Türk Sağlık-Sen Zonguldak Şube Başkanı Abdurrahman Uysal, Zonguldak Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi&[#]8217;nde çalışan sağlık personelinin döner sermayelerini alamadıklarını ve mağduriyetlerini gidermek için Başbakanlık Bilgi Edinme Merkezine başvurarak, yardım istedikleri için cezalandırıldıklarını belirtti. Uysal, hastanenin bu tutumunu kınadıklarını söyleyerek açıklamasına şöyle devam etti:


"Vatandaş olarak devletten bilgi almak en doğal hakkımızdır. Vatandaşın doğru bilgiye ulaşması için bilgi edinme kanunu çıkarılmış, devletin kurumlarının vatandaşa istediği bilgiyi vermesine zorunluluk getirilmiştir.


Bilgi edinmede böyle bir durum ortadayken ne yazık ki ilimizde trajikomik bir olay yaşanmış bilgi isteyen sağlık çalışanları cezalandırılmıştır. Zonguldak Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi´nde döner sermayeleri ödenmeyen sağlık çalışanları 12.05.2009 tarihinde BİMER (Başbakanlık Bilgi Edinme Merkezine) başvurarak döner sermayelerinin neden ödenmediğini sormuşlar ve ödemelerin yapılması için yardım istemişlerdir. Haklarını aramışlar mağduriyetlerinin sebebini öğrenmek istemişlerdir. Başbakanlık bu konuyu hastaneye sorunca işin şekli değişmiş, hastane yönetimi sadece hakkını arayan ve bunun için her Türk vatandaşı gibi yasal hakkını kullanan çalışma arkadaşlarımıza usulsüz başvurudan soruşturma açarak 27.07.2009 tarihinde ceza vermiştir. Bu cezayı anlamak mümkün değildir. Arkadaşlarımız sadece mağduriyetlerinin nedenini öğrenmek istemişler, bunun içinde devletin kendilerine imkân verdiği yasal haklarını kullanmışlardır. Başbakanlık çalışanların mağduriyetinin nedenini sorunca, yetkililer yanıt verip sorunu çözmek yerine hakkını arayanlara soruşturma açmayı tercih etmiştir. Ayrıca arkadaşlarımıza ceza verilmesinden önce 22 Temmuz 2009 tarihinde Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı İl Sağlık Müdürlüklerine gönderdiği bir yazıyla Döner Sermaye ödemelerine dair işlemlerin zamanında yapılmasını istemiştir. Kurum idarecilerinin demokratik uygulamalardan uzak tutumları insan hakları ve özgürlükleri adına ülkemizdeki gelişmeleri yok sayan bir davranışla ortaya çıkmıştır. Türk Sağlık-Sen olarak çalışanın alın terine saygı duymak yerine ceza veren ve sindiren bu keyfi tutumu kınıyoruz."

Editör: Pusula Gazetesi