Zonguldak Belediyesi, “Evsel Katı Atık Tarife Raporu” ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi. Belediye Nikah Salonu’ndaki toplantıya vatandaşların katılması bekleniyordu. Ancak, Zonguldak Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Cangöz ve belediye görevlileri haricinde toplantıya katılan olmadı. Basın aracılığı ile vatandaşları bilgilendiren Zonguldak Belediye Meclis Üyesi ve CHP Grup Başkanvekili Cevat Bulut, “Vatandaşlarımız geçen yıl katı atık vergisi olarak aylık 8 lira artı KDV ödüyorlardı. 2016 yılında ise 6 lira 34 kuruş artı KDV katı atık vergisi ödeyecekler. Vatandaşlarımız 1 lira 56 kuruş daha az vergi ödeyecekler. Katı atıktan elektrik üretiminin bu vergilerin düşmesinde faydası oldu” dedi.

“HARCANAN BÜTÜN GİDERLERİ KESİN VERİLERLE HESAPLADIK”

Katı atıklardan alınan vergilerin aylık ne kadar olacağı ve katı atıklar hakkında bilgi veren Bulut, “Hayatımızda ‘çöp’ olarak değerlendirdiğimiz evsel katı atıkları vatandaş olarak poşete koyarak konteynırlara atıyoruz. Biz bundan kurtulmak istiyoruz. Biz Zonguldak Belediyesi olarak evsel katı atıkları ve küçük sanayi katı atıklarını yani insana zarar vermeyen sanayi atıklarını yıl içerisinde topluyoruz ve taşıyoruz ve bertaraf ediyoruz. Bunun karşılığı olarak da bir yıl sonraki bütçesine yapmış olduğu harcamaları vatandaşlardan talep ediyor. Şimdi biz katı atıkların tarife tespitini yaptık ve çalışmalarımızı tamamladık. Burada bilgilendirme toplantısı yapmak üzere toplandık. 2015 yılının 9 aylık bölümünde katı atık için harcanan bütün giderleri kesin verilerle hesapladık. Yani belediyemizin taşıma, aktarma, nakliye gibi çöp için yapılan bütün giderleri hesapladık. Bunlarla ilgili olarak da 2016 yılının giderlerini tespit etmiş olduk Belediyemiz bu tapmış olduğu tarifelere göre Zonguldaklı vatandaşlarımızdan tahsil edeceğiz” açıklamasında bulundu.

“ZONGULDAK BELEDİYESİ 2016 YILINDA ELEKTRİK ÜRETİMİNDEN 1 MİLYON 343 BİN 251 LİRA GELİR ELDE EDECEK”

Katı atıktan üretilen elektrik enerjisine dikkat çeken Bulut, “ZONÇEB isimli bir kuruluşumuz var. Katı atık bertaraf tesislerinin yönetimi ve idaresi onların elinde... Burada kurmuş oldukları bir enerji sistemi var. Kendileri katı atıkları enerjiye dönüştürüyorlar. 25 tane Zonguldak ili içerisindeki belediyeler ve özel ve devlet kurum ve kuruluşları katı atıklarını buraya devrediyorlar. ZONÇEB’in elektrik ürettiği şirket ile yüzde 50’lik bir ortaklığı var. Bugün orada 2,4 megavat enerji üreten 2 adet makineleri var. ZONÇEB buradan yılda 4 milyon 98 bin lira elektrikten geliri elde ediyor. Bu gelir belediyelere pay edildiği vakit Zonguldak Belediyesi 2016 yılında bu elektrik üretiminden 1 milyon 343 bin251 lira bir gelir elde edecek” ifadelerini kullandı.
Editör: Pusula Gazetesi