;Efendim nereye çivi çaktınız ki, par düsenizi oraya asayım.´ Yani Toptan Milletvekiliyken Zonguldak´a ne yapmışsa Meclis Başkanı iken de onları yaptı. Zonguldak Toptan´ın Meclis Başkanlığı döneminde bir şey kazanmamıştı ki ne kaybetsin.


Bir de o açıdan bakmak lazım. Toptan´ın tekrar aday olarak gösterilmemesinde Zonguldak ne kazandı nede kaybetti. Kendisine bundan sonraki çalışma hayatında başarılar diliyorum. İnşallah yeni seçilecek Meclis Başkanı Türkiye´ye hizmet eder ve kendisine de başarılar diliyorum" dedi.



Coşkun: ´Zonguldak adına üzüldük, ama hayırlısı olsun´


Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Muharrem Coşkun üzüntülerini dile getirerek Mehmet Ali Şahin´e başarılar diledi:


"Sayın Meclis Başkanımız Köksal Toptan´ın tekrar aday gösterilmemesine üzüldük. Tekrar Meclis&8217;te Zonguldak´tan bir isimin Meclis Başkanı olması bizi sevindirirdi.


Gelen Adalet ve eski Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin arkadaşımız da yabancı değil. Aslen Karabüklü. Zonguldak adına üzüldük ama seçilen arkadaşımıza da hayırlı olsun diyoruz. Zonguldak Köksal Toptan Bey&8217;in tekrar seçilmemesinden ne kaybeder ne de kazanır. Başbakanın bu konuda bir tasarrufu vardır. Bunu da önümüzdeki günlerde milletvekillerimiz değerlendirir. Zonguldak´ın bir şey kaybettiğini düşünmüyorum. Meclis Başkanımız bu konuyla ilgili en son konuşmasında kendiside söyledi. Bunlar demokrasinin gerekliliği ama normalde olması gereken şeyler. Bu bir görev değişikliğidir. Makamlar gelip geçicidir. Önemli olan dostluklardır. Bununla ilgili fazla söylenecek bir şey yoktur. Biz siyasetçi değiliz. Zonguldak adına üzüldük tabi ama gelen arkadaşımız da bizim komşumuzdur. Meclise seçilecek olan arkadaşımıza da hayırlı olmasını diliyoruz"

Editör: Pusula Gazetesi