Zonguldak’ta Balık Hali esnafı, seyyar satıcılara tepki amacıyla sokakta balık satmaya başladı. Belediye Başkanının kendilerine yönelik bir yerel gazeteye yaptığı açıklamaları da eleştiren esnaf, yetkililerin denetim yapmasını istediler.
Balık Hali'nde masraflarını bile karşılayamadıklarını belirten esnaf, balık hali önünde protesto amacıyla balık satmaya başladı. Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir’in de bir yerel gazeteye kendilerinin bayat balık sattığı iddiasının gerçeği yansıtmadığını söyleyen esnaf Bayram Yılmaz, gerekenin yapılmasını istedi. Akdemir'in, “Balıkçı esnafımız biraz sıkıntılı bir esnaf. Hiç hoş olmayan şeyleri yapmaya çalışıyorlar. Hem Belediyeyi hem de beni üzüyorlar. Yasal bir konu var. Siz gelip yolun ortasında mal satamazsınız. Ellerinde kalan malları orada değerlendirmek istiyorlar. İşin açıkçası bayatlamış olan malı orada tüketmek istiyorlar. Bu hem halk sağlığıyla oynamak hem de kanunları çiğnemektir. Bize işportacıları yalandan bahane yapıyorlar. Öyle bir şey yok. Biz onlarla birlikte güzelce konuşup anlaşıyoruz ama maalesef elindeki malı tüketebilmek adına halkı kandırıyorlar ve rahatsız ediyorlar. Bu çok ayıp bir şey” şeklindeki açıklamalarına Zonguldak Balık Halindeki balıkçılar tepki gösterdiler.

“BAYAT BALIK SATIYORSAK GELİN DENETLEYİN”
Seyyar satıcılara tepki amacıyla sokakta balık sattıklarını ifade eden Yılmaz, “Biz burada 3-4 gündür balık satıyoruz. Bizim amacımız burada balık satmak değil. Bazı şeyleri protesto etmek. Bu gün bir yerel gazetede Sayın Hocamızın (belediye başkanı) demeci var. Biz burada böyle bir eyleme kalkıştık. Yıllardan beri tozun toprağın içinde satılan balıkların hepsi hijyenik miydi? Var sayalım biz burada bayat balık satıyoruz. Bu memleketin su ürünleri müdürlüğü, zabıtası yok mu? Bayat balık satıyorsak Sayın Başkanım gelin el koyun. Böyle bir şeyi belediye başkanı nasıl söyler. Nasıl bir ayrışma yapar? Başkanım şehri siz idare ediyorsunuz. Söylemlerinizle eylemleriniz aynı değil. Kötü balık satıyorsak, geleceksiniz el koyacaksınız. Sağlık örgütleri var. Bunu yıllardan beri denetlemediniz de üç gündür böyle bir eyleme kalkıştık. Aklınıza hijyen yeni mi geldi? Bize dayatmalarınız, Avrupa normlarına göre buzdolabı, sıcak-soğuk su, peçete isteniyor da caddede satanlar iyi esnaf oluyor, biz kötü esnaf oluyoruz. Sayın Başkanım bayat balık satıyorsak, gelin vatandaşın önüne bizim için ‘Bunlar bayat balık satıyor’ deyin bu tezgahları kaldırın. Alın balıktan anlayan insanları gelin buradan kaldırttırın. Bu benim görevim değil. Ben buraya zevkimden çıkmadım. Burada para kazanmaya da çıkmadık” dedi.

“HUKUK ADALET PEŞİNDEYİZ”
Telefonlara cevap verilmediğini öne süren Yılmaz, “Bizi yanınıza çağırıyormuşsunuz. Bizimle nerede konuşuyorsunuz? Zabıta Müdürü beni arıyor, 5-10 bin lira ceza yazacağını söylüyor. Buyursun gelsin. Biz hafta başı da buradayız. Gelsin ne kadar ceza yazacaksa yazsın. Sayın hocam, senin hakkında kötü bir şey mi söyledik? Yapılan şeyler hoş değil. Peki bu kadar tozun toprağın içinde satılan balıklar hijyen değil de bizim sattığımız balıklar mı hijyen değil. Biz hak hukuk adalet peşindeyiz. Biz burada esnafız. Biz burada personel çalıştırıyoruz. Bize öyle ‘Kötü balık satıyor, leş balık satıyor’ diyerek halkla kötü edemezsin. Vatandaş artık neyin ne olduğunu biliyor, gördü. Biz ayağımızı denk aldık. Belediye Başkanlığı makamı kimsenin babasının malı değil. Yarın bir başkası olur. Oraya geldiğiniz zaman kimseyi ayrıştırmayacaksınız. İnsanları ikiye bölmeyeceksiniz” şeklinde tepkisini dile getirdi.
Editör: Pusula Gazetesi